Karadeniz'den çıkarılan gaz ne zaman kullanılacak? Cumhurbaşkanı yardımcısı tarih verdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 'müjde vermek isterim' diyerek Karadeniz'den çıkarılan doğalgazın ne zaman kullanılacağını açıkladı

Karadeniz'den çıkarılan gaz ne zaman kullanılacak? Cumhurbaşkanı yardımcısı tarih verdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Müjdeyi vermek isterim" diyerek Karadeniz'den çıkarılan gazın 2023’ün ilk çeyreğinde mutfaklardaki gaza dönüşeceğini belirtti. Bakan Dönmez ise "İnşallah bu gazı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, ilk çeyreğinde insanımızla buluşturmak arzusundayız" diyerek yılın anlamını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bulunan Filyos Limanı’ndaki Doğalgaz İşleme Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Önce havadan helikopterle liman ve tesis bölgesini inceleyen Oktay ve Dönmez, verilen brifingin ardından açıklama yaptı.

'ÇALIŞMALAR 2023'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE TAMAMLANACAK'

Filyos Projesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkı takibinde olan bir proje olduğunu belirten Oktay, şunları söyledi:
"Bugün bir tarafta Teknofest devam ederken, aslında biz enerjinin 'Teknofest’indeyiz, sahada. Muhteşem teknolojilerin karada, deniz altında, her alanda uygulandığı projeyi yerinde inceliyoruz. Hamdolsun çalışmalar 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlanacak şekilde plana göre devam ediyor. Hamdolsun proje tıkır tıkır işliyor. 4 ana aşaması var. Birinci kategorisinde sismik çalışmalarla ve sondajlarla birlikte tespit edilen bir rezervden bahsediyoruz. Şu anda 405 milyar metreküplük Sakarya sahasındaki rezervimiz ve 135 milyar metreküplük Amasra sahasındaki toplam 540 milyar metreküplük bir rezervimizden, birinci aşaması burada tamamlanan yerlerden sondajların, kuyuların tamamlanması. Şu ana kadar 7 kuyumuz tamamlanmış durumda. 4 kuyumuz da açılma aşamasında. Açılan sahalardan, sondajı yapılan sahalardan elde edilen gazın hemen ikinci aşamasında yerin altındaki gazın üretim çalışması. O fiilen buradan 170 kilometre ötede, Türkali-2 kuyusunda fiilen devam ediyor. Her açılan diğer sahalardan da ana hatta bağlanacak şekilde yukarı çıkarılıyor.”

'KARADENİZ'DEN ÇIKARILAN GAZ MUTFAKLARDA OLACAK'

2023’ün ilk çeyreğinde çıkarılan gazın mutfaklarda gaza dönüşeceğini söyleyen Oktay, şöyle devam etti:

"Şu anda bu işlemlere baktığımızda 6 bin ayrı faaliyeti var bu projenin. 6 bin faaliyetinde eş zamanlı yürütüldüğü bir büyük projeden bahsediyoruz. Dünya ölçeğinde bir proje, bu ölçekteki bir projenin hayata geçirilmesi ortalama 6-7 yıl. 5 yıla indiğinde çok başarılı projeler, halbuki biz 2, 2.5 yıl gibi bir sürede hamdolsun bunu üretimden, ana hatta basılma aşaması dahil tamamlayacağız. Bunun için 6 bin ayrı faaliyet devam ediyor. Bu 6 bin faaliyetin devam ettiği ve tamamlanıp işletme aşamasına geçildiğinde, üretimin her bir aşamada yürütülmesi, bu kolay değil. Bu işlemin yürütülmesi için dünyanın en ileri sistemlerinden birisi, bir dijital sistem geliştirilmiş durumda. Hem bu 6 bin faaliyet buradan takip ediliyor. Sonrasındaki işletme faaliyetlerinin de dijital anlamda kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen sistemler, bu da bunun içerisinde. Son aşama da üretilen gazın basılması. Bugün projenin üzerinden ilgili tüm birimlerimizle çok detaylı bir şekilde geçtik. Buradan Türkiye’deki her bir vatandaşımıza bunun 2023’ün ilk çeyreğinde, Karadeniz’den çıkarılan gazın, kendi mutfaklarında açtıkları zaman yakacakları gaza dönüşeceği müjdesini bir kez daha vermek isterim. Bunu da gönül rahatlığıyla veriyorum.”

'HAZİRAN'IN 10'UNDA İLK BORULARI DÖŞÜYORUZ'

Bakan Dönmez ise toprağın ve suyun altında görünmeyen birçok işin yapıldığını söyleyerek, "Onları görünür kılmak da biraz bize düşüyor. Şu anda sadece denizde 16 gemi ile çalışıyoruz. Bunlardan 3’ü sondaj gemisi. Bunların dışında onlara destek sağlayan, lojistik hizmet götüren, kıyıya yakın yerlerde dolgu yapan birçok gemimiz de var. Nasipse Haziran’ın 10’unda kıyıdan ilk boruları döşemeye başlıyoruz. İlk 5-10 kilometrelik kısımda operasyon hizmeti daha farklı gemilerle olacak. Ondan sonra temmuz ayı içinde derin deniz tarafında boruları döşeyecek platformumuz Türkiye’ye gelmiş olacak. İnşallah bu gazı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, ilk çeyreğinde insanımızla buluşturmak arzusundayız” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem