Fındık önergesi tekrar TBMM'de

Reddedilen Fındık önergesi tekrar TBMM gündemine geldi.

Fındık önergesi tekrar TBMM'de

Haber61 – Haber Servisi - Geçtiğimzi günlerde MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta tarafından verilen fındık üreticilerinin sorununun araştırılarak sorunların çözümüne yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma önergesi yapılan oylama sonucunda TBMM’den geçmemişti.

Bugün İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ve bazı diğer milletvekilleri tarafından Fındık Meclis Araştırma Önergesi tekrardan TBMM gündemine geldi.

HÜSEYİN ÖRS'ÜN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Konu ile ilgili olarak TBMM Genel Kurul’unda konuşma yapan İyi parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs,şu ifadeleri kullandı;

Çok değerli milletvekili arkadaşlarım, fındıkla ilgili bu hafta bir daha konuşuyoruz çünkü geçen hafta fındıkla ilgili konuştuklarımızdan ziyade fındıktan sonraki alkışlar konuşuldu, o yüzden bugün fındığı bir daha konuşalım diye bu araştırma önergesiyle beraber geldik.

Fındık önergesi tekrar TBMM'deFındık konusuna baktığımız zaman, dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini karşılayan bir memleketiz, dünya fındığının yüzde 70'ini biz üretiyoruz ve bu ürettiğimiz fındığın yüzde 77'sini de ihraç ediyoruz. Fındıktan ihracat girdimiz yaklaşık 3 milyar dolar civarında ve Türkiye'de Rize'den başlayarak sahil boyunca geldiğimiz zaman, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun diye ta Düzce'ye kadar gittiğimiz zaman Karadeniz bandındaki birçok şehirde insanlarımızın geçim kaynağı, birçoğunun da tek geçim kaynağı. Fındıkla ilgilenen, fındıktan geçinen, çoluğunun çocuğunun nafakasını sağlayan 500 bin ailemiz var. Biz bu fındığa, ihraç ettiğimiz bu fındığa stratejik ürün diyoruz. Fındığın bir başka özelliği de şu: Hiçbir yabancı girdi ihtiyacı duymadan ürettiğimiz bir ürünümüz bu, o yüzden de buna biz millî ürün diyoruz.

Peki, bu stratejik ve millî ürünümüzün ve bunu üretenlerin yani üreticimizin, benim Trabzon'daki, Fatsa'daki, Ordu'daki, Giresun'daki, Samsun'daki, Düzce'deki üreticimin durumu nedir? Sizler, iktidar sahipleri, seçimlerden evvel Trabzon'da, Ordu'da, Giresun'da meydanlara gittiniz, kahvelere gittiniz, köylere çıktınız ve bu üreticilere bir söz verdiniz, dediniz ki: "Ey üretici, rahat ol, biz seni mağdur etmeyeceğiz. Nasıl yapacağız bu işi? TMO'yu yani Toprak Mahsulleri Ofisini devreye sokacağız, senin hakkını vereceğiz." Nihayetinde geldiğimiz noktada, en sonunda bunun böyle olmadığını gördük.

Geçen hafta bununla ilgili yine bir Meclis araştırma önergesi verilmişti, AK Parti Grubundaki arkadaşlarımızın dışında Meclisteki diğer siyasi partilere mensup arkadaşlarımız bu araştırma önergesinin kabulü yönünde oy kullanmışlardı. Sonrasında ben kendi memleketimden, Trabzon'dan biraz nabız tutayım dedim, bakayım bizim oradaki üreticiler bu duruma ne diyorlar diye. Beyler, saygıdeğer AK Parti'li milletvekili arkadaşlarım, Trabzon'daki seçmenimiz biraz buruk, "Bize verilen sözler niye tutulmadı?" diye. Hatta bunda, AK Parti'ye oy veren, AK Parti'ye mensup arkadaşlarımızın da olduğunu açık yüreklilikle buradan ifade edebilirim. Ben de merak ettim, hep "Fındıkta problem var." diyordunuz da niçin burada verilmiş olan geçen haftaki araştırma önergesini kabul etmediniz, ret verdiniz. Bununla ilgili merakımı AK Parti'yi mensup bölge milletvekili bir arkadaşım giderdi. Geçen haftaki oylamada ret oyu veren yani kabul oyu vermeyen bir sevgili milletvekili arkadaşım, sosyal medyasından aynen şöyle diyor: "Geçtiğimiz günlerde Mecliste muhalefet partileri tarafından verilen fındıkla ilgili önergenin reddi üzerinden partimiz, milletvekillerimiz ve şahsımızla ilgili yapılan yorumlar karşısında bir açıklama yapma gereği doğmuştur. Fındıkla ilgili sorunları araştırmak üzere verilen önergenin içeriğine karşı değiliz." E güzel. Devam ediyor: "Elbette, bölgemizin tek geçim kaynağı fındıkla ilgili her türlü araştırma yapılmasını, tedbirler alınmasını istiyoruz." Bu da güzel. Devam ediyor: "Ancak, Mecliste teamül gereği, iktidar partisi kendi imzası olmayan önergeleri usulen reddeder, yoksa içeriğine karşı çıktığımızdan değil." Kim diyor bunu? AK Parti'li ve geçen haftaki önergeye ret cevabı veren bir milletvekili arkadaşımız diyor.

Ben de, hiç kusura bakmasın, kendisine diyorum ki: Özrü kabahatinden büyük. Böyle bir gerekçeyle yani teamül gereği önergeye ret cevabı verilmesi söyleniyor, bunu çok anlayabilmiş değilim.
Saygıdeğer arkadaşlarım, benim köylüm, fındık üreticim fındığın altını temizleyecek, çalısını çırpısını toplayacak, dikenini koparacak, dalları birbirini kesmesin diye dallarını budayacak, gübresini, kirecini vuracak, ağustosun sıcağında bahçesine girecek, günlükçüsünü tutacak, o günlükçünün yevmiyesini verebilmek için eşinden dostundan borç alacak, toplayacak, toplatacak, patosa vuracak, harmana serecek, kurutacak, çuvala yükleyecek, sırtına vuracak yani bunun çilesini, cefasını çekecek, bunun karşısında da bir İtalyan firması bunun sefasını sürecek. Bizim itirazımız bunadır.

Bu konuşmadan sonra AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztür’ün konuşması üzerine İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs şu şekilde konuştu;

Bizim yörenin bir problemini dile getirme konusunda yapmış olduğumuz bu konuşma ve vermiş olduğumuz grup önerisi, Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık üreticisinin çektiği sıkıntıları burada dile getirmek, bu sorunların çözümüne yönelik problemleri ortadan kaldıracak çözüm önerileri konusunda ortak bir fikir birliği oluşturmak içindir. Bu isteğimizi bile, bu haklı, masum isteğimizi bile nasıl samimiyetsizlikle nitelendirebilirsiniz bunu anlamış değilim, bir. İkincisi, benim kürsüden söylediklerim benim söylediklerim değil, seçimden önce sizin seçim meydanlarında söylediklerinizi söyledim ben. O ifadeler sizin ifadeleriniz yani "TMO devreye girecek, üreticiyi mağdur etmeyecek." diyen sizsiniz. Bende sizlere bu sözünüzü hatırlatıyorum. Burada kim samimiyetsiz acaba, bunu takdirlerinize bırakıyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler