Hulusi Akar'dan önemli sözler!

"Kanıt benim, daha ne istiyorsunuz?"

Hulusi Akar'dan önemli sözler!
Türkiye’ye gelen ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford Diyarbakır’daki İncirlik Üssü’nü gezdi ve Ankara’da çeşitli temaslarda bulundu. Dunford, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la Genelkurmay’da yaptığı görüşmenin ardından programında olmamasına rağmen ABD’nin Türkiye Büyülelçisi John Bass ile birlikte TBMM’ye geldi. Dunford ve Bass’a, Orgeneral Akar, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Naci Bostancı eşlik etti. Başbakan Binali Yıldırım’ın Meclis’teki Başbakanlık makamındaki ve Meclis binasında oluşan hasarları inceleyen Dunford’a 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Meclis’te neler yaşandığına ilişkin Elitaş bilgi verdi. Dunford ve Bass, daha sonra TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü.

‘Gülen 1 numara’

Darbecileri “Üniformalı teröristler” olarak nitelendiren Kahraman, darbe girişiminin Fethullah Gülen’in bir numara olduğu FETÖ terör örgütü tarafından yapıldığını, bundan en ufak bir şüphenin bulunmadığını ifade etti. Kahraman, Türkiye’nin ABD’nin istediği teröristleri herhangi bir kanıta ihtiyaç duymadan iade ettiğine işaret ederek, Türkiye’nin talep ettiği Gülen’in de en kısa sürede iade edilmesi gerektiğini kaydetti. Kahraman 15 Temmuz sonrasında Türkiye’ye ABD’den gelen ilk ziyaretçi olduğu için Dunford’tan Gülen’in iadesi talebini ABD’li yetkilileri iletmesini istedi. İade konusunun kendisiyle doğrudan ilişkili olmadığını belirten Dunford ise “konu Amerikan hukuku ve adelet sistemi içerisinde gerekli kanıtlar doğrultusunda ele alınacaktır” ifadelerini kullandı. Aaraya giren Orgeneral Akar, “Kanıt benim daha ne istiyorsunuz?” diyerek rehin alınması ve bu süreçte kendisine yönelik işkenceye varan uygulamaları anlattı.

Meclis’in bombalanan yerlerini gezerken üzüntüsünü ifade eden Dunford, olaylar sırasında sokaklara dökülen Türk halkının gösterdiği cesaretin de takdirle karşılanması gerektiğini ifade etti. Dunford, “Meclis’in bombalanırken milletvekillerinin cesurca çalışması, ayakta olmanız cesurca ve çok etkileyici” değerlendirmesinde bulundu. Dunford, Kahraman’ın darbeciler için “bunlar üniforma içerisindeki teröristlerdir” sözlerini onaylar nitelikte ifadeler kullandı. Dunford “Terör saldırıları kabul edilemez. Türkiye ile terörle mücadele işbirliğimiz kararlılıkla devam edecek” dedi.

‘14 Temmuz’da nasıl ise 16 Temmuz’da da o’

Türkiye ile Amerika ilişkilerinin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Dunford, “14 Temmuz’daki ilişkiler nasılsa 16 Temmuz’da da ilişkilerin aynı olduğunu” söyledi. Türkiye’ye desteklerinin süreceğini kaydeden Dunford, Org. Akar ile çok eski dostlukları bulunduğunu belirterek, “Yıllardır birlikte çalışıyoruz. Türk askeriyle birlikte Afganistan’da çalıştım. Nasıl disiplinli olduklarını gördüm. Dostluğumuz bundan sonra da sürecek” dedi.

Yıldırım: TSK tam kapasite

Dunford’un ziyaretine ilişkin Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada ise “Stratejik ortağımız ve müttefikimiz ABD’nin milletimiz ve demokrasimize yönelik bu terörist darbe girişimine karşı tutumunu açık ve kararlı biçimde sergilemesinin önem taşıdığını vurgulamıştır” denildi. Başbakan Yıldırım’ın ABD’de bulunan terörist örgüt lideri Fethullah Gülen ve FETÖ mensuplarının en kısa sürede iadesi konusundaki beklentisini Dunford’a ilettiği ifade edilen açıklamada, “Başbakanımız, Türk milletinin gözbebeği olan TSK’nın süratle yapılan yeni atamalar ve düzenlemelerle, görev ve sorumluluklarını tam kapasiteyle yerine getirmekte olduğunu, bu çerçevede, başta PKK ve DAEŞ’le mücadele alanında olmak üzere, ABD ve diğer müttefiklerimizle işbirliğimizin kesintisiz sürdürüldüğünü vurgulamıştır” denildi. 

Açıklamada Dunford’ın darbe girişimini “en güçlü şekilde” kınadığı ve ziyareti de dayanışması göstermek amacıyla gerçekleştirdiği belirtilerek, “ABD makamlarının, makamlarımızla işbirliğinin askeri alanda olduğu gibi diğer tüm alanlarda da devam edeceğini ifade etmiştir” denildi.

Başbakan’dan Votel sitemi

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüştü. 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD’nin de olduğuna dair iddiaların konuşulduğu günlerde gerçekleşen ziyarette bu konunun da ele alındığı ifade edildi. Dunford’un bu yöndeki çıkan yorum ve suçlamaları reddettiği ifade edilirken, Yıldırım’ın da ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’in açıklamalarını eleştirdiği kaydedildi. Görüşmede Suriye’deki son durum ve IŞİD ile mücadele de ele alındı. Dunford’un, “Darbenin arkasında ABD var” şeklindeki algıdan duyduğu rahatsızlığı Yıldırım’a aktardığı ifade edildi. Görüşmede darbe girişimin arkasında Fethullah Gülen’in olduğuna dair hiçbir şüphe olmadığının Dunford’a aktarıldığı da belirtildi.

PYD desteği rahatsızlığı

Görüşmede, İŞİD’in Suriye’den temizlenmesi için işbirliği üzerinde durulurken, ABD’nin terör örgütü PYD’ye verdiği silah desteğinden Türkiye’nin duyduğu rahatsızlık da tekrarlandı. Fırat’ın batısında PYD’nin kalıcı olmaması konusunda da ABD’den net bir tavır sergilemesinin istendiği kaydedildi. Suriye sorunu, askeri boyutuyla bütüncül bir biçimde de görüşmede ele alındı. Akar, darbe girişiminden sonra telefonla konuştuğu Dunford’dan Gülen’in iadesi için destek istemişti. Akar, dünkü görüşmede de darbe girişiminin ardında Gülen’in olduğu yönündeki bilgi ve kanıtları mevkidaşına sundu. Akar, Gülen’in iadesi konusunda mevkidaşından destek talebini tekrarladı. Dunford’un, Ankara’daki temaslarının ardından yeniden İncirlik hava üssüne döndü. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler