Paralel yapı operasyonunda 5 tutuklama

Sinop'ta yapılan "paralel yapı" operasyonunda 5 kişi tutuklandı. Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, "paralel yapılanma" soruşturmkası kapsamında 5 kişinin tutuklandığını söyledi. Cumhuriyet Başsavcısı Kaya, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca silahlı Fethullahçı

Paralel yapı operasyonunda 5 tutuklama

Sinop'ta yapılan "paralel yapı" operasyonunda 5 kişi tutuklandı.

Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, "paralel yapılanma" soruşturmkası kapsamında 5 kişinin tutuklandığını söyledi. Cumhuriyet Başsavcısı Kaya, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca silahlı Fethullahçı Terör Örgütü/PDY'nin Sinop yapılanmasına yönelik olarak 13/03/2015 tarihinden itibaren soruşturma başlatıldı. Yapılan soruşturmada, silahlı terör örgütü PDY'nin Sinop ilinde örgütün finansmanı konusunda aktif çalışma yaptığı, himmet, burs, kurban parası, öğrencilere yardım adı altında miktarı belirlenemeyen fon değerlerini dini duyguları istismar etmek sureti ile topladığı, legal görünümlü illegal şirket kurarak, bu şekilde topladığı miktarı belirsiz paranın bir miktarını hayali ortaklar yolu ile şirket hisse miktarı olarak göstermek sureti ile sisteme dahil ettiği, oluşturduğu ışık evleri marifeti ile örgüte finans ve eleman kazandırmaya çalıştığı, legal görünümlü illegal şirkete bağlı olarak faaliyet gösteren özel okul ve yurtların bir kısmının arazilerinin usulsüz olarak 49 yıllığına kiralandığı, yine bu şirkete bağlı olarak faaliyet gösteren dershane ve öğrenci yurdunun mevzuata aykırı bir biçimde faaliyetine devam ettiği, ev anneliği, ev ablalığı, BTM'lik, BBTM'lik, bölgecilik isimli örgütsel kodlar ile öğrenci evleri üzerinde hakimiyet kurarak, burada kalan öğrencilerin tam bir örgüt disiplini ile eğitime tabi tutulduğu, özellikle öğrenci evlerinde kalan öğrenciler ile haberleşme konusunda şifreli bir dil kullanıldığı, legal görünümlü illegal dernek çatısı altında faaliyette bulunarak, örgüte finans ve eleman kazandırma yönünde çalışmalar yapıldığı, bu dernek çatısı altında oluşturduğu mütevelli heyetleri ile toplanacak himmet, bağış, burs ve kurban paralarını belirlediği, özellikle 17 Aralık sürecinden sonra dernek çatısı altında sürdürülen faaliyetlerin ev toplantıları şeklinde organize edildiği, tüm bu faaliyetlerin il abisi olarak değerlendirilen ve halen firari olan şüpheli tarafından takip edildiği anlaşılmıştır" dedi.

Başsavcı Kaya, soruşturma kapsamında Sinop İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlar ile Mücadele Şube Müdürlükleri'nce ortak çalışma yapıldığı ve soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, Boyabat, Samsun, Sungurlu, Edirne, Küçükçekmece, Denizli, Terme, Çarşamba, Tercan, Konya, Ordu, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılıkları, Samsun Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Üst Kurulu, Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sinop Üniversitesi Rektörlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nın çalışmalarından da istifade edildiğini belirtti. Soruşturma kapsamında ilde faaliyet gösteren legal görünümlü illegal nitelikte olduğu iddia edilen şirket ve bu şirkete bağlı özel okul, yurt, eğitim merkezinde 26 Ocak 2016 tarihinde arama yapıldığını ifade eden Başsavcı Kaya, 2 Şubat 2016 tarihinde de aralarında doktor, hemşire, üniversite öğrencisi, esnaf, üniversite öğretim görevlileri, İl Müftülüğü personeli, öğretmenlerin de bulunduğu şüphelilerin ev, iş yeri ve araçlarında arama yapıldığını kaydetti. Tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 7 şüpheliden 5'inin tutuklanarak Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildiğini açıklayan Kaya, adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 8 şüpheliye ise yurt dışı çıkış yasağı getirilerek adli kontrol kararının uygulandığını belirtti. 5 şüphelinin yurt dışında olduklarının belirlendiğini belirten Kaya, 13 şüphelinin ise bilinen adreslerinde bulunamadığını kaydetti. Adreslerinde bulunamayan şüphelilerin bu adreslerde olduğunun anlaşılması üzerine bugün Tercan ve Sungurlu Cumhuriyet Başsavcılıklarınca düzenlenen eş zamanlı operasyonla şüphelilerin yakalandığını belirten Başsavcı Kaya, "Soruşturma halen devam etmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler