LPG'li araç sahiplerine müjde

Güney Kore'nin ardından otogaz tüketiminde dünyada ikinci sırada bulunan Türkiye'de LPG'li araç kullananları rahatlatacak önemli bir adım atılıyor.LPG'li araçların iki yılda bir aldığı 'sızdırmazlık raporu'nun temin edildiği yer sayısı sayısı artıyor. Bil

LPG'li araç sahiplerine müjde

Güney Kore'nin ardından otogaz tüketiminde dünyada ikinci sırada bulunan Türkiye'de LPG'li araç kullananları rahatlatacak önemli bir adım atılıyor.

LPG'li araçların iki yılda bir aldığı 'sızdırmazlık raporu'nun temin edildiği yer sayısı sayısı artıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü çalışmaya göre yılın ikinci yarısından itibaren araç muayene istasyonlarının yanı sıra yetkilendirilmiş yerlerin de gaz sızdırmazlık raporu vermesi planlanıyor. Konuya ilişkin yönetmeliğin yayımlanmasına yönelik çalışmaların ise en geç yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Düzenlemenin tamamlanmasıyla birlikte trafikte seyreden yaklaşık 3,2 milyon LPG'li araç sahibi, gaz sızdırmazlık raporu almak için Makine Mühendisleri Odası veya otomotiv bölümü olan üniversitelerde sıra beklemek zorunda kalmayacak. Edinilen bilgilere göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin yayımı çalışmalarında son aşamaya gelindi. Yönetmelik yayımlandığı anda uygulama başlayacak. Bu alanda TSE gibi kuruluşlardan belgesini almış, teknik ve donanım yönüyle mühendislik açıdan yeterli işletmeler Bakanlığa başvuracak.

Bakanlık teknik personeli tarafından yapılan inceleme ve denetimlerin ardından yetkilendirme yapılacak. Protokol kapsamında yetkilendirilen kuruluşlar gaz sızdırmazlık raporu verebilecek. 

Türkiye genelinde gaz sızdırmazlık raporu alımında yoğunluğu azaltmak amacıyla sayı sınırlaması getirilerek farklı şehirlerdeki işletmeler 'yetki' için görevlendirilecek. Araç muayenelerinde tek yetkili isim olan TÜVTURK'ün yanı sıra mevcutta gaz sızdırmazlık raporu veren Makine Mühendisleri Odası veya üniversitelerde yönetmelik çıktıktan sonra tekrar yetkilendirilecek.

Yapılan düzenleme ile trafiğe çıkan araçlar, periyodik muayene zamanlarında bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlardan gaz sızdırmazlık raporunu alabilecek ya da araç muayenesi sırasında da gaz sızdırmazlık kontrolünü araç muayene istasyonlarında yaptırabilecek. Yakıt sistemi uygunluk raporu, montaj tespit raporu ile gaz sızdırmazlık raporu verilmesinde gaz sızdırmazlığı kontrollerini yapacak kurum/kuruluşlarının görevlendirilmesi bakanlık eliyle yaptırılacak.

Bu konudaki usul ve esasların belirlenme çalışmalarının 1 Ocak 2013'e kadar tamamlanması amaçlanıyor.

Otomobillerin yüzde 40'ı LPG'li
Türkiye'de yılda yaklaşık 6 milyon araç teknik muayeneden geçiyor. Her yıl muayeden geçmek için gaz sızdırmazlık raporu alan araç sayısı ise yaklaşık 1,5 milyon.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Ocak ayına ilişkin Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleri'ne göre trafiğe kayıtlı bulunan toplam araç sayısı 16 milyon 200 bin 876. Bu taşıtların yüzde 50,5'ini otomobil, yüzde 16,3'ünü kamyonet, 15,6'sını motosiklet, yüzde 9,1'ini traktör, yüzde 4,5'ini kamyon, yüzde 2,4'ünü minibüs, yüzde 1,4'ünü otobüs, yüzde 0,2'sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturuyor.

Ocak ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı otomobillerin yüzde 40,1'i LPG'li, yüzde 37,1'i benzin, yüzde 22,1'i dizel yakıt kullanan araçlardan oluşuyor. Yakıt türü bilinmeyen otomobillerin oranı ise yüzde 0,7.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem