İranlı milli sporcu işkenceyle ünlü hapishanede

Güney Kore'de kaya tırmanma yarışmasına başörtüsüz katılan İranlı Elnaz Rekabi, bu ülkedeki İran Büyükelçiliği'nde gözaltına alındı.

İranlı milli sporcu işkenceyle ünlü hapishanede

Polisin gözetiminde apar topar İran'a götürülen sporcu, işkenceleriyle ünlü Evin Cezaevi'ne yerleştirildi.

İran'da başörtüsünü düzgün takmadığı için gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümü ülkede büyük infial yarattı. Ülkede devam eden gösterilere bir destek de ülkenin milli sporcusu Elnaz Rekabi'den geldi. Kaya tırmanışçısı Elnaz Rekabi pazar günü Güney Kore'de düzenlenen Tırmanma Asya Şampiyonası'nda ülkesini temsil ederken bu protestolara katıldı.

İranlı milli sporcu işkenceyle ünlü hapishanede

YARIŞMAYA BAŞÖRTÜSÜZ KATILDI
Ülke yasalarına göre yabancı ülkelerde de başını kapatması zorunlu olan Elnaz Rekabi, yarışmaya başörtüsüz katıldı. Genç sporcu yarışmada 4'üncü oldu. Ancak ertesi gün ailesi, sporcuyla bağlantı kuramadı.

İranlı milli sporcu işkenceyle ünlü hapishanede

YAPTIĞI PAYLAŞIM İŞE YARAMADI
Dün sabah ise Elnaz Rekabi'nin Instagram hesabından yarışmaya başörtüsüz katıldığı için özür dileyen bir mesaj paylaşıldı. Günün ilerleyen saatlerinde Elnaz Rekabi'nin akıbeti belli oldu. Antrenörü, genç kadını Güney Kore'deki İran Büyükelçiliği'ne götürmeye zorlanmıştı.

İŞKENCELERİYLE ÜNLÜ CEZAEVİNDE
Burada da Elnaz Rekabi gözaltına alınmıştı. İran'a gönderilen sporcu, Tahran'da uçaktan iner inmez Evin Hapishanesi'ne götürüldü. İşkence iddialarıyla anılan Evin Hapishanesi'nde geçen hafta sonu yangın çıkmış, 8 kadın mahkum ölmüştü. Yetkililer yangının kadın mahkumlar arasındaki tartışma nedeniyle çıktığını açıklamıştı. Ancak yangından önce kadınların hükümetin başörtüsü politikasına karşı slogan attığı, hapishane duvarlarının dışından bile duyulmuştu.

İranlı milli sporcu işkenceyle ünlü hapishanede

SOSYAL MEDYADAN AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Uluslararası kamuoyunda da geniş yankı bulan konuyla ilgili dün öğlen saatlerinde sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Rekabi, Seul olimpiyatlarında başörtüsünü çıkarmadığını, tırmanışta kaydığını belirterek "Öncelikle neden olduğum tüm endişeler için özür dilerim. Tırmanışa başlamanın zamanlaması ve ani çağrı nedeniyle başörtüm istemeden sorunlu hale geldi" ifadelerine yer verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya