Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Trabzon Akyazı'da B planımız var!

Trabzon Karayolları 10. Bölge Müdürü Sayın Selahattin Bayramçavuş Akyazı Heyelan Sahasında karayolunu bu günkü mevcut koşullara göre trafiğe açmam diyor!

Sayın Müdür haklıdır.

Ancak sormak gerekir, nedir o koşullar?

Bayramçavuş açıklıyor: "Yıkılan duvarın devamı çatlamış, patlamış bir şekilde yukarıda duruyor. Aşırı bir yağışta o duvarın aşağıya yola gelip gelmeyeceği belli değil. Orada hayati tehlike var. İnsanları riske edemeyiz. Binde bir ihtimal dahi olsa riske giremeyiz."

İşte size herhangi bir vatandaşın dahi yapabileceği basit bir heyelan tehlikesi ve risk değerlendirmesi!

Oysa Karayolları, sorumluluk gereği mevcut heyelan tehlikesini ve risk analizini 2006 tarihli "'Karayolu Yolboyu Mühendislik Yapıları İçin Afet Yönetmeliği’ koşullarına göre açıklaması gerekmez miydi?"

Başka deyişle toplum heyelan sahasında yapılan yol ve tüneller ile ilgili daha ayrıntılı bilgilendirilemez miydi?

Akyazı heyelan sahasında hareket var mıdır, yok mudur?

Varsa hangi doğrultuda ne kadardır?

Muhtemel kitle hareketinin derinliği ne kadardır?

Beklenen kayma bu gün olduğu gibi yüzeysel mi? Yoksa 1 km uzağında, Sera Gölünde olduğu gibi tünelleri de içine alacak şekilde 50-60 m derinliğinde midir?

Sayın müdür açıklamasına devam ediyor:

"Akyazı da B planımız var: Akyazı tünellerinin deniz tarafındaki tüpü biz hızlandırdık. Önümüzdeki 2 ya da 2,5 ay içerisinde deniz tarafındaki tüpü trafiğe açacağız. 2,5 ay sonra duvarı yıksalar da yıkmasalar da bizi fazla bir sıkıntıya sokmayacak artık."

Açıklamada görüldüğü gibi heyelan sahasında sürülen tünellerin heyelan güvencesini belirten herhangi bir mühendislik bilgisi yok!

Oysa yine Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz sahilinde heyelan sahasında yaptırılan, Sarayköy tünellerinde yaşanan benzer mühendislik problemlerinin Akyazı heyelan sahasında da yaşanıp yaşanmayacağı bir mühendislik sorunudur.

Ne idi Sarayköy tünellerinde yaşanan mühendislik sorunları?

Tüm mühendislik önlemlerine karşın heyelan sahasında yatay yer hareketleri tünellerde gerilme artışı ve deformasyona neden olmuştur.

Umarız, Akyazı heyelan sahasında açılan, Trabzon’u Akçaabat’a bağlayan iki tünel hizmete girmeden önce sayın yetkililer bu konuda toplumu rahatlatacak detay mühendislik bilgilerini toplumla paylaşır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR