'Hipersonik' KIZILELMA! Tarihi süreç böyle olacak

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, geçtiğimiz gün teker kesme testini başarıyla gerçekleştirdi.

'Hipersonik' KIZILELMA! Tarihi süreç böyle olacak

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olarak görev yapacak olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirilme sürecinde önemli bir aşama daha başarıyla tamamlandı. Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) KIZILELMA'nın ilk koşu testinin başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından geçtiğimiz gün de teker kesme testinin başarıyla yapıldığı açıklandı. Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar güzel haberi sosyal medya hesabından paylaştı.

Selçuk Bayraktar açıklamasında "Zor tutuyoruz... Bayraktar #KIZILELMA teker kesme testinde ayaklarını yerden kesti. Az kaldı inşallah..." ifadelerine yer verdi.

'Hipersonik' KIZILELMA! Tarihi süreç böyle olacak

KIZILELMA, 2023’TE GÖKLERDE OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan da KIZILELMA'nın ilk uçuşu için 2023'ü işaret etmişti.

'Hipersonik' KIZILELMA! Tarihi süreç böyle olacak

PARADİGMA DEĞİŞİMİNİN İLK DOĞUM SANCILARI

Peki KIZILELMA havacılık tarihinde ne gibi değişimler yaratacak? Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, KIZILELMA'daki son gelişmeleri milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e değerlendirdi. İşte Oğuz'un açıklamaları;

HİPERSONİK HIZLARA DA ÇIKACAK

KIZILELMA'yı AKINCI örneğiyle AKINCI-A, AKINCI-B diye devam ettiği gibi, KIZILELMA da o şekilde; ses altı KIZILELMA-A ses üstü KIZILELMA-B, ses üstü çift motorlu KIZILELMA-B gibi devam edecek. Hatta ileriki aşamalarda, yani 15-20 yıl ileriye baktığınız zaman KIZILELMA içerisinde insan olmadığı için sınırlandırmalar olmayacağı için hipersonik hızlara da çıkacaktır.

'Hipersonik' KIZILELMA! Tarihi süreç böyle olacak

ÇOK FAZLA ÖRNEĞİ YOK

Dolayısıyla bu aslında dediğim gibi paradigma değişimidir. O paradigma değişimin şu anda doğum sancılarını yaşıyoruz hep birlikte insanoğlu olarak. Çok da fazla örneği yok. Amerika Birleşik Devletleri çok uzun yıllardır çalışıyor bu projelerde. Rusya'nın var bir projesi. Çin'in görüyoruz bazı fotoğraflarını. Bunlar gibi üst düzey askeri yetkinliklere sahip ülkeler üzerinde çalışıyor.

TÜRKİYE BU HIZLA DEVAM EDERSE BİR İLK YAŞANACAK

Türkiye eğer bu hızla devam ederse tüm dünyada bir askeri kuvvetin envanterine alınmış ilk seri üretim insansız savaş uçağını kullanıyor olacak. Tabi bu noktadan hipersonik bir savaş uçağına kadar gidecek ama bu bir süreç olacak. Bu süreçte adım adım üzerine konularak gidilecek.

BAYRAKTAR'IN 8 SENEDEKİ DEĞİŞİMİ

Nasıl ki işte ilk önce Bayraktar TB-2 yani taktik vardı. Ama bakıyoruz 2014'teki Bayraktar TB-2 ile 2022'deki aynı değil. Yani hizmete gittikten sonra 8 sene boyunca sürekli üzerine konuldu. Hatta onun teknolojisinden yararlanıp AKINCI üretildi ve AKINCI da geliştirilmeye devam ediyor. İlk önce farklı bir motoru vardı, şimdi daha farklı bir motor var. Artık daha fazla kapasiteli gibi sürekli yaşayan bir organizma olarak düşünün.

Burada ilk adımları ama bu adım bile dünyada çok önemli bir adım. Çünkü bu tür bir hava aracının ilk defa hizmete alınması olacak. Seri üretimi yapılan bir hava aracının ve dünyadaki düzenli bir orduda ilk defa kullanılacak hizmete girecek.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ DE...

Tabi çok da önemlisi bir şey var. Türkiye'nin en büyük özelliklerinden biri de insansız hava araçları yaparken kendi kullanım konseptlerine uygun yapması. Yani dünyada var olan biçilen görevleri değil, kendi ihtiyacı olan özelliklere göre yapıyor. KIZILELMA'da da bu önce olacaktır. Dolayısıyla bu şekliyle de dünyada çok önemli bir yere oturacaktır. Nasıl Bayraktar TB-2'yi tamamen dünyada daha önce kullanılmayan bir konseptle kullandık ve böylece dünya orduları içinde kullanılmayan bir görev verdik. Ama bu bir görev bizim ihtiyacımıza uygun bir görev olduğu için çok etkili oldu. KIZILELMA da aynı şekilde böyle olacak.

Şu ana kadar zaten gelen ihtiyaçlar üzerinden toplanarak yapıldı. Kullanılmaya başladıkça da sahadan gelen geri bildirimlerle ilave şeyler yapılacaktır. Aslında ilave yapılacak şeyler günümüz itibarıyla bizim elimizde var bu teknolojiler. Teker teker zaten nitekim koyuyoruz, koymaya da devam ediyoruz.

ADIM ADIM, DENENE DENENE...

Her şeyi birlikte koyup sahada etkisi olmayacak, irrasyonel bir ürün ortaya çıkartmak değil. Önemli olan kuvvetin isteklerini sağlayacak herşeyi adım adım üzerine koyarak, deneye deneye, sahada sorun çıkartmayacak şekilde, ideal yüksek performanslı bir ürün çıkartabilmek. KIZILELMA'da da bu şekilde ilerliyoruz.

DAHA İLERİSİ YOK

İlk KIZILELMA hizmete girdikten sonra sürekli, sürekli, sürekli geliştirilecek. Şu anda teorik olarak bunun ucu yok. Bu tamamen insanlığın gelişmesi ile alakalı. Teknoloji geliştikçe KIZILELMA da gelişecek. Çünkü KIZILELMA olgusu, günümüzde, en son teknolojileri içeren uçak sınıfını temsil ediyor. Dolayısıyla daha ilerisi yok. Ucu açık bir teknolojiden bahsediyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler