Trabzon'dan “DUR“ sesi!

İsrail'in, Gazze saldırısına tepkiler giderek büyüyor. Türkiye'nin her köşesinde yapılan miting ve eylemlerle İsrail kınanıyor. Müslüman ülkeleri sömüren ABD ve İsrail'in bu korkunç vahşeti sürdürmesi karşısında insanlık adına tepkiler ortaya konuluyor. Herkes Gazze'de ki bir anne, bir baba ve bir çocuğun yüreğini taşıyarak acılarını paylaşıyor.

Trabzon'dan “DUR“ sesi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'İsrail, insanlık yaşamına kara leke düşürdü' diyerek sert tepki gösterse de  İsrail Başbakanı Ehut Olmert ile görüşmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Türkiye'nin duruşunu, Türk askerinin Gazze'ye gidip gitmemesi gerektiğini, neden hep Müslüman ülkelere saldırıldığını ve bu savaş büyürse Türkiye kendini bu savaşın içinde bulur mu sorularını Trabzonlu vatandaşlara yönelttik. Herkesin düşüncesi farklı oldu ama değişmeyen bir düşünce var ki o da yaşanılanların insanlığa sığmaması.

    
MÜSLÜMANLAR BİRLİK OLMADIĞINDAN EZİLİYOR

Mustafa Kanlı, “Devletin tepkisi olması lazım. Bizler halk olarak sadece mitingler düzenleyebiliriz. Tek bir birey olarak fazla bir şey yapamıyorsunuz ama devletin bu işe bir el atması lazım. Müslüman ülkeler birlik olmadığından bu duruma düşüyorlar. Orta doğu'da başkaldıran Siyonistler gücü yettiğine sert tepki veriyor” diyerek sözlerini tamamlıyor.

HERKES EVDEKİ ÇOCUĞUNA BAKSIN! BİLİNÇLENSİN!

Bayan konfeksiyon mağazasındayız. İçeride iki arkadaş sohbet ediyor. Biz de sohbetin bir parçası olmak istiyoruz. Sorularımızı iki genç hanıma yöneltiyoruz. Mağaza sahibi Nurdan Sesli, dayanamıyorum bu vahşete diyor ve ekliyor sözlerini bir bir “Herkes evindeki çocuğuna bakmalı. Her görüşümde her duyuşumda ağlıyorum. Benimde bir oğlum var 3 yaşında. Bir anne olarak içim parçalanıyor. Ayakkabıları yok. Anne babalar ağlıyor. Adam evine gidiyor çocuklarının cesetleri ortada. Ülke olarak hep tepkiliyiz ama sesimizi duyacak kimse yok” diyor.

Ebru Akın seslerini duyuramadıklarına inanmadığını söylüyor “Sesimizi duyurmadığımıza inanmıyorum dün akşam başbakanımızın bir açıklaması da vardı. Başbakanın net ve keskin cevapları vardı. Zaten 3 gün ateşkes imzalandı” dedi.

Neden Müslümanlar?

Nurdan Hanım, “Zavallıyız da o yüzden! Başımızdakiler büyük ama küçük görünüyor. Büyük iş yapacakları yerde küçük iş yapıyorlar” diyor.

Ebru Hanım, “Siyonistliğe hizmet ediliyor ve halkın çoğunluğu siyonizmin ne olduğunu bilmiyor. İnsanlarımıza bunları anlatmak lazım. Peygamberimizin zamanından bu zamana gelen İsraillilerin Meksika üzerinde başlamış Siyonizm. Gizli dünya, gizli devlet denilen şey bu. Dünyayı yöneten belli. Biz Orta Doğudayız. Konum itibariyle çok önemli bir noktadayız. Bunların temeli aslında dine hizmet etmeme hali”

    
TÜRKİYE'DE İRLANDALI ÇOK!

Zeliha Başkan'ın yanındayız  “İnsan olarak yapacak tek şey kınamak” diyor ve ekliyor, “Yapacak hiç bir şey yok. Tüm devletler seyirci kalıyor. Türkiye vicdanen rahatsız olduğu için bizde bir şey yapmaya gayret ediyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor. Yaptıklarımızdan sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Bizlerden daha iyi düşünen beyinler var. Gereken ne ise o yapılsın. Savaş olmadan bu işi savaşa dökmeden çözüm bulunmalı. Neden Müslüman ülkeler anlamak zor. Dinimize karşı bir karşıtlık olabilir. Batı ülkelerinin dine karşı karşıtlıkları var yok değil.

 Savaş devam ederse büyür. Orta doğu karışır. Türkiye'de iç savaş çıkar. Türkiye'de içimizdeki İrlandalılar var” diyerek öfkesini belli ediyor.

YAHUDİ ADI ÜSTÜNDE

Murat Uru, “Çok karışık duygular ben bizim devleti yapacağı şeylerin şartlarını bilmediğim için fazlada konuşmak istemiyorum. Şahıs olarak düşünürsem lanetin daha kötüsü olsa bu savaş o olur. Çocuklara acıyor insan. Yazık el kadar çocuklar. Türkiye'de Müslüman ve büyük bir ülke olduğu için bu konuya yönelmelidir. Müslüman ülkelere vurma sebepleri dine yakın oldukları için. Yahudi! ismi üstünde. Tabi onların da kendilerine göre din anlayışları var” diyerek noktalıyor sözlerini.


    
BEN SAVAŞA GİTMEYE HAZIRIM

Gülseren Kaynar, “Elimden gelse ben kendimde savaşa katılırım. O çocukları gördüm mü içim parçalanıyor. Müslümanlıkla alakası yok sonuçta herkes insan. Çocukların ölmesini kim ister. Sonunda Müslümanlar bu dünyaya sahip olacaklar.  Bunu onlarda biliyorlar. Türkiye bu olaya geride duruyor. Belki de ilk önde gidecek isimlerden birisi. Bu savaş bitmezse büyür. Ben savaşa gitmeye hazırım” diyerek cesaretini sergiliyor.


ERMENİ KATLİAMI KATLİAM DEĞİL BUNUN YANINDA

Ruhsar Ersoy'ın yanındayız. Katliam diyerek başlıyor sözlerine “Tam bir katliam. Ermeni katliamı bu bence. Bizim yaptığımız protestodan kimin haberi olacak ki. Müslümanların olma sebebi de biraz rahat durmuyoruz gibi. Irak'ta bile Sunni ve Şiiler hepimiz Müslüman'ız! Ama birbirini kesiyorlar. İçimizde birbirimizi yiyoruz. Bizim ülkemizde de aleviler var kabul ediyor muyuz? Yok! Savaş büyürse Türkiye içine girmemeli. Gazetede okudum Türk askeri gidiyor diye her yere bizim askerimiz gidiyor. Ne oluyor? Sonuç alınmıyor.

    
 Başbakan konuşuyor ama yanlış konuşuyor. Biraz daha akıllı konuşması lazım. Sanki Hamas taraftarı gibi konuşuyor” diyor.

    
GAFLET, DALALET HATTA İHANET!

Selahattin Hamzaoğlu, “Yapılan her zamanki işler ama bu kadar basit değil. Birbirlerine girmişler. Osmanlı'nın bedduasını almışlar biraz çekecekler kendi aralarında birlik sağlayacaklar. Bugün Mısır kapıları kapatıyor o da Müslüman. Nedir? Hamas taraftarı olduğu için bölünme olduğu sürece İsrail istediği gibi at oynatır. Türkiye'nin yapabileceği bu kadardır. Gösteridir protestodur. İslam alemi param parça. Türkiye de İslam devleti değil. Laik demokratik bir ülke. Müslümanlar Müslüman gibi yaşamadığı için bu sorunlar ortaya çıkıyor. Herkes görevini yapsa böyle olmaz.

Türk devletinin dini yok. Laik bir devlet. Mısır benden değil diye kapıyı kapatıyor. 7 milyonluk İsrail arkasında Amerika varmış. Arabistan'ın arkasında da Amerika var. Bunları bölmüşler. Hani M. Kemal'in bir sözü var: “gaflet delalet hatta ihanet” bugün bunlar geçerli. Askerimiz Afganistan'a da gitmişti ne oldu. NATO'nun emrinde çok çok bir tabur asker gider oraya. Zaten çatışmalar bitmiş olacak. Bu savaş değil adamın kendi toprağındaki ismi. Bizim doğu olayından farkı yok. Bir ülkeye saldırılmadı. Adamın haritası içinde bir yer. Kendi iç sorunu”

İNSANLIK ADINA UTANILMASI GEREKEN BİR KONU

Adem Akdik'in yanındayız. “Vahim bir durum. İnsanlık adına utanılacak bir şey. İnsanın katledilmesi tasvip edilecek bir olay değil. Müslümanlıktan ziyade insan olarak. Tüm dünya buna çözüm bulması lazım. Türkiye gerekeni yapmaya çalışıyor. Duyduğumuz kadarıyla sadece Türkiye ile olmaz tabi bütün ülkelerin bir araya gelmesi gerekir. Tek başınıza bir yetkiniz yok. İnsanlar bir araya gelmesi lazım. Bu tür olaylar bizim ülkemizde de oluyor. Bu iç çatışma ırkçılık olabiliyor. Müslüman diye dinlerin çatışması olabiliyor. Temennimiz durmasından yana ve durur gibi görünüyor” temennilerini dile getiriyor.


Şartları bir yerde yöneten de biz insanlar, çeken de biz insanlar… Sonuç her ne olursa olsun sonucuna günahsız yavrular katlanmasın. Hepimiz ana baba evladıyız, hepimiz insanız ve bu insanlığın gerektirdiği vazifeleri yapmalıyız. Savaşsız, barış içinde bir Dünya istiyoruz.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem