Levent Tan

Levent Tan

Halka açık liman

Biliyorsunuz 2003 yılında epey tartışmalı bir biçimde Trabzon Limanı, eski Trabzonspor Başkanı Nuri Albayrak'a verildi.

İhalesi yapıldı... Trabzonspor'un ilk turda elendiği yarışta Albayraklar 22 milyon 400 bin Dolar karşılığında limanı aldı.

Peşin ödemeden dolayı da %10 indirim yapılar kendilerine. Velhasıl 20 milyon Dolar karşılığında Trabzon Limanı'nı 30 yıllığına kiraladılar.

Aradan 15 yıl geçti... Şimdi Türkiye'de bir ilk yaşanacak. Devletin bir süreliğine kiraladığı limanı - nasıl olacaksa - halka arz edecek, borsaya açacaklar.

E haliyle SPK'ya bazı belgeler vermek zorundalar. Gelir, gider, borç, harç, bilanço vesaire.

Ben de boş vakitlerinde reflekslerini diri tutmaya çalışan eski bir gazeteci olarak bu kamuya açık evrakları inceliyorum.
Özet geçeyim... Müthiş yatırım! Dünyada böye kazandıran bir başka yatırım yoktur.

Şirket sadece son 4 yılda 70 milyon Dolar kazanmış... Her yıl neredeyse ihaleyi alırken verdiği parayı kazanıyor. Zaten ona gerek yok, Afganistan'dan dönen Alman askerlerinden alınan kira, ihalenin yarı parasını ödemiş.

Neyse... Allah bereket versin.

Ama işin ilginç kısmı şu;

İnanılmaz gelirleri, inanılmaz bir kâr marjı olan şirket borçlu.

Peki kime?

Tabii ki devlete...

Her yıl rekortmen seçilip, plaket verilen Trabzon Liman İşletmeciliği, devlete vergi ödememiş! Artık ne kadar biriktiyse, indirim mi alındı ne oluduysa gidip yapılandırmışlar.

Kardeşim, paranı kazandın git vergini öde da... Yok!

Tam Türk işi...

Bu arada... En çok merak edilen sorunun cevabı da SPK'ya gönderilen açıklamalarda var.

Büyük paralardan bahsettik, Trabzon Limanı'nın çok, çok, çok iyi çalıştığı zannedilmesin.

Zonguldak / Ereğli ve Samsun Limanları 2016'dan bugüne 52 milyon ton yükleme - boşaltma (Elleçleme) yaparken, Trabzon Limanı bu süre zarfında sadece 5.6 milyon ton (tamamına yakını kömür) yapabilmiş.

Bu rakam Türkiye'nin %0.7'sine tekabül ediyor.

Halimiz bu...

Al sana halka açık liman!

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.