Gülen'in iadesi hakkında yeni gelişme

ABD yönetiminin tutumundaki değişiklikte ayrıntılar dikkat çekici bulundu.

Gülen'in iadesi hakkında yeni gelişme
24 Ağustos’ta Türkiye’ye daha önce planlananın tersine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry değil ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden gelecek. Biden’in Ankara ziyareti öncesinde de, ABD’den gelecek hukuk uzmanları heyeti, Gülen’in iadesi ve darbe girişimindeki rolü konusunda incelemede bulunacak.
 
ÖNCE GENELKURMAY BAŞKANI GELDİ
 
FETÖ terer örgütünün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla Adalet Bakanlığı Uluşlararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Gülen'in iadesi amacıyla tutuklanmasına ilişkin talebi ABD Adalet Bakanlığı'na elektronik ortamda göndermişti. 
 
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, 1 Ağustos'taki Ankara ziyaretinin ardından Türkiye'nin iadeyle ilgili talebini ABD yönetimine iletti. TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan heyet de, ABD temasları sırasında  Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi ve sonrasında Türkiye'de yaşanan gelişmeleri ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde anlattı. 
 
ÖNCE KERRY’NİN GELECEĞİ BİLDİRİLMİŞTİ
 
Bu temasların ardından ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin , 24 - 25 Ağustos tarihlerinde Ankara'ya ziyarette bulunması planlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı özel kalemi, Dışişleri Bakanlığı’na ziyaret tarihi olarak 24 Ağustos’u iletti. Ankara, bu tarihe onay verdi. Ancak ABD yönetimi, son anda tutum değişikliğine gitti. Bu değişikliğin Erdoğan’ın, Rusya gezisi sonrasında olması dikkat çekici bulundu.
 
ABD’den 4 kişiden oluşan bir uzman heyet, 22 Ağustos’ta Ankara’ya gelecek. Heyetteki üç kişi ABD Adalet Bakanlığı uzmanlarından, biri de Dışişleri Bakanlığı yetkilisinden oluşacak. Heyet, ABD Büyükelçiliği’nden yetkililerin katılımı ile genişletilecek.
 
Heyetin, Ankara’daki temas ve incelemeleri 24 Ağustos’ta sona erecek. 24 Ağustos’ta ABD Başkan Yardımcısı Biden Ankara’ya gelecek.
 
Bu ziyaretin en önemli konusunu, Gülen'in iadesi oluşturacak.
 
Binali Yıldırım'ın başbakan olmasından sonra ABD Başkanı Barack Obama ile Erdoğan'ın temas kurması, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın muhatabının Başbakan Yıldırım olduğu anlayışına dayalı bir görüşme uygulamasına geçilmişti. Biden ile Binali Yıldırım görüşecek. Erdoğan’ın da, Biden’ı Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etmesi bekleniyor.
 
Bu temasların seyrine göre, Gülen'in iadesi konusunda Türkiye'den uzman bir heyet, ABD'ye gidecek. İade dosyasıyla ilgili ABD'ye son ziyareti ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ birlikte yapacak. Kerry’nin de, Ankara’ya Eylül ayı içinde ziyarette bulunması bekleniyor.
 
İSRAİL KONUSU
 
Biden’ın, Ankara ziyaretinde en önemli konuyu Gülen’in iadesi ve ikili ilişkiler oluşturacak. Görüşmelerde, Türkiye –  İsrail arasındaki normalleşme üzerinde durulması bekleniyor. 
 
Mavi Marmara baskınının ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler, ikinci katip seviyesine indirilmişti. Roma buluşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde mutabakat sağlandı. Normalleşme mutabakatının yaşama geçirilmesi için anlaşmanın parlamentonun onayından geçmesi gerekiyor. Meclis'in önümüzdeki hafta sonu tatile girmesi bekleniyor. Hükümet, önümüzdeki hafta önce muhalefet partilerini İsrail ile yapılan anlaşma konusunda bilgilendirecek. Ardından da anlaşmanın Meclis'te onaylanması bekleniyor. Bu onayın ardından Türkiye ile İsrail, Tel Aviv ve Ankara'ya atayacakları büyükelçilerin önce agremanlarını birbirlerine iletecek. Ardından da İsrail Ankara'ya, Türkiye'de Tel Aviv'e büyükelçi gönderecek. Böylece ilişkiler yeniden ikinci katip seviyesinden büyükelçi seviyesine çıkartılacak

Milliyet

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem