GDO'lu gıdalar helallik alamıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) yetiştirilen ürünlere ‘helal’ belgesi verilmiyor' dedi.

GDO'lu gıdalar helallik alamıyor
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) gıda ürünlerine, “helal” belgesi verilmediğini bildirdi. Türkiye, gıda, tekstil, eczacılık ve kozmetik ürünlerin yanı sıra ürün ve hizmetlere finans sektörü de eklendiğinde küresel bazda 3.9 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip “helal” ekonomisinde söz sahibi olabilmek için Kasım ayı başında önemli bir adım attı.

Standartlarına uygun, “helal belgesi” verebilecek kuruluşları akredite edecek Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Meclis'ten geçirildi. GDO'lu gıda ürünleri ve GDO'lu yem ile beslenen hayvanların ürünleriyle ilgili, “helal” tartışması milletvekillerinin soru önergeleri yoluyla Meclis gündemine taşındı.

HELAL BELGESİ YOK

GDO'lu ürünlerle ilgili işlemlerin, “Biyogüvenlik Kanunu” hükümlerine göre yürütüldüğünü belirten Zeybekci, “TSE tarafından gerçekleştirilen helal belgelendirme faaliyetleri kapsamında GDO'lu gıda ürünlerine belge verilmemektedir. Bu çerçevede, hayvan yemlerinde GDO kullanımına ilişkin olarak TSE, Biyogüvenlik Kanunu hükümlerini esas almaktadır. Bu kanun kapsamına giren ürünler ile ilgili olarak gıda amaçlı hiçbir GDO'lu ürüne izin verilmemiştir” ifadesini kullandı.

210 HELAL FİRMA VAR

Bakan Zeybekci, “helal” belgesine sahip firma ve ürün sayısına ilişkin son rakamları da açıkladı. Zeybekci, saha inceleme, deney/analiz sonuçları ve komisyon kararları aşamalarını geçerek “helal belgesi” almaya hak kazanan güncel firma sayısının 210, güncel helal belge sayısısının ise 434 olduğunu bildirdi.  Milliyet

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem