Trabzon'da dev toplantı

Trabzon’da bugün 4 bakanın da katılacağı geniş katılımlı “Karadeniz Bölgesi Turizm Çalıştay Toplantısı” yapılıyor.   Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında Trabzon’da 2 kez gerçekleştirilen turizm toplantısı bu kez B

Trabzon'da dev toplantı
Trabzon’da bugün 4 bakanın da katılacağı geniş katılımlı “Karadeniz Bölgesi Turizm Çalıştay Toplantısı” yapılıyor.

Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında Trabzon’da 2 kez gerçekleştirilen turizm toplantısı bu kez Bakan Soylu'nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da katılımı ile bugün (7 Şubat Pazar) geniş kapsamlı yapılıyor.

4 bakanın yanısıra Novotel'de saat 10.00 da başlayacak toplantıya, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Rize, Ordu, Samsun, Sinop ve Trabzon İl Valileri, Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Turizm İl Müdürleri, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile Trabzon TÜRSAB Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök de katılıyor.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan çalıştayda açılış konuşmasını Trabzon Valisi Abdil Celil Öz yaptı.

Vali Abdil Celil Öz, yaptığı konuşmasında “Doğu Karadeniz bölgemiz klasik deniz kum güneş dışındaki turizm olarak önemi gelişme kaydetmiştir. Bölgemizde geçmişte toplantılar yapıldı ve çeşitli projeler hayata geçirildi. Bakanlarımızın desteğiyle bu güzel toplantı gerçekleştirildi. Çalışmalar için bakanlarımız ve buraya takılan diğer illerin temsilcilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, çalıştayda yaptığı konuşmada dün Trabzon’da toprağa verilen Şehit Ünal Bıçakçı’ya Allah’tan rahmet Ailesine başsağlığı dileyerek, “Kimsenin endişesi olmasın terörün kökünü kazıyana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Terörün kökünü kazıyacağız” dedi.

Ağbal sözlerini şöyle dürdürdü;

“Turizm sektörü ekonomik olarak çok önemli bir sektör. Her bakımdan Türkiye ekonomisine büyük katkısı olan bir sektör. 2002 yılına kıyasla 2015 yılında çok daha ilerideyiz. Türkiye en çok ziyaret edilen 6. Ülke. Turizm sektörü bizim can damarımız. Her bakımdan bu sektörü geliştirmeliyiz. Turizm sektörü bir diğer açıdan bakarsak istihdam kaynağı. Turizm sektörü diğer alanlarla da birleştiğinde toplan istihdamın yüzde 13’ünü kapsıyor. Turizm sektörü istihdamın artırılması konusunda da çok önemli bir sektör. Turizm sektörünün bir diğer önemi dış ticaret açığına olan etkisi. Bu açığı azaltılmasında önemli bir sektör. Cari açığın yüzde 63’ü turizm sektörü ile kapatıyoruz. Biz genellikle düşük ve orta gelirli turistlerin ziyaret ettiği bir ülkeyiz. Bunu yukarıya çekmeliyiz. Daha fazla gelir bırakan Kış, kongre ve diğer yeni çıkan turizm şekillerine önem vermeliyiz. Sağlık turizminde de 2018 yılına kadar yapacağımız projelerle önemli bir ivme kaydedeceğiz. Turizm gelirleri 2014 yılına göre azalmış gelen döviz miktarı da azalmıştır. 2016 yılı turizm için kolay bir yıl olmayacaktır. Yapılan tahminlerde ziyaretçi sayısında ve gelen döviz miktarında da bir takım azalma olacak. Sektörde çok güçlü bir inanç var. Turizm sektörü bizim iftihar ettiğimiz bir sektör. Hükümet olarak yaşanacak sıkıntılar için bugüne kadar tedbirlerimizi aldık.”

"SPOR TURİZMİ ALANLARINI GELİŞTİRMELİYİZ" 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise, spor turizmi alanlarının geliştirilmesi, geleneksel sporlarla ilgili yatırımların artırılması konusunda bakanlığı üzerine düşen çalışmaların yapıldığını belirterek, “Gençlerimizin kaynaşma ve kendilerini geliştirme açısından kullanacağı en önemli unsurlardan biri spordur. Dün Şanlıurfa’daydım. Bölgedeki gençlerimiz çok heyecanlılar. Bir araya gelip birlikte bir şeyler yapabilmek için heyecan duyuyorlar. Bu yaz 750’yi aşkın basketbol, voleybol ve futbol sahası inşa ettik. Ebeveynler çocuklarının nerede vakit geçirdiklerini bilmiyorlar, huzursuz oluyorlar. Tesisi yapmak yeterli değildir. Tesisin içini dolduracaksınız. Tesisleşme hamlesini sürdüreceğiz ve insanlarımızın her yaştan spor yapma olanaklarını geliştireceğiz” dedi.

BU BÖLGE BİZE MİRASTIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süğleyman Soylu yaptığı konuşmada “Büyük bir umut ve mutluluk içindeyim. Türkiye’nin bir bölgesinde istikametinden Türkiye’yi koparılmaya çalışıldığını izliyoruz” dedi.

Bakan Süleyman Soylu açıklamalarını şöyle sürdürdü;

Göreceksiniz bu güne kadar Karadeniz’de yapılması gereken “bunlar neyi bekliyor” denen projelerin hepsi yapılacak. Muhteşem bir coğrafyadayız. Avantajları var bu bölgenin. Yaklaşık 4 bin yıllık medeniyet mirasını içinde barındıran bir bölge. Körfezden gelen Arap dostlarımızın “herhalde cennet budur” diye tarif ettikleri bir bölge. Bu bölgede her noktada atılan adım bölgenin her tarafının keşfedilmesi yönünde atılan adımdır.

7 Haziran ve 1 Kasım arasında 2 temel ve onun altyapı çalışmalarını gerçekleştirdik. Biz bu konuda Bursa2nın Yalova’nın düştüğü duruma düşmemek için hangi tedbirleri almalıyız. Herkesin görevlerini belirledik. Antalya turizm sezonuna nasıl hazırlanıyor ise aynılarını yapmalıyız. Turist hava limanına geldiğinde kim karşılayacak. Nasıl hareket edilecek. Bütün bunların çalışmalarını yaptık. Bunları kim denetleyecek.

Bu bölge bize mirastır. Bizim gelecek nesil sorumluluğumuz vardır. Bizim belki de en önemli yerler olan yaylalarımıza gelişi güzel ev yapılmasını kabul edemeyiz. Hiçbir yaylada kaçak yapılaşma olmayacak yapıldığı anda yıkılacaktır. Biz bu kararlılığı göstermezsek geleceğimizin nereye gideceği belli olmaz. Turizm sadece gelir elde edilen bir sektör olarak görülmesi yanlıştır. Bugün BU kadar kendi meselesine hâkim insanların bu salonda olması Türkiye vizyonudur."

TÜRKİYE ALGISI ÜZERİNDE OPERASYON YAPILIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Trabzon’da yapılan toplantının bir ilk olduğunu belirterek, “Bu toplantı bir ilk olma özelliği taşıyor. Bu çalışmayı ilk olarak Rusya krizinden en çok etkilenen Antalya’da yaptık. Burada yaptığımız toplantı katılım bakımından bir ilk oldu. Buradan sonra Egede ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapacağız” dedi.

Bakan Mahir Ünal açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Bizim tek dezavantajımız Türkiye üzerinde yürütülen kara propaganda. Birileri bilinç olarak Türkiye algısı üzerinde operasyon yapıyor. Bölgede yeni düzenler kurmaya çalışanlar bizi bu düzenin dışında tutmaya çalışırken diğer yandan da bizim can damarımız olan sektörlere saldırıyor. Bu sıkıntının en önemli ayaklarından bir tanesi de Paralel yapıdır. Her ülkede Türkiye karşısında kara propaganda sürdürüyor. Biz Uçak düştüğü günden itibaren bir psikoloji ve algıyı yönetmeye çalışıyoruz. Biz şuanda bir türbülans yaşıyoruz. Bu türbülansı da çok iyi yönetiyoruz. Biz devlet olarak bu türbülanstan nasıl çıkacağımızın çalışmalarını yapıyoruz. Bilmedikleri tek şey biz o kadar krizle savaştık ki her krizden başarı ile çıktık.  Türkiye’nin enerjisi heyecanı son derece dinamik. Birileri Türkiye’nin kaderini biçerken biz şuanda Turizmi konuşuyoruz. Karadeniz bölgemizi yukardan aşağıya sağdan sola bütün görüşmelerimizi yaparak. Bugüne hazırladık. Bugün birazdan sunumlar olacak. Sunumların ardından eylem planı çıkaracağız. Komisyon oluşturup eylem planının takibini yapacağız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler