Zamanında ödenmeyen maaşlara dava !

Kamu hastanelerinde çalışan taşeron işçinin maaşlarının tam ve zamanında verilmesi için yeni tedbirler geliyor.Kamu hastanelerinde hizmet alımı yoluyla çalıştırılan 160 bin civarındaki taşeron işçinin maaşlarını tam ve zamanında alabilmesi için harekete g

Zamanında ödenmeyen maaşlara dava !

Kamu hastanelerinde çalışan taşeron işçinin maaşlarının tam ve zamanında verilmesi için yeni tedbirler geliyor.

Kamu hastanelerinde hizmet alımı yoluyla çalıştırılan 160 bin civarındaki taşeron işçinin maaşlarını tam ve zamanında alabilmesi için harekete geçildi. Sağlık Bakanlığı'nın devreye sokacağı tedbirler arasında ücretlerin banka hesaplarına veya PTT'ye yatırılması gibi yenilikler bulunuyor.

Hazırlanacak düzenlemeye göre, işçi ücretleri elden değil, işçiler adına açılan banka hesaplarına yatırılacak bunun mümkün olmaması durumunda ise ücretler PTT'ye yatırılacak. İlgili aya ait hak ediş ödemesi yapılmadan, ödemesi yapılan bir önceki ayla ilgili işçi ücretlerinin işçilerin banka hesaplarına yatırıldığına dair banka dekontu gibi belgeler ile bu ücretlere ilişkin primler ve vergilerin ilgili yerlere yatırıldığına dair belgeler yüklenicilerden istenilecek ve bu belgelerin teyidi yapılacak.

İhale dokümanlarında işçilere öngörülen ücretlerle yüklenici tarafından hesaplanan ve işçilere öden ücretler kontrol edilecek.Hizmet alımları kapsamında yüklenici alacaklarına karşı başlatılan haciz ve icra takibinde işçi alacaklarına öncelik tanınacak. İşçi ücretlerini ödemediği tespit edilen firmalarla ilgili vergi numarası gibi bilgiler hemen Bakanlığa bildirilecek ve çeşitli tedbirler alınacak. Bazı yüklenicilerin işçilerden giyim ve teçhizat parası altında ücret aldığı, bilet gibi yol bedellerinin eksik verildiği gibi şikayetleri de inceleyen Bakanlık bu olumsuzluklara da son verecek.

Bazı yüklenicilerin işçilerin kendi firmalarında 1 yılı doldurmadığından hareketle izin haklarının olmadığını iddia ettiklerini de belirleyen Bakanlık, iş sözleşmelerinin zincirleme devam etmesi sebebiyle, yıllık izinlerinin ilgili kanun çerçevesinde kullandırılmasının gerektiği bildirdi.

YÜKLENİCİYE CEZA GELİYOR

Hizmet alımı kapsamında çalışan işçilerin ücretlerinin yüklenici tarafından kasten ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde, en az 10 gün süreli ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin yüzde 1'ini geçmemek üzere idarece belirlenecek ceza oranı uygulanacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler