Kredi kartında büyük tehlike !

Kredi kartlarında yaşanan taksit çılgınlığı 1 Şubat’ta sona erecek. Ancak milyonlarca vatandaş yeni sisteme 47,3 milyar liralık taksitli kart borcuyla yakalandı.Ödeme sıkıntısı nedeniyle kart batağının artması bekleniyor.BDDK’nın verilerine göre yeni düze

Kredi kartında büyük tehlike !

Kredi kartlarında yaşanan taksit çılgınlığı 1 Şubat’ta sona erecek. Ancak milyonlarca vatandaş yeni sisteme 47,3 milyar liralık taksitli kart borcuyla yakalandı.

Ödeme sıkıntısı nedeniyle kart batağının artması bekleniyor.

BDDK’nın verilerine göre yeni düzenleme 47,3 milyar lirayı bulan taksitli kart harcamalarını olumsuz etkileyecek.

Düzenlemenin duyulmasıyla birlikte ekim ayından bu yana taksitli harcamalarını azaltmaya çalışan tüketiciler sadece 734 milyon lirayı taksitten kurtarabildi.

Taksitli kredi kartı harcaması, henüz vadesi gelmemiş, sonraki dönemlere ait borç tutarını da içeren bireysel kredi kartı borç bakiyesini ifade ediyor. Mağazaların yanı sıra bankaların sunduğu ilave taksit fırsatlarının her geçen gün artmasıyla bu tür harcamalar olağanüstü arttı.

2010’da karttan yapılan harcamaların yüzde 40,8’i taksitli, yüzde 59,1’i taksitsizken, bugün yüzde 56,8’i taksitli, yüzde 43,2’si taksitsiz hale geldi.

Taksitli kredi kartı harcamalarının adeta teşvik edilmesi kredi kartındaki taksitli-taksitsiz harcama dengesini adeta altüst etti. Taksitli kredi kartı harcamalar son 1 yılda yüzde 23 son 4 yılda da yüzde 221 oranında artarken, taksitsiz kart harcamalarındaki son 1 yıllık artış yüzde 10, son 4 yıllık artış da yüzde 68’de kaldı. Geçtiğimiz ekim ayından bu yana taksitli harcamaların artış hızı çok az da olsa yavaşlama gösterse de sonucu değiştirmedi.

KART TAKSİDİ 9 AYLA SINIRLANDIRILDI

BDDK Şubat 2014’ten itibaren kredi kartıyla yapılabilecek harcamaları, bankaların sunacağı tüm fırsatlar da dahil olmak üzere 9 ayla sınırladı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem