Cumurbaşkanı Erdoğan Putin'e mektup yazdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Başkanı Putin'e mektup yazdı.

Cumurbaşkanı Erdoğan Putin'e mektup yazdı
Rusya'dan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektup yazdığı ve üzüntülerini ifade ettiği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vladimir Putin'e mektup gönderdiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, "Erdoğan, Putin'e mektup yazarak üzüntülerini dile getirdi" denildi. Rusya'dan gelen açıklamanın ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yaptığı açıklamada, mektupta "Derin üzüntü duyulduğunu" söyleyerek, Rus pilotun ailesine yönelik olarak "Taziyelerini paylaşıyorum, kusura bakmasınlar" ifadesini kullanıldığını vurguladı.

Rusya'dan yapılan "mektup" açıklamasının ardından, Cumhurbaşkanlığı'ndan da ikinci bir açıklama yapılırken adeta "kelime diplomasisi" yaşandı.
Kremlin'in resmi internet sitesinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ulaştığı belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin olarak "pişmanlık ve taziyelerini" ilettiğini açıkladı. Peskov açıklamasında, Erdoğan'ın Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'e yolladığı mektubunda, "pişmanlık ve taziyelerini ifade ederek üzgünüm" dediğini belirtti ve Erdoğan'ın Rusya'yı, "bir dost ve stratejik ortak" olarak nitelendirdiğini belirtti.

Kremlin'e göre Erdoğan mektupta, "Rusya'ya ait uçağı düşürme konusunda hiçbir zaman bir isteğimiz ya da kastımız olmadı" dedi. Kremlin'in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"Mektupta Rusya'nın Türkiye için ilişkilerinin bozulmasını istemediği dost ve stratejik partner olduğu belirtiliyor. Recep Tayyip Erdoğan mektubunda 'Bizim hiçbir zaman Rusya Federasyonu'na ait uçağı vurma isteğimiz ve kastımız yoktu' ifadesini kullandı. Daha sonra, 'Tüm riskleri üzerimize alarak ve daha fazla çaba sarf ederek Rus pilotun naaşını Suriyeli muhaliflerin elinden aldık ve Türkiye'ye getirdik. Tüm cenaze öncesi prosedürleri dini ve askeri prosedürlere uygun yapıldı.

Tüm bu çalışmalar bizim tarafımızdan Türk-Rus ilişkilerine uygun seviyede yapıldı. Bir kez daha hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine baş sağlığı diliyorum ve özür dilediğimi söylüyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Acılarını dindirmek için her türlü inisiyatife hazırız."

Mektupta Rus pilotun ölümünde adı geçen Türk vatandaşın hakkında soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan, yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiriliyor ve Türkiye ile Rusya'nın ilişkilerinin düzelmesi için her şeyi yapmaya hazır olduğunun ve bölgedeki terörle birlikte mücadele etmeye hazır olduğunun altını çiziyor.

KALIN'DAN İLK AÇIKLAMA: KUSURA BAKMASINLAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup göndererek geçen kasım ayında Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu aktardığını açıkladı. Kalın, Erdoğan'ın mektupta, "Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum” ifadesine yer verdiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektupla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın geçtiğimiz kasım ayında bir Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu ifade eden Kalın, mektupta, "Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum" ifadesine yer verildiğini bildirdi.
Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus mevkidaşına Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu da vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "İki ülke, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldı." dedi.

"RUSYA İLE İLGİLİ ÖNEMLİ GELİŞMELERİN ARİFESİNDEYİZ"

Uçak krizinden sonra gerginleşen Türkiye-Rusya ilişkileri hakkında da konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rusya ile ilişkilerde önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti. Işık şunları söyledi:

"Rusya ile ilişkilerde çok önemli gelişmeler var. İsrail'le olduğu gibi Rusya'yla ilişkilerimizde de var olan problemlerin çözülmesini ve iyi ilişkilerin devam etmesini istiyoruz. Uçak krizinden sonra Türkiye yapıcı, sorunu çözücü bir tutum sergilemiştir. Önemli gelişmelerin arifesinde olduğumuzu; ilişkilerin normalleşmesi ve sonra da geliştirilmesi için önemli çalışmaların yürütüldüğünü belirtmek istiyorum."

DIŞİŞLERİ BAKANI RUSYA'YA GİDECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 1 Temmuz’da Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün toplantısına katılacağı açıklandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: NORMALLEŞME NİYE OLMASIN

Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ile yapılan mutabakatın ayrıntılarını açıkladığı basın toplantısında Rusya ile ilişkilere ilişkin de mesaj vermişti. Yıldırım şu ifadeleri kullanmıştı:

"Rusya ile normalleşme niye olmasın. Türk ve Rus milleti bu krizin ortadan kalkmasını istiyor. İrade sahiplerine düşen de milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamaktır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda paylaşacağız."

İBRAHİM KALIN: ÖZÜR VE TAZMİNAT SÖZ KONUSU DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya olan ilişkilere ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde şunları söylemişti:

"Türkiye ile devam eden bu gerilim süreci daha ne kadar devam edecek?" gibi görüşmeler oluyor kendi içlerinde. Sıradan insanlar da etkileniyor. Bizim turizm sektörümüzde de bir etkisi olmuştur ama Rus tarafında da sorunlar var. Rus milli günü münasebetiyle bu mesajlar gönderildiği zaman, Sayın Cumhurbaşkanımız devlet geleneği için gönderelim dedi. Orada bir mesaj var tabi... Bugünden yarına bir şey olur mu? Bunu söylemek için erken, bir müddet daha çalışılmalı. Özür ve tazminat söz konusu değil."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler