Hüseyin Örs’ten Çömlekçi projesine Dizi benzetmesi

Haber61 – Haber Servisi – İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon’da yıllardır devam eden Çömlekçi kentsel Dönüşüm projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)gündemine taşıdı.

Bazı Kanun ve KHK’lerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin 61. Maddesi görüşmelerinde söz alarak TBMM Kürsüsünde konuşma yapan Hüseyin Örs, çömlekçi projesini 12 yıldır yayınlanan diziye benzeterek, “Çizgi filmle başlayan Çömlekçi Dönüşüm Projesi'nin kaderi aynı on iki yıldır devam eden Arka Sokaklar dizisi gibi, oyuncular değişiyor, film devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

“Seçim bölgem Trabzon'dan bir uzatmalı prestij projesinden bahsetmek istiyorum. Yıl 2009. 29 Mart 2009 yerel seçimlerine gidilirken AK Parti Trabzon'da adına "prestij projesi" dediği gerçekten de olması gereken bir projeyle sahaya çıktı. Gazete ve billboardlarda, afiş ve ilanlarda büyük bir dönüşümle ultra lüks bir mahalle vadediliyordu. Reel TV kanallarında, sosyal medyada "Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi" adıyla bir film yayınlanıyordu. Seçim vaatleri içerisinde en etkilisi ne yalan söyleyeyim ki bilgisayarlı grafik, animasyon yöntemiyle hazırlanmış bu çizgi filmdi. Yok yoktu bu çizgi filmde; panoramik asansörler, seyir terasları, kongre merkezi, yürüyen merdivenler, hele bir tanesi vardı ki teleferik, o kadar güzel süzülüyordu ki Boztepe'den aşağıya doğru doğrusu sizin de görmenizi isterdim. Gerçekten yukarıdan teleferik süzülüyor, alttan böyle raylı sistem çalışıyor, modern duraklarda tramvaydan inen mutlu insanlar alışveriş sokağında alışverişlerini yapmış, Çömlekçi parklarında çaylarını yudumluyorlardı. Bu çizgi filmi izleyenler modern binaları, kule iş merkezlerini, ofisleri, rezidansları görünce "Evet, işte bu Trabzon'un prestij projesi." dediler ve oylarıyla AK Parti’ye destek oldular. Beş yıl geçti, altmış ay yani. Bin sekiz yüz yirmi beş gün sonra 30 Mart 2014 seçimlerine gidilirken Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi hayata geçirilememişti. Trabzonlu sormaya başladı "Yahu, ne oldu bu prestij projesi?" Cevaplar fena değildi, o gün durumu idare eden cevaplar geliyordu. Fizibilite, avam proje, paydaşlar, vesaireyle başlayıp bu projeler uzun projelerdire bağlanıyordu iş. Trabzon'un avansı yine devam etti. Trabzon'un büyükşehir statüsüne kavuşması ikinci beş yıl daha Çömlekçi Projesi'nin hayata geçirileceği umutlarını artırınca Trabzonlu seçmen bir kez daha AK Parti'den yana tercihini kullandı.

Sayılı günler tez geçiyor. İki koca dönem bitti, hükûmetler, milletvekilleri, bakanlar değişti, meclis üyeleri değişti, Trabzon, il belediyesi iken büyükşehir belediyesi oldu; az buz zaman değil on yıl geçti ama Çömlekçi bitmedi.

Bakınız, Türkiye'nin dev yatırımlarından Keban Barajı'nın yapımına 1965'te başlandı, 1974'te 4 tane büyük tribünü devreye girdi. Trabzon Limanı'nın temeli hem de o eski Türkiye'de 1946'da atıldı, sekiz yılda tamamlandı, 1954'te hizmete açıldı. Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesinin kampüsünün temeli 1963'te atıldı ve 1968 yılında Temel Bilimler Fakültesi'nde eğitime başlandı. Bu hizmetleri yapanlardan, emeği geçenlerden Allah razı olsun. Koca Keban Barajı dokuz yılda hizmete girdi, temeli atıldıktan beş yıl sonra KTÜ öğretime başladı, 1946'da temeli atılan Trabzon Limanı'na 1951 yılında ilk vapur yanaştı ama tam da limanın karşısındaki Çömlekçi Projesi bitmedi. En kötüsü bir on yıl daha bitecek gibi gözükmüyor. Bu prestij projesini bugün burada, bu saatlerde niye gündeme getirdim biliyor musunuz? Saygıdeğer milletvekilleri, kısa bir süre önce Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Trabzon'a gitti ve yaptığı açıklamada dedi ki: "Çömlekçi'yi yürüyen merdivenlerle meydana bağlayacağız, Çömlekçi Dönüşüm Projesi'ni 2023'te bitireceğiz."

Sayın Bakanın söyleminden şunu anladım: On yıldır mağduriyete uğramış Çömlekçi halkının Arafilboyulu vatandaşlarımızın Arafilboyu diye bir mahallemiz var, hemen limana bakan, çok da güzel bir mahalledir mağduriyetinin giderilmesi başka bahara kaldı. Yani Çömlekçi'deki başarısızlık Bakan Bey tarafından da tescillendi. Mahallî seçimler öncesi bitimi için 2023 tarihi verilerek oluşturulmak istenen yeni algı aklıma bir televizyon dizisini getirdi. Çizgi filmle başlayan Çömlekçi Dönüşüm Projesi'nin kaderi aynı on iki yıldır devam eden Arka Sokaklar dizisi gibi, oyuncular değişiyor, film devam ediyor.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Videolar