Orhan Pamuk'tan 'Veba Geceleri' açıklaması: Atatürk'e saygısızlık...

Yapı Kredi Yayınları, Orhan Pamuk'un 'Veba Geceleri' isimli romanında Mustafa Kemal Atatürk'ü küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı iddiasını yalanladı. Açıklamada Orhan Pamuk'un görüşlerine de yer verildi. Buna göre Pamuk, "Veba Geceleri'nde Atatürk'e hiçbir saygısızlık yoktur" dedi.

Orhan Pamuk'tan 'Veba Geceleri' açıklaması: Atatürk'e saygısızlık...

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un son romanı Veba Geceleri, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Ancak romanda, Mustafa Kemal Atatürk'e karşı küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı iddia edildi.

Yapı Kredi Yayınları, söz konusu iddiaya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı. Atatürk'ü küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada "Veba geceleri kitabında yer alan Kolağası Kâmil karakteri, romanın geçtiği 'hayali' Minger adasının tüm vatandaşları tarafından bir halk kahramanı ve kurtarıcı olarak görülmektedir" bilgisi de yer aldı. 

Pamuk'un konuyla ilgili açıklamasına da yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yazarımız Orhan Pamuk yeni kitabı hakkında bu haber ve yorumlar üzerine 'Üzerinde beş yıldır çalıştığım Veba Geceleri'nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletlerin kahraman kurucularına ve Atatürk'e hiçbir saygısızlık yoktur. Tam tersi, roman bu özgürlükçü ve kahraman önderlere saygı ve hayranlıkla yazılmıştır. Kitabı okuyanların göreceği gibi Kolağası Kâmil halkın sevdiği, her şeyiyle olumlu bir kahramandır' değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşmak istemiştir."

AHMET HAKAN: ATATÜRK'LE ALAY MI EDİYOR?

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un son romanı 'Veba Geceleri'ne ilişkin bir yazıyı kaleme almıştı. 

Ahmet Hakan, "Orhan Pamuk romanında Atatürk’le alay mı ediyor?" başlıklı yazısında, şu ifadelere yer verdi:

"Orhan Pamuk’un son romanı 'Veba Geceleri' ile ilgili bir tartışma çıkmış durumda. İddiaya göre: Orhan Pamuk, romanında Atatürk’le alay ediyor! İnceleme ve araştırmalarımın sonuçlarını aktarıyorum: 'Veba Geceleri' romanında bir 'Kolağası Kâmil' var. Kolağası Kâmil’in temel özellikleri şunlar: Askeri okulu derece ile bitirmiş. İnce bıyıklarını yukarı doğru tarayan yakışıklı genç bir subay. Annesi ikinci kez evlendiği için ona kırgın. Çocukken kargaları kovalamış. Postane basıp telgraf sistemine el koymayı başarmış. Rum bir eczacının amblemini taşıyan komik bir bayrağı sallayarak komutan olmuş. En sonunda da Cumhurbaşkanı olmuş. Bütün bu tanımlamalara bakıp da... 'Aaaa! Atatürk’ü anlatıyor' demeyecek biri çıkar mı acaba? Tabii ki çıkmaz." 
Ahmet Hakan, yazısının devamında, "Şimdi esas soruyu soralım: Orhan Pamuk’un Atatürk’le uğraşmasının amacı ne acaba? Ne yapmak istiyor? Çarşıyı mı karıştırmak istiyor? Kitabına ilgiyi mi arttırmak istiyor? Bir tür tersten piar mı yapmak istiyor? Yurtdışına bir mesaj mı vermek istiyor? Atatürk sevgisinin yükselişe geçtiği şu süreçte bir nefret objesi haline mi gelmek istiyor? İç pazardan tamamen çıkmak mı istiyor? İkinci bir Nobel mi almak istiyor? Yoksa... Yoksa... Yoksa... Alacağı tepkileri öngörüp... Batı’ya 'Burası işte böyle hoşgörüsüz bir ülke' mesajı vermek için tuzak mı kuruyor?" diye sordu. 

Hakan, şöyle devam etti:

"'Küçükken kargaları kovalardı' detayına bile yer vererek Atatürk’le alay ettiğini tartışmasız hale getiren Orhan Pamuk’un niyeti ve amacı nedir? Genelde her şeyi çok hesaplı kitaplı olan Orhan Pamuk, neden Atatürk’e bulaşmayı tercih etti? Hangi hesap kitapla hareket etti? Valla ben bir sonuca ulaşamadım. Ulaşan varsa beri gelsin."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem