Nurettin Canikli KTÜ'de öğrencilerle buluştu

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli KTÜ'de öğrencilerle bir araya geldi.

Nurettin Canikli KTÜ'de öğrencilerle buluştu

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye’nin 2002 öncesinde bütçesinin faize aktarıldığı paraların bugün artık yatırıma harcadığını belirterek, o dönemlerde yüzde 43 seviyelerinde olan faiz oranının yüzde 9 seviyesine indiğini söyledi. 


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Konseyi’nce organize edilen “Gelişen Türkiye’nin yakın ekonomik tarihi’ konulu söyleşiye katıldı. Burada gençlere hitap eden Canikli, iktidara geldikleri 2002'den bu yana faiz oranlarının yüzde 43 seviyelerinden yüzde 9 seviyesine indiğini belirterek, “2002 yılı bütçesine baktığımız zaman toplam bütçe harcama rakamlarının 100 liranın 43 lirası bütün harcamaların yüzde 43’ü faiz harcaması olarak aktarılıyordu. Yani faiz ödemesine gidiyordu. Geriye kalan 80 milyonun ihtiyaçlarına aktarılıyordu. 2002 rakamlarıyla 119 milyar liralık toplam bütçe büyüklüğünün yüzde 43’nün aktarıldığı toplam kişi sayısı da 200 bin civarındaydı. 200 bin kişiye yani 43 lira aktarılıyor. 80 milyon kişinin ihtiyaçları için de 57 lira aktarılıyor. Tablo bu. 1980 yılının ortalarından itibaren bütçe içerisinde faize ödenen rakam sürekli artmış. Sadece 1997 yılı hariç. 1986'lı yıllarda yüzde 9-10 ile başlamış, en son biz devraldığımızda yüzde 43’e kadar çıkmış ve artış devam ediyordu. Devlete borç verenler sınırlı sayıda kişi ya da kuruluşlar ve şirketler. Bunun içerisinde yerli ve yabancılar da var. Yani vücudu burada kalbi dışarıda olanlar. Ülkenin neredeyse tüm kaynakları bunlara aktarılıyordu. Zenginlere, para babalarına ve ağalara aktarılıyordu ve bunların önemli bir bölümü de yurt dışında yaşıyordu. 2002'de devraldığımız bu bütçe yapısı aynen kalmış olsaydı bu gün itibariyle yani 2017 bütçesinden 150 milyar lira daha fazla faize aktarılacaktı. Sadece bir yılda 150 milyar eski parayla 150 katrilyon lira. Bununla Trabzon’a 170-180 tane yeni havaalanı yapılabilirdi. Bu inanılmaz bir rakam. Eğer o oran aynen korunmuş olsaydı 2017 bütçesinden 150 milyar lira daha fazla kaynak faiz geliri elde edenlere zenginlere aktarılmış olacaktı. Bugün bu para 2017 bütçesinde artık onlara aktarılmıyor. 43 olan rakam şu anda 9 düşmüş durumda. Kavganın nedeni bu işte. İçerdeki dışarda da kavganın nedeni bu. Bu kaynaklar kime aktarılacak kavgasıdır” dedi.

Nurettin Canikli KTÜ'de öğrencilerle buluştu

"2002 VE ÖNCESİ BÜTÇELERİN ÖNEMLİ BİR KALEMİ ÇİFTÇİYE, ÜRETİCİYE DEĞİL, FAİZCİYE AKTARILIYORDU"

2002 ve öncesi bütçenin önemli bir kısmının faize aktarıldığını kaydeden Canikli, “Şimdi bakıyorsunuz 2002 ve öncesi bütçelerine, önemli bir kalem çok ciddi bir kalem çiftçiye değil, üreticiye değil, faizciye aktarılıyor. Demek ki o hükümetler faizcileri seviyor, para babalarını, zenginleri seviyor. Çifçiyi sevse çiftçiye aktarır, memuru sevse memura aktarır, üreticiyi sevse üreticiye aktarır. Tablo bu. Bu kaynaklar daha önce 2017 rakamlarıyla yaklaşık 150 milyarlık bir kaynak faiz sektörüne aktarılmıyor gerçek sahibi millete aktarılıyor. Yatırıma aktarılıyor, hepsine aktarılıyor. 2002 yılında engelli vatandaşlarımız için ayrılan 1 kuruş kaynak yoktu. Hiçbir ödeme yok. Şu anda 2017 bütçesinden 20 milyar lira kaynak aktardık karşılıksız hibe. 60 milyar lira düşük gelir grubunda olan vatandaşlarımıza yani fakir gruba ya karşılıksız sosyal devlet politikası çerçevesinde aktarıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız 2002 yılındaki seçim çalışmalarında söylemişti, o belirli kesimlere aktarılan bütçeden kaynaklar, hortum bu ifadeyi kullanmıştı millete aktarılacak demişti işte yöntem bu. Bunun hayata geçirilmesidir bu. Türkiye için sömürü mekanizması çok büyük oranda ortadan kaldırılmıştır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Canikli'ye isminin yazılı olduğu Trabzonspor forması hediye edildi.

Nurettin Canikli KTÜ'de öğrencilerle buluştu

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler