Reform paketi bitmek üzere !

Başbakan’ın Rize’de üzerinde çalıştığı Demokratikleşme Paketi’ne, önümüzdeki hafta yapılacak toplantıların ardından nokta konulacak Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta bir tv programında yaptığı açıklamasında, “Önümüzdeki hafta arkadaşlarla soru cevap şe

Reform paketi bitmek üzere !
Başbakan’ın Rize’de üzerinde çalıştığı Demokratikleşme Paketi’ne, önümüzdeki hafta yapılacak toplantıların ardından nokta konulacak
 
Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta bir tv programında yaptığı açıklamasında, “Önümüzdeki hafta arkadaşlarla soru cevap şeklinde çalışacağız. İçinde yasal değişiklikler de var, Anayasayı ilgilendiren konular da var, yönetmeliğe kadar yapılacak işler de var. Bir iki hafta içerisinde açıklama yapacağız” dediği Demokratikleşme Paketinde kritik günlere girildi. Erdoğan’ın Rize’de de üzerinde çalıştığı pakette, birçok tanınmış ismin de yargılandığı TCK’nın 301. maddesinin de bulunduğu belirtiliyor.
 
Ankara kulislerinde konuşulanlara göre Demokratikleşme Paketi’nde birçok alanda düzenlemenin yanısıra “Türk milleti, devlet, hükümet, yargı, asker ve polisi aşağılamakla” ilgili 301. madde de bulunuyor. Buna göre önümüzdeki iki hafta süresince Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantılarla son şeklini alması beklenen Demokratikleşme Paketi kapsamında yer aldığı belirtilen 301. maddenin kapsamı “Türk milleti” ile sınırlı tutulacak. “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Devletin yargı organları, Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” suç olmaktan çıkacak. Ancak kanundaki diğer maddelerde tanımlı fiillere uyması halinde suç olarak değerlendirilecek. Türk milletini aşağılama suçuna soruşturma açılması için yine Adalet Bakanı’nın izni aranacak.
 
‘Sürprizler olabilir’
 
Başbakan’ın “sürprizler olabilir” dediği Demokratikleşme Paketi’nde yine kulislere yansıyanlara göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 19. ve 125. maddelerinde yapılacak değişiklik ve başörtüsü yasağının uygulama dayanağı olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik değiştirilerek, kamuda türban sorunu çözülecek. Pakette, 1965’ten bu yana kapalı olan Ruhban Okulu’ için ise okulun bir vakıf üniversitesi modeliyle açılmasının öngörüldüğü de konuşuluyor.
 
Pakette, TMK, TCK ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda değişiklikliklerin yapılması da bekleniyor.
 
CMK’ya Bozdağ rötuşu
 
Ankara kulislerinde konuşulan bir başka iddia, Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ’a Hacıbektaş törenlerinde yumruk atan kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının ardından CMK’da değişikliğe gidileceği. Buna göre CMK’da yapılacak düzenlemeyle üst sınırı 2 yıla kadar ceza öngören suçlarda yine tutuklama olmayacak, ancak yasa maddesine, “İnsan bedeninin bütünlüğüne yapılan saldırılar hariçtir” ifadesi eklenecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem