Türkiye savaşa hazırlanıyor

  Yüksek irtifa hava savunma sistemlerini yenilemek için harekete geçen Türkiye, konuyu 4 temmuzda masaya yatırıyor. Uzmanlar net bir şekilde belirtiyor: Yüksek irtifa hava savunma sistemine sahip olmayan ülkeler açık hedef. Yüksek irtifa hava savunma sis

Türkiye savaşa hazırlanıyor

 

 

Yüksek irtifa hava savunma sistemlerini yenilemek için harekete geçen Türkiye, konuyu 4 temmuzda masaya yatırıyor. Uzmanlar net bir şekilde belirtiyor: Yüksek irtifa hava savunma sistemine sahip olmayan ülkeler açık hedef.

 Yüksek irtifa hava savunma sistemlerine sahip olmayan Türkiye, 4 temmuzda toplanacak Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde konuyu masaya yatıracak.

Türkiye'nin, ilk olarak 1990 yılında Körfez Savaşı'yla gündeme gelen ve ABD'nin gönderdiği Patriotlar ile geçici olarak çözümlenen hava savunma zaafiyeti her krizde tekrar açığa çıkıyor.

 

Özellikle uluslararası krizlerin ardından Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantılarında gündeme gelen yüksek irtifa hava savunma füzesi ihalesine şu ana kadar dört ülke resmî başvuruda bulundu. Amerikan Patriot, Rus S-400, Çin FD-2000 ve Fransa-İtalyan ortak yapımı Eurosam Samp-T modelleri 4 temmuzda toplanacak SSİK'de yeniden ele alınacak.

TSK'nın Amerikan teknolojisine aşinalığı Patriot sistemlerini (PAC 3), teknoloji transferi ve ortak üretim teklif edilmesi de Samp-T'leri öne çıkarıyor. Yaşanan kriz nedeniyle alımı zor gözüken Rus S-4000'ler ise dünyanın en ileri sistemleri. Türkiye 4 milyar dolar ayırdığı ihale sonucu dört adet yüksek irtifa hava savunma sistemi almayı planlıyor.

 

SİSTEM YOKSA HEDEFSİNİZ

 Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu, "Hava savunma sistemleri çok önemli bir unsurdur. Adı 'savunmadır' ama bu 'barışçı' olduğu anlamına gelmez. Sizin taarruz gücünüzü artırır" dedi. Bu tür sistemlere sahip olmayan orduların hava saldırılarına açık hale geldiğini ve caydırıcılığının azaldığını anlatan Kibaroğlu, şunları kaydetti: "Eğer hava savunma sistemleriniz yoksa, gönderdiğiniz uçaklar düşmana yem olur. Bunlar kalkan görevi görerek size 'derin vuruş' yeteneği katarlar. Tabii ki bu sistem, yüzde yüz güvenli değildir. En gelişmiş S- 400'lerde bile yüzde 80 isabet oranı sağlıyor, o da tatbikatlarda. "

TÜRKİYE'DE BU TEKNOLOJİ YOK

Yüksek irtifa hava savunma sistemleri, ülkeye yönelik hava saldırılarını radarla tesbit ederek sınır ötesindeyken önleme olanağı sağlıyor. Türkiye'de halihazırda bu teknoloji bulunmuyor. Malatya Kürecik'e konuşlandırılan NATO tesislerinde yalnızca savunma sistemlerinin radarları yer alıyor. Romanya'da konuşlandırılan füzelerin ise 2015'te aktif olması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem