Durum çok da iç açıcı değil !

Önceki gün gerçekleştirilen MKYK toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu ağır bilançoya ilişkin rapor sunuldu. Rapora göre Türkiye'nin 17 Aralık'tan bu yana ekonomideki kaybı 105 milyar lirayı buldu. 17 Aralık operasyonuna ilişkin ağır bilançonun

Durum çok da iç açıcı değil !

Önceki gün gerçekleştirilen MKYK toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu ağır bilançoya ilişkin rapor sunuldu. Rapora göre Türkiye'nin 17 Aralık'tan bu yana ekonomideki kaybı 105 milyar lirayı buldu. 17 Aralık operasyonuna ilişkin ağır bilançonun detayları da belli olmaya başladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş önceki gün MKYK toplantısında '17 Aralık Operasyonu'nun Türkiye'ye Maliyeti' adı altında rapor sundu. Rapora göre bileşik faiz oranı operasyonun yapıldığı 17 Aralık öncesi yüzde 8.9 seviyesindeyken operasyondan bir gün sonra yüzde 9.27 ulaştı. Faiz oranlarında yaşanan gelişmelere paralel olarak devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) stokunun cari değerinde 4.56 milyar lira azalma yaşandı. Yine rapora göre ülkelerin risk primi ölçen temel göstergelerden biri olan CDS (Credit Default Swaps) göre Türkiye'nin risk primi yüzde 34 arttı.

Raporda bunun kamu ve özel sektörün daha yüksek maliyetlerden borçlanmasına, daha az yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesine, bankaların daha fazla faiz ödeyerek yurtdışından sendikasyon kredileri elde etmelerine neden olacağı bunun vatandaşın konut, ihtiyaç ve diğer kredilerine olumsuz yansıyacağına işaret edildi. Operasyonun hedefinden yer alanHalkbank'ın Borsa İstanbul'daki hisseleri büyük değer kaybına uğradı. Operasyonun yapıldığı gün Halkbank'ın borsadaki hisse senetleri güne yüzde 12.34 kayıpla başlarken, 19 Aralık'ta kayıp yüzde 20.52 seviyesine ulaştı. Halkbank'ın hisse değeri 10 gün içerisinde yüzde 26.6 eridi. Operasyonla birlikte Halkbank'ın piyasa değerinde de düşüş yaşandı. Operasyondan bir gün önce 19.75 milyar lira olan Halkbank'ın değeri, 27 Aralık itibariyle 5.2 milyar lira azalarak 14.6 milyar liraya düştü.

KUR DEĞİŞİKLİĞİ ENFLASYONA YANSIYACAK

Başbakan Erdoğan'a sunulan raporda operasyon nedeniyle yaşanan kur farkının sonucu olarak reel kesimin 165 milyar dolar olan yabancı para pozisyon açığında 8.5 milyar lira artış yaşanacağı, bunun enerji fiyatlarının artmasını ve enflasyonda yükselişi beraberinde getireceğine vurgu yapıldı. Raporun sonuç bölümünde ise operasyonun toplam zararının Türkiye'ye maliyetinin 104.86 milyar lira olduğu yer aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler