THY, Lufthansa ile işbirliğine mi gidiyor ?

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Lufthansa ile işbirliği yapılıp yapılmayacağı sorusuna, "Zaman ne gösterir bilmiyoruz ama şuan alınan bir karar yok" cevabını verdi.Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanvekili Temel

THY, Lufthansa ile işbirliğine mi gidiyor ?

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Lufthansa ile işbirliği yapılıp yapılmayacağı sorusuna, "Zaman ne gösterir bilmiyoruz ama şuan alınan bir karar yok" cevabını verdi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanvekili Temel Kotil, Hava-İş Sendikası'na nezaket ziyaretinde bulundu. Hava-İş Sendikası'nın Genel Merkezi'nde Başkan Ali Kemal Tatlıbal ve Yönetim kurulu üyelerini ziyaret eden Kotil, Tatlıbal'a uçak maketi hediye etti. Ziyareti sırasında sendika yöneticilerinin "Çay içer misiniz?" sorusuna "Rize çayı varsa içerim" diye karşılık veren Kotil'in ziyareti samimi bir ortamda geçti. Ziyaret hakkında açıklama yapan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, "Türk Hava Yolları küçük uçakları bile uzun uçuran ve daha iyi uçuran bir havayolu" diye konuştu.

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının Türk Hava Yolları için olumlu olduğunu söyleyen Kotil, "Hükümetimizin bayram için 9 gün tatil vermesi pozitif bir şeydir. havayolu şirketimiz için, herkes tatile bol gidiyor. Bizde yararlanıyoruz. Yalnız biz değil, Pegasus ve Atlas'ta yararlanıyor. Hayırlı olsun. Güzel bir şey. Yani bizim açımızdan güzel" dedi.

Ziyaretinin sadece nezaket ziyareti olduğunu söyleyen Kotil, "Toplu iş sözleşmesi yaklaştı onun için düşünmeyin. Şirketimiz Allaha şükür çok iyi gidiyor. Tabii ki şirket sadece uçaklardan ibaret değil, birde personeli var. Kabin Kokpit hepsi sizin üyeleriniz. Birde Türkiye'den tek kabin kokpit bizden size üye Başkanım. Hayırlı olsun bu bir nezaket ziyareti. Hayırlı uğurlu olsun inşallah. İleriki süreçlerde de iyi olmasını bekliyoruz. Ben on yıldır genel müdürüm biliyorsunuz. Görüntü problemimiz yok. Niyette bir problemimiz yok. Ama biz bu gün Toplu iş sözleşmesi ile ilgili hiçbir şey konuşmaya gelmedik. Yani hiç o konu yok. Bir nezaket ziyareti bu. Zamanı gelince yetki alacaksınız, yetki aldıktan sonra süreç başlar. On yıllık tecrübem evet geçmişte sıkıntılar olsa bile Allahıma şükür olsun her zaman sözleşmeyi imzaladık. Hem çalışanımız mutlu oldu hem de işverenimiz Türk Hava Yolları mutlu oldu. Zaten şirketimiz de Türkiye'ye ait herkesin şirketi. Çalışanlarında şirketi" dedi.

"LUFTANSA İLE İŞBİRLİĞİ YOK"

Geçtiğimiz günlerde çıkan Türk Hava Yolları'nın Lufthansa Havayolları ile işbirliği yapacağı yönündeki haberlere de değinen Kotil, "Lufthansa ile bir ortaklık kararımız yok. Geçenlerde Reuters bir haber geçti. Biz orada her hangi bir işbirliğine kapalı değiliz dedik. Belki siz de onu öyle yayınladınız. Öyle anlaşıldı. Tabii Türk Hava Yolları büyüyen bir hava yolu Allahıma şükürler olsun. Açık ara her noktaya uçan bir havayoluyuz. İş birliklerimizi artırıyoruz. Star Alliance üyesi olmayan Ürdün Havayolları ile iki gün önce iş birliğimizi aldık. Tabii Star Alliance üyesi Lufthansa ile de daha yakın gitmekte hiçbir engelimiz yok. Zaman ne gösterir bilmiyoruz. Alınan bir karar yok. Zaten olsa bunu önce borsaya bildiririz. Ama Türk Hava Yolları herkesle iyi arkadaş olabilecek kadar güçlü ve samimi bir şirket" diye konuştu.

THY Teknik'te iş kolu davası yüzünden yaşanan sıkıntılar konusundaki görüşlerini dile getiren Kotil, "Bildiğim bir şey var. Allah'a şükürler olsun THY Teknik çok güçlü. İleri ki yıllarda da güçlü olarak faaliyetlerine devam edecek. Bahtı da çok açık. Yalnız THY'nin değil aynı zamanda Avrupa'nın uçak filosuna bakacak bir hale geldi. Toplu iş sözleşmesiyle ilgili de bir sıkıntı yaşanmayacağına inanıyorum. THY Teknik kursiyer alarak çok sıkı şekilde kalifiye personel yetiştiriyor. İŞKUR ile işbirliği yaparak her dönem 600 kursiyer alıp teknisyen olarak yetiştiriyor, bunları kadrosuna katıyor. Bu kadro her dönem 600'er yeni teknisyenle büyümede devam edecek. Kabin de de sayımız 10 bine geldi. Kabinle de THY teknikteki teknisyen sayısı hemen hemen aynı. Teknikte 10 bin personeli inşallah yakında görürüz. Ancak teknisyen yetiştirmek çok kolay olmuyor, biraz zaman alıyor" şeklinde konuştu.

"DOLARIN YÜKSELMESİ, PETROLÜN DÜŞMESİ HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİ CANLANDIRDI"

Doların yükselmesi ve petrol fiyatlarının düşmesinin, zor durumda olan havayolu şirketlerini canlandırdığını söyleyen Kotil, "Petrol fiyatlarının düşmesi çok güzel bir şey havayolları için, özellikle zor durumda olan havayolu şirketleri canlandı. Dolayısı ile bizim rakiplerimiz daha çok piyasaya çıktı. Tabi biz güçlü olan bir havayolu idik. Türk Hava Yolları için çok fazla bir şey değişmedi. Zaten güçlü idik. Fiyatlarımız düştü. Maliyetlerimiz düşünce fiyatlarımız da düştü. Bu talebi tetikliyor. Bunu pozitif görmek gerekiyor. Petrol fiyatlarının düşmesinin en önemli farkı, modern uçakların itibarının izafi olarak, daha eski uçaklara göre düşmüş görünüyor. Eski uçaklarda hala fonksiyonel çünkü daha çok yakıt kullanıyorlardı. Dolayısı ile daha çok kapasite var. Daha çok kapasite demek daha ucuz bilet demek. Bunlar hep bize yarıyor. Çünkü biz daha çok noktaya uçuyoruz" dedi.

"THY KÜÇÜK UÇAKLARI DAHA UZUN UÇURAN BİR HAVAYOLU"

Türk Hava Yolları'nın üretime başlamadan önce sipariş verdiği Boeing 737 Max'ın üretime başlaması hakkında da konuşan Kotil, "Bizim bir ton siparişimiz var. Ama gelmeleri 2017-2018 de başlıyor. Şu anda üretime başlanması ve üretim bandına girmesi teslimatın bu gün olacağı anlamına gelmiyor. Tabii bu uçakların özellikleri daha az yakıt kullanacaklar. Motorları da çok sessiz. Bu da çok pozitif. Tabii yakıt ikinci kalır ama bu uçakların başka bir özelliği var. Daha uzun uçacaklar. Türk Hava Yolları küçük uçakları bile uzun uçuran ve daha iyi uçuran bir havayolu. Tabii küçük uçağı uzun uçurduğunuz zaman, az yolcu ile ticari hale getiriyorsunuz. Afrika'da ki başarı bundan geliyor. Bu uçaklar bir kat daha bize destek olacak" açıklamasında bulundu.

THY, Lufthansa ile işbirliğine mi gidiyor ?

THY, Lufthansa ile işbirliğine mi gidiyor ?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler