Diğer

Diğer

İnsanlar sosyal medyayı neden kullanıyor?

Günümüzde sosyal denildiğinde insan fıtratı kadar doğal bir şekilde karşılanan sosyal medya tüm insanlığı çılgınlarca kendisine doğru çekiyor. Bu etkileşim sonrasında olanlar veya geçmişinde olanlar bu yazımızda bizleri ilgilendiren kısım değil. Bu yazımızda başlıktan da anlayacağınız üzere bizi ilgilendiren kısım insanların sosyal medyayı neden kullandığı. Bu soruya oldukça sert cevap veren bir insan olarak sizlere temelde sosyal medyanın kullanım amacını anlatarak konuya başlamak istiyorum. Sosyal medya dediğimiz kavram aslında güncel haber kaynaklarına daha kolay erişim sağlamak maksadıyla kurulmuş olan haber ve bilgi odaklı olmalarıyla ünlü olmaları istenen sanal âlemlerdir. Ancak geçen zaman dilimi ve gelişen teknoloji ile boşluğa düşen insanoğlu ne yazık ki ilk günden bu yana kademeli olarak bu kullanım amacını saptırdı. Bu sapkınlık sonrasında güncel sosyal medya ağlarının kullanımı oldukça farklı yönlere dağıldı. Kullanım nedenlerini kullanıcı profillilerine göre sınıflandırmak sanıyorum en mantıklı seçim olacak. Haydi, sevgili okurum başlayalım!

Ticari maksatlı kullanıcı

Kullanıcı türlerinin en yaygın olanı olarak karşımıza çıkan ticari kullanıcı sosyal medyayı gelir kaynağı olarak görüp reklam kapasitesini genişletebilmek maksadıyla kullanmaktadır. Bu tarz kullanımlarda temel mantıkta fazla gösterme ve reklam yapma standartları bulunurken bunlara ek olarak insanların hiç tanımadığı insanlarla iletişim kurdukları doğrudur. Bu nedenle aile ve arkadaş çevresinin yapılan paylaşımlarda etkisi sıfır olduğundan bu tür kullanıcılar kendi çevrelerine nispet ve kin duyguları beslemek yerine ekmeklerine bakarlar. Açıkçası benim sosyal medya denildiğinde en çok sevdiğim kullanım nedeni budur ve bu insanlar gerçekten bir şeyleri başarırlar.

Aile ortamına nitelik paylaşımlarda bulunan kullanıcılar

Sosyal medya dediğimiz ortam aslında ülkemiz genelinde en yaygın olarak bu formatta kullanılmaktadır. Aile ortamlarına olan düşkünlüğümüzü bu tarz sanal âlemlere de yansıtarak ailemize olan bağlılığımızı hemen her yerde göstermeye çalışırız. Bu tarz kullanıcıların sosyal medyayı neden kullandıkları sorulduğunda ise net olarak şu cevabı alırsınız. Aile çevresinde ne yapıldığını görmek ve aile meclisinden geri kalmamak için. Bu tarz kullanımda sosyal medyanın dolu yanı olarak değerlendirebilecek konumdayız. Bu insanların sosyal medyayı mantıklı bir nedene bağlayarak kullanarak son grup ne yazık ki ülkemizde geriye kalan nüfus sosyal medyayı cidden gereksiz sebeplere dayandırarak kullanıyor.

Ünlü olma çabasında olanlar

Sosyal medyada sağını solunu açarak ünlü olanların takipçi sayısına aldıklarına özenerek bu yolda ilerlemek isteyen boş genç nesil bu kullanıcı tipine girmektedir. Bu kullanıcı tipi ne yazık ki ülkemiz genç nüfusunda oldukça yaygın bir şekilde varlığını sürdürmektedir. Özellikle 16-23 yaş aralığında yer alan genç nüfusun kapıldığı bu akım soysal medya kullanım nedenini tamamen gösterişe ve boş zaman unsurlarına bağlamaktadır. Bu tarz nedenlere bağlı kullanıcılar sosyal medya kullanımını gerileten etkenlerle sosyal medya ortamlarının çok daha kötü mekânlar halime gelmesine neden olmaktadır.

Arkadaşlara hava atma çabasında olan genç nüfus

Arkadaş çevresine olan kırgınlıklarını maddi ve manevi varlığını kullanarak oluşturduğu yalancı alt yapılara dayanan profilinde yaptığı paylaşımlarla dile getirmeye çalışan ve genellikle çevresine karşı yoğun kıskançlık duyguları besleyen kullanıcı tipidir. Bu tarz kullanıcıların yaşları itibariyle sosyal medya kullanmalarının nedeni tam olarak kişisel varlıklarını çevrelerine abartılı bir şekilde sergilemek ve yokluklarını var şeklinde sergilemektir. Elbette bu tarz bir nedene dayalı sosyal medya kullanımı insanlara faydalı olmamakla birlikte gelen nüfusa da zarar veren algı operasyonlarında yer almaktadır. Bu tarz kullanım nedenlerinden uzak durmalıyız.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR