İstanbul ve Ankara'da son durum

Dün geceden beri neler yaşandı

İstanbul ve Ankara'da son durum
 İstanbul ve Ankara'da son durum nedir?
Son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara'da son durum nedir? Dün akşam saatlerinde yapılan askeri darbe girişimi sonrası halk sokağa döküldü. Bir çok il ve ilçede son dakika haberi sonrası ezan ve selalar okundu. Olayda TBMM binası bombalandı, birçok kişi yaralı ve atılan bombalar sonucu hayatını kaybedenler var. İşte son dakika gelişmeleri ile ilgili detaylı bilgiler...
 Türkiye gece boyunca unutamayacağı anları yaşadı. Askeri darbe girişiminde bulunan rütbeli ve askerler sabah saatlerine doğru tutuklanmaya başlandı
Bir grup asker Doğan Medya Center binasına girdi. Helikopterin bahçeye indiği belirtiliyor. Spiker Başak Şengül gelişmeleri canlı yayında duyurdu. Askerlerin stüdyoya ilerledikleri belirtilirken, çalışanlar paniğe kapıldı. Rejiye müdahale edildi, CNN Türk yayını bir süre sonra kapandı. Kanal D yayını da sona erdi. Askerlerin geri çekilmesinin ardından yayına tekrar başlandı. Ancak binanın içinde ve çevresinde halen bir grup askerin olduğu belirtiliyor
Darbecilerin atama listesi
Fethullahçı cuntanın, darbeyi başarması halinde THY, Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanları, Anadolu Ajansı, TRT, İş Bankası, AFAD ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi yerlere atanacak askerleri belirlediği ortaya çıktı.
İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini planlayanların girişimin başarılı olması halinde yapacağı atamaları, Anadolu Ajansı duyurdu.
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, darbe girişimini planlayan bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki 37 askerin yer aldığı grup, çok sayıdaki askeri ve sivil göreve atanacak askerleri listeledi.
Yaklaşık 400 kişilik atama listesinde şu isimler var:
Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yücel Topçu - Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı
Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli Nedim Karabulut - THY Genel Müdürlüğü
Hava Harp Akademisi Komutanlığı'ndan Orhan Tolluoğlu - Atatürk Havalimanı Müdürlüğü
Hava Harp Akademisi Komutanlığı'ndan Murat Divril - Sabiha Gökçen Havalimanı Müdürlüğü
Hava Lojistik Komutanlığı'ndan Emine Gülşen Torunoğlu Aslan - Hazine Genel Müdürlüğü
Hava Harp Okulu'ndan Ahmet Gümüş - İş Bankası Genel Müdürlüğü
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği İletişim Şube Müdürü Mesut Yurttan - Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü
Hava Harp Akademisi Komutanlığı'ndan Tamer Özaslan - TRT İstanbul Radyosu Genel Müdürlüğü
Hava  Kuvvetleri Komutanlığı'ndan İlhan Karasu - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Murat Karakuş - AFAD Başkanlığına
Hava Harp Okulu Öğrenci Alayı Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Ergezen - TRT  İstanbul Müdürlüğü
1. Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan - Emniyet Genel Müdürlüğü
Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal - İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı
Kuveyt Askeri Ataşesi Mikail Güllü - MKE Genel Müdürlüğü.
Listede, başta Jandarma Bölge Komutanlığı görevleri olmak üzere çok sayıdaki askeri görev için de atama yapıldı.
Kızılay'daki vatandaşlar tankları böyle durdurdu
Kızılay Meydanında askeri kalkışmayı protesto etmek için toplanan vatandaşlar, Kızılay'dan geçiş yapan tankların ilerleyişini taş ve sopalarla durdurmaya çalıştı.
Darbe girişiminde bulunan bölücü terör örgütü FETÖ/PDY mensuplarınca kullanılan ve TÜRKSAT'ı bombalayan askeri helikopter Gölbaşı'nda düşürüldü.
Beştepe yakınlarına uçaklar bomba attı
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin yakınlarına 2 bomba atıldı. İlk belirlemelere göre, 5 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı bulunuyor.
Gölbaşı Savcılığı Ankara'daki saldırılarda 42 kişinin öldüğünü açıkladı. Darbe girişiminde bulunan terör örgütü FETÖ mensupları tarafından  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin yakınlarına 2 bomba atıldı. Bombalar, Millet  Camisi'nin önüne park etmiş araçlardan birinin üzerine düştü, Saldırı sonucu ilk  bilgilere göre 5 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı bulunuyor.
Gölbaşı Savcılığı Ankara'daki saldırılarda 42 kişinin öldüğünü, 60'a yakın kişinin yaralandığını açıklamıştı.
Bu saldırıyla birlikte ölü sayısı arttı
Genelkurmay Başkanlığı'na 1. Ordu Komutanı atandı
Askeri darbe teşebbüsüne sahne olan Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar atandı.
Başbakan Binali Yıldırım, karargahta rehin alındığı yönünde haberler bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın yerine atama yaptı.
GECE TELEVİZYONA BAĞLANMIŞTI
Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, gece saatlerinde televizyon canlı yayınına bağlanmış ve şu değerlendirmeyi yapmıştı:
"Bu TSK tarafından desteklenen bir hareket değildir. Bu olaylar meydana geldiği anda itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip, İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz. 1. Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz."
Boğaziçi Köprüsü'nde askerler polise teslim oldu
Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişiminde bulunan askerler polise teslim oldu. Boğaz Köprüsü'nü gece boyunca trafiğe kapatarak polisle çatışan askerler teslim oldu. Vatandaşlar tankların üzerine çıkarak sevinç gösterisinde bulundu.
Boğaz Köprüsü'nü gece trafiğe kapatan askerler sabah saatlerine kadar polisle çatışmaya devam etti. Tanklarla Boğaz Köprüsü'nü kapatan askerlere polisler teslim olmaları için çağrıda bulundu. Fakat gece boyunca teslim ol çağrısına askerler tarafından ateşle karşılık verildi. Sabaha kadar devam eden çatışmaların ardından askerler silah bırakarak teslim oldu. Ellerini havaya kaldırarak teslim olan askerler göz altına alındı. Askerlerin teslim olmasıyla büyük sevinç yaşayan vatandaşlar tankların üzerine çıkarak fotoğraf çektirdiler. Vatandaşlar Türk bayrağı açarak ve sloganlar atarak sevinç gösterisinde bulundular.
Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişimi yapan askerlerle köprü girişinde  önlem alan polislerin bekleyişi sürüyor.
Köprüdeki askerler tarafından atılan bir patlayıcı, park halindeki  TOMA'ya isabet etti. Büyük zarar gören TOMA'dan fırlayan şarapnel parçaları,  köprü yakınında bekleyen 3 vatandaşa ve park halindeki bir motosiklete isabet  etti. Yaralanan vatandaşlardan biri hayatını kaybetti.
İçişleri Bakanlığı: 336 kişi gözaltına alındı
İçişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, darbe girişiminde bulunan terör örgütü FETÖ mensubu 336 kişi gözaltına alındı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem