Trabzon'un Botanik Parkı'nda son durum!

Trabzon'da 103 dönümde yapım çalışmaları süren botanik bahçesinin, şehrin marka değerine katkı sağlaması hedefleniyor.  

Trabzon'un Botanik Parkı'nda son durum!
Trabzon'da 103 dönümde yapım çalışmaları süren botanik bahçesinin, şehrin marka değerine katkı sağlaması hedefleniyor.

Geçmiş yıllarda askeri amaçlarla kullanılan Çamoba bölgesindeki arazinin Trabzon Büyükşehir Belediyesine tahsisinin ardından, botanik bahçesi yapım işi 5 Ocak'ta ihaleyle özel bir firmaya verildi.

Alanda 540'ı endemik olmak üzere 2 bin 350 bitki türü yer alıyor. Buradaki 22 binanın, aslına uygun restore edilerek "bitki müzesi" şeklinde ve bitki yetiştiriciliği gibi eğitimlerde kullanılması planlanıyor.

"Trabzon Botanik"te suni gölet, çim amfi, su bahçesi, seyir terası, doğal şelale, sanatsal etkinlik alanı ve tematik bahçe gibi mekanlar oluşturulması hedefleniyor.

Çocukların doğayla buluşmasını, bitki yetiştiriciliğini öğrenmesini sağlayacak alanların da yer alacağı proje, yaklaşık 8 milyon liraya mal olacak.


"ÇAMOBA, ADETA CENNETTEN BİR KÖŞE"

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Doğu Karadeniz'in, dolayısıyla da Trabzon'un bitki çeşitliliği bakımından ülkenin en zengin bölgesi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 30 yıldır hizmet eden tüm belediyelerin, Çamoba'daki araziyi almak için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirten Gümrükçüoğlu, "Belediyeler bu araziyi hem Trabzon hem ülke hem de dünyaya kazandırmak istedi ancak o dönemde olmadı. Bizim çalışma dönemimizde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat tensipleriyle, arazinin Büyükşehir Belediyesine tahsisi sağlandı" dedi.

Gümrükçüoğlu, tahsisin ardından, üniversite öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcilerinin de fikirlerini alarak "Doğu Karadeniz'in cennet köşesi" şeklinde nitelendirilebilecek bölge için proje hazırlandığını anlattı. İhaleyi alan firmanın yer tesliminin ardından çalışmalara başladığını vurgulayan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyada şehirler artık ülkelerini, bölgelerini temsil eder oldu. Mesela Gürcistan, Batum Botanik Bahçesi ile anılıyor. Singapur, uluslararası ölçekte botanik parkıyla anılıyor. Avrupa'da Viyana, Londra, Götheburg gibi şehirlerin hepsinde güzel, doğal alanlar var. Trabzon Botanik'i büyük bir yaşam, eğitim, dinlenme alanı olarak Karadeniz Bölgesi, Türkiye ve dünya turizmine kazandıracağız."

Gümrükçüoğlu, 30 yıldır askeri eğitim alanı olarak kullanılan bölgenin kendilerine tahsisi dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri yetkililerine de teşekkür etti.

"PROJEYİ 2017'YE KADAR TAMAMLAMAYI AMAÇLIYORUZ"

Gümrükçüoğlu, Trabzon'un 4 bin yıllık tarihinde, buradaki medeniyetlerin çok büyük eserler bıraktığına işaret etti.
Kentin, Ayasofya, Çarşı ve İskenderpaşa Camisi, Alacahan, Bedesten, Sümela Manastırı ve Uzungöl ile dünyada Türkiye'yi temsil ettiğini dile getiren Gümrükçüoğlu, "İşte Trabzon Botanik de bunun çok önemli marka değerini oluşturacak büyük bir atılım" diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, "Trabzon Botanik'in, Türkiye'yi dünyaya tanıtan çok önemli bir yaşam alanı olacağı konusunda iddialıyız. Çok önemli gezinti ve inceleme alanı olacak aynı zamanda. Turistik turların tümünün güzergahına burayı şimdiden yerleştirme çalışmalarını yürütüyoruz. Tüm turistik turlar Trabzon Botanik'e mutlaka en az yarım günlerini ayıracaktır. Çok memnun olarak buradan ayrılacaklarına da eminim" ifadelerini kullandı.

Projeyi 2017'ye kadar tamamlamayı amaçladıklarını bildiren Gümrükçüoğlu, "Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Çok güzel bir marka değeri, dünyaya kazandıracak olmanın sevincini yaşıyoruz. Türkiye'yi, dünyayı, tamamlandığında Trabzon Botanik'i yaşamaya davet ediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler