Hatay'da karanlık misafirler

 Suriye’den kaçan mültecilerin çoğu kurulan kamplarda kalıyor. Ancak binlercesi ise Hatay, Antakya ve Kilis’te kiraladıkları evlerde yaşıyorlar. Özellikle Hatay sokaklarında tedirginlik hakim. Hataylılar, gelenlerin olay çıkardığını, lokantalarda hesap öd

Hatay'da karanlık misafirler

 

Suriye’den kaçan mültecilerin çoğu kurulan kamplarda kalıyor. Ancak binlercesi ise Hatay, Antakya ve Kilis’te kiraladıkları evlerde yaşıyorlar.

 

Özellikle Hatay sokaklarında tedirginlik hakim. Hataylılar, gelenlerin olay çıkardığını, lokantalarda hesap ödemediğini iddia ediyor. Hatta tiplerinden ve kaba hareketlerinden dolayı onların El Kaide militanı bile olduğunu söyleyen var...

 

Suriye’deki iç karışıklıklar ve Esad zülmünden kaçan binlerce Suriye’li sınırı geçerek Türkiye’de kurulan kamplara sığındı. AFAD rakamlarına göre Türkiye’de 8 çadır kent, konteyner kent ve kabul merkezi olmak üzere toplam 10 noktada 78 bin 409 Suriyeli misafir ediliyor.

 

Kamplarda yaşayan bu kişilerin güvenlik sebebiyle başka yerde yaşamaları ise yasak. Suriye’den gelen binlerce insanın etkilediği iller arasında ise Hatay, Kilis ve Gaziantep yer alıyor. Suriye’de çıkan krizden sonra özellikle bu üç ilde yaşayan vatandaşlar tarafından şikayetler gelmeye başladı.

 

Son bir kaç hafta içinde ise bu şikayetlerin sayısı arttı. Çünkü bu bölgede yaşayanların ifade ettiğine göre, Suriye’den gelen misafirlerin hepsi kamplarda kalmıyor. Başta Hatay olmak üzere konakladıkları yerlerde olay çıkartıyorlar. Çünkü bir çoğu çıkış yasağının olduğu kamplarda değil il merkezlerinde kiraladıkları evlerde yaşıyorlar.

 

Otobüs parası bile vermiyorlar

 

Hataylılar, kamplarda olması gereken yüzlerce hatta binlerce Suriyeli’nin şehir merkezinde yaşadığını ve huzursuzluk yarattığını iddia ediyor. Hatta iddialar o kadar büyük ki bu kişilerin arasında El Kaide militanlarının bile olduğu yüksek sesle ifade ediliyor. 

Akasya Mahalle Muhtarı Mustafa Yücedal, Suriyelilerin pasaportsuz olarak, kaçak yollardan Hatay’a girip; tanıdıkları vasıtasıyla ev kiraladıklarını iddia etti: Yücedal  “Varlıklı aileler pasaport ile giriyor ancak maddi durumu kötü olanların Hatay’a nasıl girdikleri belli değil. Böyle de çok aile var. Bir evde 20 kişi kalıyor. Bazılarının kim olduğu belli değil. Geceleri sokaklarda dolaşan garip tipler var. Mahalleli tedirgin, geceleri sokağa çıkmaya korkuyoruz.dedi

Gündüz vakti ise kimse çocuğunu dışarı çıkarmıyor. Özellikle bu kişilerin Suriye’deki cezaevlerinden çıkan mahkumlar olduğunu düşünüyoruz. Son derece kaba insanlar ve kurallara uymuyorlar. Otobüse bile bindiklerinde ‘Biz Türk hükümetinden izinliyiz, para vermeyiz’ diyorlar.”

 HESAP ÖDEMİYORLAR

 

Hatay’da dilden dile dolaşan iddialara göre, Suriyeliler lokantalara giriyor ve hesap ödemeden çıkıyorlar. Hacı Baba Restoran’ın sahibi Mehmet Gülen çok farklı tipte insanlar lokantaya gelmeye başladığını belirterek^ Her şeyi istiyorlar. Yemek yedikten sonra ise hesabı ödemeden çıkmaya çalışıyorlar.

Hesabı istediğimizde ise ‘Devlet ödesin, biz misafiriz’ diyorlar. Geldiklerinde siparişlerini vermediğimizde ise hır çıkartıyorlar. Bu sebeplerden dolayı lokantamda iki defa kavga çıktı. Karanlık tipler ve kalabalık oldukları için tedirgin oluyoruz. Kavga çıkmasın diye hesap almadan gitmelerine izin veriyoruz.”

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler