Devlet bu memurların peşinde !

Emekliye ayrıldıktan sonra başka bir kamu kurumunda yeniden çalışmaya başlayan ancak emekli maaşı kesilmeyen memurlar yakın takibe alındı.Yaklaşık bin memurun çifte maaş aldığı tespit edilirken, bu sayının daha da fazla olabileceği ifade ediliyor. SGK yet

Devlet bu memurların peşinde !

Emekliye ayrıldıktan sonra başka bir kamu kurumunda yeniden çalışmaya başlayan ancak emekli maaşı kesilmeyen memurlar yakın takibe alındı.

Yaklaşık bin memurun çifte maaş aldığı tespit edilirken, bu sayının daha da fazla olabileceği ifade ediliyor. SGK yetkilileri, bütün kurumlar arasında entegre sistem bulunmadığı için çifte ödemelerin önüne geçilemediğini belirtiyor.
 
Kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği sebebiyle yaklaşık bin memura devletten çifte maaş verildiği tespit edildi. Bu kişilerin hem memur maaşını hem de emekli maaşını birlikte aldıkları belirlendi.
 
BUGÜNE KADAR ALDIKLARI PARA MAAŞLARINDAN KESİLECEK
 
Emekli maaşları kesilirken, bugüne kadar aldıkları da taksitler halinde geri tahsil edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, çifte maaş alan kişi sayısının daha da fazla olabileceğini belirtiyor. En düşük devlet memuru emeklisi maaşının 1.042 lira olduğu dikkate alındığında 'çifte maaş' sebebiyle yıllık en az 12 milyon 504 bin lira fazladan ödeme yapıldığı ortaya çıkıyor.
 
Devletten emekli olanların, yine bir kamu kurumunda memur olarak çalışmaya başlamaları halinde, emekli maaşı kesiliyor. Bunun için de şahısların, çalışmaya başladıklarını SGK'ya bildirmeleri gerekiyor. Ancak ortaya çıkarılan bin kişinin, yeniden memur olarak çalışmaya başladıklarını kuruma bildirmedikleri ve hem emekli maaşlarını hem de memur maaşlarını almaya devam ettikleri belirlendi.
 
Halen 2 milyon 688 bin memur ve 1 milyon 879 bin memur emeklisine maaş ödeniyor. Ancak ortaya çıkan son durum, bu rakamın bir bölümünün mükerrer kişilerden oluştuğunu ortaya koydu. SGK yetkilileri, devletin bütün kurumları arasında entegre bir sistem bulunmadığı için çifte ödemelerin önüne geçilemediğini belirtiyor.
 
ÇİFT MAAŞ ALAN BİN KİŞİ TESPİT EDİLDİ
 
Yapılan denetimlerde iki maaş aldığı tespit edilen 1.000 kişinin emekli maaşı kesildi. Fazladan aldıkları emekli maaşlarının geri alınabilmesi için de formül arandı. Geçen hafta Meclis'te kabul edilerek kanunlaşan torba yasaya bir madde eklendi. Bu madde ile memur olan bu kişilerin aldıkları fazla maaşlara ilişkin borçları yapılandırıldı. Fazladan aldıkları emekli maaşlarını taksitler halinde ödemelerine imkan tanındı.
 
SGK yetkilileri, devletin bütün kurumları arasında entegre bir sistem bulunmadığı için çifte ödemelerin önüne geçilemediğini ifade ediyor. Örneğin belediyede işe başlayan bir kişinin, aynı zamanda emekli aylığı aldığının tespitinin çok zor olduğuna dikkat çekiliyor. Çifte maaş alan kişilerin durumun tespit edilmesi halinde ise bu aylıkların geri alınacağını belirten yetkililer, memur olarak çalışmaya başlayan emekli memurların bu durumunu SGK'ya bildirmesi çağrısında bulunuyor.
 
En düşük devlet memuru emeklisinin maaşı 1.042 lira. Ortalama memur emeklisi maaşı ise 1.121 lira. Çifte maaş alan memurların tamamının en düşük düzeyden emekli aylığı aldığı kabul edilse bile devletin aylık kaybı 1 milyon 42 bin lira oluyor.
 
Çifte maaştan dolayı bir yıllık kaybı ise 12 milyon 504 bin lira tutuyor. Ortalama maaştan hesaplandığında ise yıllık kayıp 13 milyon 425 bin liraya çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptığı tespitlerle bu kaybın önüne geçildi. Fazla ödenen paralar geri alınacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler