İstanbul'un yeni havalimanı açıldı

İstanbul'da yapılan yeni Havalimanının açılışı bugün gerçekleştirildi.

İstanbul'un yeni havalimanı açıldı

Türkiye bugün 95'inci yıldönümünü kutladığı Cumhuriyet Bayramı'nı muhteşem bir açılışla taçlandı. Tamamlandığında dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak olan İstanbul Yeni Havalimanı açıldı. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı törene vatandaşların yanı sıra dünyanın dört bir yanından 50'nin üzerinde üst düzey konuk katıldı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUŞTU

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, havalimanının merakla beklenen ismini, "İstanbul, ülkemizin en değerli markasıdır. Pahabiçilmez bu şehre yaptığımız bu büyük eserin adını İstanbul verdik." sözleriyle açıkladı. Erdoğan, Aatürk Havalimanı'na da değindi, "Atatürk Havalimanı faaliyet verdiği alanlarda Atatürk Havalimanı ismi ile hizmet verecektir. Atatürk Havalimanı'nın kapalı alanlarını ülkemizin en büyük fuar alanı haline getireceğiz" dedi. 

Erdoğan Kuzey Otoyolu projesi ile ilgili olarak, "Kuzey Otoyolu ile ilgili olarak, devasa çukurları çevre düzenlemesi suretiyle güzel göller haline getireceğiz. Oralardan geçerken yeşili, gölleri görerek geçmek insanlara keyif verecektir" diye konuştu.

İstanbul'un yeni havalimanı açıldı

"CUMHURİYETİMİZİN 95'İNCİ YILI KUTLU OLSUN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerle burada 2 büyük mutluluğu bugün burada yaşıyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını bugün burada açıyoruz. Tüm dünyaya, bölgemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Cumhuriyetimizin 95'inci kuruluş yıl dönümünün gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 95'inci yılı kutlu olsun"

"BU BÜYÜK ESERİN ADINI İSTANBUL VERDİK"

"Tabii bir de bugün Endonezya'da düşen uçak olayı var. Endonezya'daki uçakta yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, ölenlere de Allah'tan rahmet diliyorum. İstanbul, ülkemizin en değerli markasıdır. Pahabiçilmez bu şehre yaptığımız bu büyük eserin adını İstanbul verdik. Atatürk Havalimanı faaliyet verdiği alanlarda Atatürk Havalimanı ismi ile hizmet verecektir. Atatürk Havalimanı'nın kapalı alanlarını ülkemizin en büyük fuar alanı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı, burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. İsmi de hayırlı olsun."

"TÜM ETAPLARIN BİTİMİ 2028 OLARAK ÖNGÖRÜLÜYOR"

"Pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Buraları iyi bilirim. Buraların kömür sahası olduğu zamanları iyi bilirim. Burayı havalimanı olarak yapalım ama yetmez dedik. Kuzey Otoyolu ile ilgili olarak, devasa çukurları çevre düzenlemesi suretiyle güzel göller haline getireceğiz. Oralardan geçerken yeşili, gölleri görerek geçmek insanlara keyif verecektir. 2011'de yer belirlenip, inşaat başladığında bile tereddütler devam ediyordu. TV'de kendini beğenen birisi orası çöker diyor. Yumuşak arazi diyor. Bu teknolojinin olduğu yerde yumuak arazi mi olur? Buraya çakılan kazıklardan haberin var mı? Finansından, inşaatına dünyada eşine az rastlanır bu eseri sizlerle birlikte açıyoruz. İlk etapı yılda 90 milyon yolcu kapasitesindedir. Bu kapasite tüm etaplar bitince 150 milyon hatta 200 milyona kadar çıkarılabilir. Tüm etapların tamamlanması 2028 olarak öngörülüyor."

İstanbul'un yeni havalimanı açıldı

"DEVLETE ÖDENECEK KİRA 32,4 MİLYAR EURO"

"Havalimanımızdaki her birim son teknolojiyle tasarlandı. Alternatifli ulaşım sağlanacaktır. Hava ulaşımı ve güvenliği konusunda da bu projeyle birçok yeniliğe imza atılacak. Devlete ödenecek kira 32,4 milyar ekonomik büyüklüğü ortaya çıkarıyor."

"ÜLKEMİZE DEĞİL, DÜNYAYA BÜYÜK HİZMET OLARAK GÖRÜYORUZ"

"Bu projede herhangi bir hazine garantisi yoktur. Sembolik bir rakamı ifade eden, 12 yıla mahsus 342 milyon euro dış hat yolcu geliri garanti edilmiştir. Dünyada örnek olacak, yüz akı bir projedir. Bu dev projenin etütünden inşaatına katkısı olan, kamu kurumlarına, bankalara, taşeronlara, firmalara her şeyden öte işçiye teşekür ediyorum. Coğrafi olarak ülkemiz özellikle de İstanbul hep stratejik konumda yer almıştır. İstanbul Havalimanı'nın devreye girmesiyle en önemli transi bölge haline geldik. Ülke olarak küresel ekonomilerin entegrasyonunda bu havalimanında daha da öteye taşıyoruz. Biz bu havalimanını sadece ülkemize değil, dünyaya büyük bir hizmet olarak görüyoruz. Burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak hizmet verecektir. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için, kıtalar arasın uçuşların güzergahı da değişecektir. Türkiye geçtiğimiz 16 yılda eğitimden, sağlığa, sağlıktan ulaşıma her alanda büyük yol kat etmiştir. Ülkemizdeki havalimanlarının sayısı göre geldiğimizde 26'ydı. 30 ilave yaparak sayıyı 56'ya çıkardık. Projeleri devam edenler ilave edildiğinde rakam 64'e çıkacaktır"

"Türkiye milli gelirine göre dünyada 13'üncü sıraya yükselmiştir. Bunu milletimizle aramızda olan bağdan aldığımız feyz ile gerçekleştirdik. Hedeflerimize kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin ilanının 95'inci yılında hizmete aldığımız bu eserle Cumhuriyetimizin temeli daha da güçlenmiştir. Milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı bir kez daha tebrik ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizin buraya gelmesinde emeği, kanı olan tüm kahramanlarımızı hasretle yad ediyorum."

DÜNYAYA BARIŞ MESAJI

"Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya kararlıdır. Ekonomideki yolculuğumuzu dostlarımızla sürdürme arzumuzu her seferinde söylüyoruz. Bize samimiyetle yaklaşan herkesle yol yürümeye hazırız. Gelin, hepimiz için müreffeh, güvenli, huzurlu bir dünyayı birlikte inşa edelim. Gelin, sevgiye, barışa çıkan kapıları birlikte açalım. Gelin, masumlara, çocuklara güzel bir dünyanın müjdesini hep birlikte verelim."

YILDIRIM: EN BÜYÜK TEBRİĞİ GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞAN İŞÇİLER HAK EDİYOR

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Yeni Havalimanı'nın açılışında açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Bu havaalanının yapılışı sırasında her alanında bulunan biri olarak gurur duyuyorum. Bu harikulade eseri meydana getirmek için İGA'nın içinde yer alan Cengiz, Kolin ve Limak gruplarına teşekkür ediyor, emekleri için kutluyorum. Karşılaştıkları zorluklar karşısında kararlılıkla çalıştılar. Bu eserin isimsiz kahramanları, mimarlar, mühendisler, gece gündüz demeden çalışan işçilerimiz, emekçilerimizdir. En büyük tebriği onlara ediyor, alkışlarınızı istiyorum." dedi.

İstanbul'un yeni havalimanı açılıyor

2011'DEKİ ANISINI ANLATTI

"Yüreğimizi coşturan, heyecanımızı artıran böyle bir eser milletimiz onurudur" diyen Yıldırım, "Dünyada ses getirecek önemli bir eserdir. Teknolojinin son hali bu havalimanında mevcuttur. Projenin gerçekleştirilemeyeceği söylenmişti, kaynak bulunamayacağı söylenmişti. Çalışmaktan usanmadık, inatla murattır diyerek bugünlere ulaştık. Bu alanı havadan incelediğimiz 2011'i dün gibi hatırlarım. 'Burası kömür çıkarılan alan, burası delik deşik oldu, burada havalimanı nasıl olacak?' demiştiniz. Bu araziyi İstanbul'un en güzel havalimanı haline dönüştüreceğiz demiştim. Sağ olun kabul ettiniz. Zorluklar karşısında pes etmek sizin mizacınıza asla uymuyor. 15 Temmuz'da bunu gördük." diye konuştu.

"CUMHURİYETİN TEMELİNİ BU YAPTIĞIMIZ ESERLE SAĞLAMLAŞTIRIYORUZ"

Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Attığımız her dımla, yaptığımız her eserle Cumhuriyetin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne de Cumhuriyetimizi geliştirmek için geçtik. Bu mutluluğa ortak olmak için buraya gelen konuk devlet başkanlarına, konuklara ve aziz milletimize teşekkür ediyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum"

İLK BİLET CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A

Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan, kullandığı elektrikli araçla bilet işlemlerinin yapıldığı THY kontuvarına giderek görevlilerle sohbet etti. Görevliler ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, günün anısına biniş kartı verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN UÇAĞI İNİŞ YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan özel uçak "CAN", saat 16.25'te İstanbul'da açılışı yapılacak havalimanına indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, yeni havalimanı apronunda resmi törenle karşılandı. Erdoğan'ı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve diğer ilgililer karşıladı.

İstanbul'un yeni havalimanı açılıyor

İLK SEFER ANKARA'YA DÜZENLENECEK

Açılış töreninin ardından ilk sefer, 31 Ekim günü saat 11.30'da Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Ankara uçuşuyla gerçekleştirilecek. THY, ilk seferini bünyesindeki en büyük yolcu uçağı olan 349 kişi kapasiteli Boeing 777-300 tipi geniş gövdeli uçakla icra edecek. İkinci sefer ise yine Boeing’in 737-800 tipi uçağıyla Kıbrıs Ercan Havalimanı’na yapılacak. İstanbul yeni havalimanına ilk iniş yapacak uçak ise, saat 14.15'de Ankara-İstanbul seferini yapan uçak olacak. THY, ilk aşamada İstanbul yeni havalimanı iç hatlarda Ankara, İzmir, Antalya; dış hatlarda ise Kıbrıs Ercan ve Bakü’ye karşılıklı olmak üzere birer sefer gerçekleştirecek. Seferler zamanla kademeli olarak attırılacak.

DÜNYANIN EN İYİ BAGAJ SİSTEMİNE SAHİP

İstanbul Yeni Havalimanı'nda bagaj bekleme süresi de azalacak. Saatte 10 bin 800 bagaj işletme kabiliyeti olan 42 kilometre uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak. Erken gelen bagajların depolanması için EBS (Erken Bavul Sistemi) devrede olacak.

İstanbul'un yeni havalimanı açılıyor

TARİHİ AÇILIŞA BİRÇOK ÜLKE LİDERİ KATILACAK

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önemli havalimanlarından biri olması beklenen yeni havalimanının açılışına birçok dünya lideri de katılacak. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vui, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdi, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve İletişimden Sorumlu Bakanı, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratuek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah ve çok sayıda davetli tarihi ana şahitlik yapacak.

İLK SEFER ANKARA’YA DÜZENLENECEK

Açılış töreninin ardından ilk sefer, 31 Ekim günü saat 11.30'da Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Ankara uçuşuyla gerçekleştirilecek. THY, ilk seferini bünyesindeki en büyük yolcu uçağı olan 349 kişi kapasiteli Boeing 777-300 tipi geniş gövdeli uçakla icra edecek. İkinci sefer ise yine Boeing’in 737-800 tipi uçağıyla Kıbrıs Ercan Havalimanı’na yapılacak. İstanbul yeni havalimanına ilk iniş yapacak uçak ise, saat 14.15'de Ankara-İstanbul seferini yapan uçak olacak. THY, ilk aşamada İstanbul yeni havalimanı iç hatlarda Ankara, İzmir, Antalya; dış hatlarda ise Kıbrıs Ercan ve Bakü’ye karşılıklı olmak üzere birer sefer gerçekleştirecek. Seferler zamanla kademeli olarak attırılacak.

İstanbul yeni havalimanına ulaşımı ise ihaleyi kazanan Otobüs A.Ş sağlayacak. Otobüs A.Ş, İstanbul’un 18 noktasından 150 lüks otobüsle havalimanına her gün binlerce yolcu taşıyacak.

İstanbul'un yeni havalimanı açılıyor

İstanbul'un yeni havalimanı açılıyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler