Ukrayna'daki üçlü zirve sona erdi! İşte öne çıkan başlıklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski ve Guterres'in Ukrayna'daki görüşmesi sona erdi.

Ukrayna'daki üçlü zirve sona erdi! İşte öne çıkan başlıklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya gitti. Uçakla ilk önce Polonya'ya inen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Polonya Rzeszow Uluslararası Havalimanı'nda Polonya Bölge Valisi Radoslaw Wiatr ve Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra kara yoluyla Lviv'e geçti. Erdoğan, buradaki Potoçki Sarayı'nda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.

3'LÜ ZİRVE 40 DAKİKA SÜRDÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Potoçki Sarayı'nda bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldığı basına kapalı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

GÖRÜŞME SONRASI ORTAK TOPLANTISI
Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guterres ve Zelenski ile birlikte düzenlenen ortak basında toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: "Sayın Zelenski'nin davetinden büyük memnuniyet duydum. Ortaklık düzeyindeki ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdik. İş birliğimizi mevcut şartlarda ilerletme imkanını ele aldık. Yaklaşık 6 aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bu vesile ile bir kez daha vurguladık.

Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade ettim. Dün gece Kharkiv'de bir yurda yönelik gerçekleştirilen 9 sivilin öldüğü 35 kişinin yaralandığı füze saldırısı için de ülkemiz ve milletimiz adına taziyelerimi ilettim. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken diğer taraftan Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz.

"SAVAŞIN BAŞINDAN BU YANA 98 TIR İNSANI YARDIM MALZEMESİ GÖNDERDİK"
Savaşın başından bu yana Ukrayna halkının acil, insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 98 TIR insani yardım malzemesi sevk ettik.

325 bine yakın Ukraynalıya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık. Ukrayna'daki şartlar normale dönünceye kadar 1098 yetim ve refakatçisinden oluşan kişiyi ülkemizde kabul ettik."

"ERDOĞAN'IN ZİYARETİ BİZE DESTEĞİNİN GÜÇLÜ BİR GÖSTERGESİ"
Görüşme sonrası Zelenski, "Erdoğan'ın ziyareti bize desteğinin güçlü bir göstergesi" dedi. Telegram kanalından bir de açıklama yapan Zelenski, görüşmede, tahıl girişiminin uygulanmasında koordinasyonu sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Zelenskiy, "(Tahıl koridorunun) gelişmesi için olası yönleri, ayrıca Ukraynalıların yasa dışı ve zorla sınır dışı edilmesi, askeri ve sağlık personelimizin esaretten serbest bırakılması gibi konuları tartıştık." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki üçlü zirve sona erdi! İşte öne çıkan başlıklar

ZAPRİJYA NÜKLEER SANTRALİ
Zelenskiy, görüşmede özellikle Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik nükleer şantajını ele aldıklarını belirterek "Saldırganın bu kasıtlı terörü, küresel feci sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle BM, bu stratejik tesisin güvenliğini ve Rus birliklerinden tamamen arındırılmasını sağlamakla yükümlüdür." ifadesini kullandı.

RUSYA'NIN ESİR ASKERLERE SALDIRISI
Söz konusu görüşme ile ilgili Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada ise BM Genel Sekreteri Guterres'in Rusya'nın esir altındaki Ukraynalı askerlere yönelik saldırısının gerçeklerini ortaya çıkarmak için Olenovka'ya bir BM misyonunu gönderme çalışmaları hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

UKRAYNA ZİYARETİNDE ERDOĞAN'A EŞLİK EDENLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ukrayna ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik etti.

ERDOĞAN VE ZELENSKİ SAVAŞ SONRASI İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan ve Zelenski, en son 3 Şubat'ta görüşmüş; savaş boyunca ise iletişimlerini telefonla sürdürmüştü. Erdoğan her fırsatta Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı bitirmek için çağrı yapmış, bu nokta da liderlerle de sık sık iletişime geçmişti.

MASADA 2 KONU VARDI
24 Şubat'ta Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez ülkeye ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukraynalı mevkidaşı Zelenski ile hem tahıl koridorunu hem de savaşın diplomatik yollarla sonlanması konusunu ele alacak.

UKRAYAN'NIN ALTYAPISININ YENİDEN İNŞASI İÇİN ANLAŞMA İMZALANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem