Kriptolu telefonu vatandaş da alabilecek mi ?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Vatandaşlar kriptolu telefon edinebilecek mi?" sorusu üzerine, "Hedefimiz vatandaşımıza da isterse akıllı kriptolu telefon sağlamak. Ama üretip de vatandaşa vermek gibi bir düşüncemiz olamaz" dedi.Türk sanayi

Kriptolu telefonu vatandaş da alabilecek mi ?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Vatandaşlar kriptolu telefon edinebilecek mi?" sorusu üzerine, "Hedefimiz vatandaşımıza da isterse akıllı kriptolu telefon sağlamak. Ama üretip de vatandaşa vermek gibi bir düşüncemiz olamaz" dedi.

Türk sanayisinin rekabet edebilirliğini ve verimliliğini yükseltmek amacıyla hazırlanan "Kümelenme Destek Programı" kapsamında ilk sözleşme Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Eskişehir Bilecik Kütahya (EBK) Seramik İş Kümesi arasında imzalandı. Bakanlıkta düzenlenen imza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve EBK Seramik İş Kümesi yetkilileri katıldı. Bakan Işık, karşılıklı imzaların atılmasının ardından Kümelenme Destek Programı Sözleşmesi Sertifikası’nı firma yetkililerine teslim etti. Törende konuşan Bakan Işık, firmaların birbirlerini rakip olarak görmek yerine, stratejik ortak olarak görmelerini son derece önemli gördüklerini belirterek, "Ahilik kültüründe yer alan birlikte iş yapma olgusunu Kümelenme Destek Programı’yla daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz" dedi.

Dünya çapında bazı kümelenme alanlarını paylaşan Işık, bilişim alanında Silikon Vadisi, finansal hizmetler alanında Londra, otomotivde Güney Almanya, havacılıkta Kuzey Almanya, tekstil ve modacılıkta ise Kuzey İtalya’nın kümelenmelere verilecek güzel örnekler olduğunu söyledi.

KÜMELENME BİRLİKLERİNE 5 MİLYON 100 BİN LİRALIK DESTEK

Bakanlık olarak kümelenme alanındaki çalışmaları artırdıklarını ve dünya genelindeki örnekleri incelediklerini vurgulayan Bakan Işık, "Sonuç olarak ülkemizde kümelenme girişimlerini geliştirecek bir destek mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu tespit ettik ve Kümelenme Destek Programı’nı başlattık. İlk çağrımızda 17 kümelenme başvurusu yapıldı. Bu başvurular arasından desteklenmeye uygun görülen Eskişehir Bilecik Kütahya (EBK) Seramik İş Kümesi ile ilk sözleşmeyi imzalıyoruz. Arzumuz 17 başvurudan daha fazlasını desteklemekti. Bu yıl açacağımız yeni çağrılarla daha fazla kümelenme girişimini desteklemeyi arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.

Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi girişimine 5 milyon 100 bin lira destek sağlayacaklarını açıklayan Bakan Işık, kümelenerek işbirliği sağlayan firmalara başarılar diledi.

Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi, 5 yıllık toplam 10 milyon 200 bin TL’lik iş planı bütçesine sahip olacak. Bakanlık, 5 yıllık süre içerisinde bu bütçenin yüzde 50’sini hibe olarak destekleyecek. Söz konusu destekler işbirliği kültürü ve kurumsal yapı, girdi maliyetlerini geliştirme, verimlilik ve yenilikçilik ana başlıkları altında toplandı.

VATANDAŞA KRİPTOLU AKILLI TELEFON

Açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Işık, "Vatandaşlar da talep etmesi halinde kriptolu telefon edinebilecek mi?" sorusu üzerine, "TÜBİTAK’ın şu anda akıllı, kriptolu telefon çağrısı var ve bu çağrı proje olarak duruyor. 2016 Haziran ayının sonunda da bu çağrının sonuçlanmasını bekliyoruz. Bunda hedefimiz vatandaşımız da isterse akıllı kriptolu telefon sağlamak. Ama biz üretip de vatandaşa kriptolu telefon vermek gibi bir düşüncemiz olamaz. Böyle bir şeye ne kapasitemiz yeter ne bizim görev alanımız. TÜBİTAK’ın akıllı kriptolu telefonlarla ilgili çağrısı şu anda yürüyor. Arzumuz, çağrının bir an önce ticarileşmesi ve vatandaşımız pazardan istediğinde akıllı kriptolu telefonu satın alabilmesi. Yoksa üst düzey devlet yetkililerine vereceğimiz akıllı kriptolu telefonu vatandaşa da vereceğiz dersek çok makul bir şey olmaz" karşılığını verdi.

AYM’NİN YÜZDE 10’LUK SEÇİM BARAJINA İLİŞKİN KARARI

Bakan Işık, Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10’luk seçim barajına ilişkin yapılan bireysel başvuruyu oy çokluğuyla reddetmesi kararını da değerlendirdi. "Seçim barajı bireysel hak kapsamında değerlendirilemez" diyen Bakan Işık, "Seçim barajı, zamanında TBMM’nin çıkardığı bir yasadan dolayı uygulanan barajı tartışabiliriz, bunu çok bulabiliriz, barajın düşürülmesi veya kaldırılmasını değerlendirebiliriz, bu tartışmalar ayrı. Ama Anayasa Mahkemesi’nin bu konuyu bireysel başvuru kapsamında değerlendirmemiş olması son derece isabetli bir karar oldu. Eğer aksi olsaydı, Meclis iradesine müdahale olarak algılanırdı" şeklinde konuştu.

Seçim barajının düşürülmesinin 2015 Haziran ayında yapılacak genel seçimlerin tartışmalı konularından biri olacağını belirten Bakan Işık, şöyle devam etti:

"AK Parti olarak bizim bu noktada 3 önerimiz var: Bir tanesi dar bölge ve sıfır baraj. Her bir milletvekilinin bir bölgeden seçilmesi ve Türkiye’nin 550 ayrı seçim bölgesine ayrılması ve orada herhangi bir barajın kalmaması, dar bölge sisteminin gelmesi. İkinci öneri daraltılmış bölgeydi. Türkiye’nin 3 veya 5 milletvekilinin oluşturduğu bölgelere ayrılması. Burada da daraltılmış bölgeyle Türkiye’nin seçim barajını kaldırmış olması, daha uygun bir zemine çekmiş olması veya bugünkü durumun devamı. Ama o dönemde muhalefet ’Biz hiçbir şey istemiyoruz, sadece barajı kaldırın’ noktasında durdu."

"AYM’NİN SEÇİM BARAJI KARARI İSABETLİ"

Demokrasilerde "temsilde adalet" ve "yönetimde istikrar dengesi"nin önemine dikkat çeken Işık, "Bu açıdan dünyanın pek çok ülkesinde seçim barajları var ama yüzde 10 barajı yüksek midir derseniz bu farklı bir tartışma. Önümüzdeki dönemde bunu Anayasa Mahkemesi değil siyaset kurumu tartışacak, inanıyorum ki belirli bir noktada uzlaşma sağlanacak. Ben Anayasa Mahkemesi’nin bu noktada verdiği kararın isabetli bir karar, Meclis’in iradesine müdahale etmemek noktasında da doğru bir karar olarak değerlendiriyorum" dedi.

Açıklamaların ardından imza törenine geçildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler