MİT Müşteşarı uyardı !

Bsının haberine göre,  MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi arasında, darbeden yaklaşık 15 gün önce gerçekleşen görüşmenin perde arkasına ulaştı. Fidan, Kahire'de Mursi'yi, "Bölgede bir hareketlenme var. Dikkatli olup, tedbiri

MİT Müşteşarı uyardı !

Bsının haberine göre,  MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi arasında, darbeden yaklaşık 15 gün önce gerçekleşen görüşmenin perde arkasına ulaştı. Fidan, Kahire'de Mursi'yi, "Bölgede bir hareketlenme var. Dikkatli olup, tedbirinizi alın" diye uyarırken, siyasi ve ekonomik tavsiyelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün 24'e, "Mısır'da darbe gerçekleşmeden 10-15 gün önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Mursi ile görüştü" şeklinde açıkladığı görüşmenin ayrıntıları belli oldu. Arap Baharı yaşayan ülkelerdeki demokratikleşme sürecini dikkatle inceleyen Ankara, gerek Mısır içinde bazı aktörlerin, Mursi'ye karşı bir darbe planı içinde olduğu; bu plana da bölgesel ve uluslararası destek aradığı yönünde güçlü bir izlenime ulaştı.

DARBEYE KARŞI UYARDI

Bunun üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kendisine verilen talimat üzerine Haziran ayının sonunda Kahire'ye giderek, Mursi ve İhvan hareketinin liderleriyle bir görüştü. Görüşmede Fidan, Mursi'ye, "Bölgede bir hareketlenme var. Bu hareketlenmenin, sizin iktidarınız aleyhine bir hareke dönüşmemesi için gerekli adımları atın, tedbirlerinizi alın" uyarısını yaptı.

Fidan, Mısır'ın tarihinde demokratik seçimle iktidara gelen ilk Devlet Başkanı Mursi'nin, meşruiyetini kuvvetlendirmesi için şu önerileri de masaya getirdi:

İŞTE FİDAN'IN O UYARILARI

-34 Bakanlığın, 25 koltuğunda İhvan dışındaki partilerden temsilciler oturuyor. Meşruiyeti kuvvetlendirmek için halk içinde de kucaklayıcı olun. Siyasi parti temsilcileriyle istişarelerinizi artırın.

-Dış dünya ile irtibatınızı koparmayın. Türkiye ile yakın ilişkilerin devamını arzuladığınızı biliyoruz. Aynı arzudayız. Ancak ilk resmi ziyaretlerinizi ABD, İran gibi ülkelere yapın.

-Ekonominizi düzeltecek girişimlerde bulunun. Mısır halkının hayat standardında, olumlu yönde farklılıklar yaratın. Ekonomik darboğazı aşmak için turizme odaklanabilirsiniz.

-Çevre temizliğini önemseyin. Kahire'nin çöplerinden kurtulması için biz de destek olalım, hijyen için 150 çöp kamyonunu gönderiyoruz.

-Devlet deneyimi için bürokratlarınızı Türkiye'ye eğitime gönderebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem