Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

İçebileceğim su kaç para?

 

atasu_baraji.jpg

Trabzon Ata Su Barajı

Trabzon Belediye Meclisinde Belediye Başkanı ile muhalefet partilileri arasında suya yapılan zam konusunda önemli görüş ayrılıkları yaşandı.

Başkan, Ata su Barajının taksiti, ertelenmiş zam ve yıllık enflasyon yanı sıra yeni arıtma tesisleri için zorunlu ve yeterli kaynak arayışı içerisinde.

Zam, Sayın Başkanın istediği oranda kaçınılmaz!

Öte yandan muhalefet dar bütçeli vatandaşı savunarak zam yapmamayı veya çok az bir zam için ısrar ediyor.

Tartışılan suyun kalitesi değil de fiyatı!

Niçin bir meclis üyesi Türkiye’nin en fazla yağış alan bir bölgesinde çoğunluğun musluk suyu yerine lokantalarda pet şişe, evlerde damacana suyunu içtiğini sormuyor?’

Ne zaman musluk suyu içebilirim?

29 Haziran 2012 tarihli, 28338 sayılı, Resmi Gazetede yayınlanan Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait ‘İçme Suyu elde Edilen Veya Elde Edilmesi Planlanan Yüzey suların Kalitesine Dair Yönetmelik’ koşullarına göre arıtılmış sudan emin olduğumda rahatlıkla musluk suyu içebilirim. Herkes de bu suyu içmeli.

İlgili Yönetmelik, içme suyu elde edilen veya elde edilmesi planlanan yüzeysel suların karakteristik özelliklerini, suyun dâhil olduğu kategoriye göre uygulanacak arıtma sınıflarını, bu sularda izlenmesi gereken parametreler için numune alma ve analiz sıklıklarını ve kalite kategorilerinin tespitini kapsar.

Yani Büyükşehir Belediyeleri dışında kalan yerlerde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

1-      İçme ve kullanma suyu elde edilen veya elde edilmesi planlanan yüzeysel sularını izleyecek ve izleme neticelerini Bakanlığa bildirecek.

Bu bağlamda su analizleri tarafsız ve güvenli kuruluşlarda, akredite olmuş laboratuarlarda, yapılmalı sonuçlar Avrupa Birliği Uyum Yasaları gereği hakla paylaşılmalıdır.

2-      Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamında yer alan yüzeysel suların kategorilerini, kalite parametrelerinin analiz sonuçlarını, bu sulara uygulanması gereken arıtma sınıflarını belirleyecek ve ilgili idareye bildirecek.

Yani Bakanlık Belediyelere su kimyasına göre suyun arıtılması için:

 a) Basit fiziksel arıtma ve Dezenfeksiyon (A1 katogorisi)

 b) Fiziksel arıtma, kimyasal arıtma ve Dezenfeksiyon (A2 katogorisi) yöntemlerinden birini önerecek

Yasa gereği vatandaşın içtiği suyun hangi katogoriye göre arıtıldığını bilme hakkı vardır!

3-      Kalite standartlarına göre arıtılmış içme sularının kirletilmeden musluklara taşınması veya şişelenmesi diğer hayati bir önem taşımaktadır.

Özetle yukarıdaki koşulların sağlandığı durumlarda arıtılacak olan su gönül rahatlığı ile musluktan içilecek olan sudur.

Bu  suyun fiyatı kaç para?

Bu soruyu sormak Belediye Meclis Üyesinin görevi

Bu sorunun cevabını bilmek de vatandaşın hakkıdır.

 

Prof.Dr.Osman BEKTAŞ

15.11.2012

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.