Ordulu vekilden fındık açıklaması: Fındık fiyatı kartel tarafından düşürüldü

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel fındık fiyatlarıyla ilgili konuştu

Ordulu vekilden fındık açıklaması: Fındık fiyatı kartel tarafından düşürüldü

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, gündemden düşmeyen fındık konusuyla ilgili açıklamada bulundu. Fındık fiyatları ile ilgili konuşan vekil Adıgüzel şu ifadeleri kullandı;

Fındıkta her sezonki oyun tekrar sahneye konuldu. Mart, Nisan, Mayıs aylarında 26 TL’ye kadar çıkmış olan fındık fiyatı yurt dışındaki Kartel, onun yerli işbirlikçileri ve bazı devlet kurumlarının da destek vermesi ile bugün 20 - 21 TL’lere kadar düşürülmüştür. Geçen yıl da benzer bir oyun oynanmış 20 liraya çıkan fındık fiyatı 12 liraya düşülerek, piyasa fiyatının altından bir taban fiyat açıklaması temin edilmişti. Bu sene aynı oyunu görüyoruz. Oyun, ilk başta sahte rekolte açıklamasıyla başladı. Önce dünya kabuklu yemiş konseyi INC, geçtiğimiz günlerde henüz sahada çalışma yapılmamışken 620bin ton diye bir rekolte açıkladı. Halbuki 550 bin tondan fazla rekolte beklenmemektedir. Üstelik önümüzdeki mevsim koşullarının bu rakamı daha da aşağı çekmesi ihtimaldir.

Dolayısıyla 620 bin tonluk açıklama sahte, yapay ve manüplatif bir açıklamadır. Ayrıca TUİK üstüne vazife değilken, henüz Tarım Bakanlığı sahada bir Rekolte çalışması yapmadığı halde 600bin ton diye bir rekolte açıklaması yapmıştır. Hem 600 bin hem de 620 bin  ton açıklamaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü bunda amaç şudur; 600 bin ton fındıkta psikolojik bir sınırdır. Onun altındaki rekolte düşük anlamına gelir. Bu yapılan fındık fiyatını aşağı düşürmek için rekolteyi 600 binin üzerinde açıklama gayretidir.

Ben buradan TUİK’e soruyorum; Tarım Bakanlığından bir çalışma gelmeden, sahadan bir çalışma gelmeden 600 bin ton rakam açıkladınız? Siz bu veriyi nereden aldığınız? Herkes fındığın ve üreticinin aleyhine çalışıyor. Uluslararası Kartel aleyhimize çalışıyor. TMO, Hükümet, Rekabet Kurumu da bu kartele çalışıyor. TMO Ferrero’nun Stok tedarik Ofisliğini yapıyor. Her sene mevsimden önce Ferrero’nun sezona stoklu girmesini sağlıyor. Türkiye'nin çıkarlarını savunması gereken Rekabet Kurumu da İtalyan Kartel’in tarafı olmuştur. Böylese Ferrero Aklama Kurumu haline gelmiştir.

Üreticiden 16 buçuk liraya alınan fındık Avrupa’da marketlerde kilosu 400 liraya satılmaktadır. Henüz rekolte ve maliyet hesabı yapılmamış olduğu için fındıkta tam bir fiyat teşekkür oluşmamış olduğu halde biz 25 TL'yi gören fındık fiyatı nedeniyle, bu yıl taban fiyatının en az 25 TL açıklanması gerektiğini ifade ettik.

Ben hem fiyat konusunu hem fındığın diğer konularını içeren bir raporu az önce Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na arz ettim ve oradan size geliyorum. Bu konu ülkemiz için çok önemlidir. Çünkü tarım ihracatımızın birinci sırasında olan fındık milli bir üründür.

Ben bir muhalefet milletvekili olarak, bölgenin bir çocuğu olarak, hem de bir fındık üreticisi olarak bugüne kadar devamlı bu konuyu canlı tutmaya ve üreticiden yana tavır almaya gayret ediyorum. İktidar milletvekillerini de bu konuyu birlikte konuşalım ortak çözüm üretelim diye davet ettim. Ancak AKP’nin bölge milletvekilleri kendi aralarında bir araya gelerek toplantı yaptılar. Bu da enteresan bir durumdur. Hadi muhalefet milletvekili olarak bizi çağırmıyorsunuz ama Cumhur İttifakının bileşeni olan MHP’nin bölge milletvekilleri var, onları neden çağırıyorsunuz? Belli ki kendi aralarında yine bir takım oyunların peşindeler.

Yani Karadeniz'de birileri İtalyan halk oyunu olan tarantella oynamaya çalışıyor. Ancak İtalyan oyunu tarantella oynamaya çalışanlara bölge insanı Giresun ve Ordu karşılaması ile karşılayacak Trabzon kolbastısı ile uğurlayacak. Ardından bunları gönderdikten sonra hep beraber bölge olarak horon tepeceğiz.

Kendi yazdığım bir güfteyi buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şu Ordu’nun pınarı

Soğuk olur suları

Çiftçiye oyun oynama

Yaman olur şamarı

Fındık dalda tekleme

Derdime dert ekleme

Millet yüzün çevirdi

Döner diye bekleme

El olmuş fındıkta

Seyrediyor onca vekil

Beştepe hep aynı şekil

Yeter artık, bir çekil

Fındık dalda tekleme

AKP bizi kekleme

Millet artık biliyor

Yutar diye bekleme


Bu güfteyi ben yazdım, bestesini de ilk seçimlerde yöre halkı yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler