Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dolardaki aşırı artışa yorum: Dışarıdaki düşmanlar yetiyor, içeride destekleyenler var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii'nde kıldığı namaz sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dolardaki aşırı artışa yorum: Dışarıdaki düşmanlar yetiyor, içeride destekleyenler var

Ayasofya Camii'nde kıldığı cuma namazı sonrası dolar kurundaki aşırı artışı değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dışarıdaki düşmanlar yetiyor, içeride destekleyenler var" dedi. Türkiye'nin 105 milyar dolar rezervi olduğunu belirten Erdoğan, "Dimdik ayaktayız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Ayasofya Camii'nde kıldı. Namaz sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ekonomi ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Dolar kurundaki yükselişi değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin 105 milyar dolarlık rezerviyle dimdik ayakta olduğunu belirterek, "Dışarıdaki düşmanlar yetiyor, içeride destekleyenler var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şunlar:

"BEYRUT'TAKİ PATLAMANIN FAİLİ KİMDİR HENÜZ BELLİ DEĞİL"

"Beyrut'taki patlama açık değil. Beyrut patlaması neticeleri itibariyle failleri kimdir henüz belirlenmiş değil. Konuyla ilgili Lübnan Cumhurbaşkanıyla yaptığım görüşmede henüz kimdir, hangi kuruluştur alınmış bir bilgi yok. Bizim 'Şunlar yapmıştır şu kuruluşlar bu işin faili' demek biz siyasilere yakışmaz. Lübnan halkının Lübnan yöneticilerinin vereceği bilgileri önemle takip ediyoruz. Çok büyük bir felaket bu. Benzerini rahmetli Refik Hariri zamanında da yaşamıştık. Bu çok daha ileri seviyede gerçekleşti. Bu konuyla ilgili söylenenleri biliyorsunuz. Henüz bilgilendirmeler yapıldı diyemeyiz. İşi bizler de takip ediyoruz.

"BEYRUT LİMANI BÖLGEDE ÇOK BÜYÜK ÖNEM İFADE EDİYOR"

En son başkan yardımcım Fuat Bey ile Dışişleri Bakanım oradaki gelişmeleri yerinde takip ediyorlar. Koca Yusuf kargo uçağımızla çok çeşitli yardımları gönderdik. Yaralıları nakletme konusunda yanınızdayız dedik. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanım, Lübnan Sağlık Bakanı ile görüşmelerini yürütüyor. Felaketin boyutu çok çok büyük. Lübnan, Beyrut Limanı ile bölgede çok büyük önem ifade ediyordu.

YUNANİSTAN - MISIR ANLAŞMASI

Şimdi Yunanistan ile Mısır arasında yapılan bu anlaşmanın hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Niye yok? Şimdi bir defa buralara baktığımız zaman özellikle Yunanistan'ın yani Libya ile ilgili olarak buradaki kıyıdaş olma konusunda bir alakası var mı? Ne işi var orada? Mısır'ın bir alakası var mı? Yok.

Biz Libya ile böyle bir anlaşmayı yaptıktan sonra bunların hepsi bunların üzerine atladılar. Şimdi bize oralardan gelen bilgiler de, "biz bunu size karşı yapmış değiliz" gibi bilgileri de bize yansıtıyorlar. Olsa da olmasa da biz şu anda Libya'yla yapmış olduğumuz anlaşmayı kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

Bizler burada özellikle deniz yetki alanlarında hiç hakkı hukuku olmayanlarla buraları görüşmeye bile gerek duymuyoruz. Bakın Merkel benden ricada bulundu. Buradaki sondaj çalışmalarını durdurursanız benim işimi kolaylaştırırsınız dedi. Ben de, "Eğer siz Yunanistan'a diğerlerine güveniyorsanız biz 3-4 haftalığına ara veririz. Ama ben bunlara güvenmiyorum. Göreceksiniz bunlar sözünde durmayacaklar" dedim. Nitekim öyle de oldu. Biz bu arada da Yunanistan'dan onların kendi Dışişleri Bakanı, danışmanları üçlü görüşmeler başlattılar. Almanya - Yunanistan - Türkiye arasında. Bu sözde durmayınca şimdi ne olacak? Biz sondaj çalışmalarına hemen başladık. Barbaros Hayrettin'i de görevine gönderdik. Sözlerinde durmuyorlar.

"NEREDEN NEREYE"

Dünyada şu anda ekonomik gelişmeleri gözden geçirecek olursan ABD başta olmak üzerere ekonomide koronavirüs seyrinden sonra çok ciddi zikzakların olduğunu görürsünüz. Bize zaten dışarıdakiler yetiyor ama içeridekiler de onları pompalama görevi yürütüyorlar. Çok açık samimi bir şey söylüyorum. Biz 2002 Kasım'ında göreve geldik. Göreve geldiğimiz zaman sizler de yazılı ve görsel medya olarak size söyleyeceğim rakamlara dikkat edin. 2002'de milli gelirimiz 236 milyar dolardı. Fakat 2019'da toplam milli gelirimiz 754 milyar dolara çıktı. Bakın nereden nereye.

Fert başı milli gelir o zaman 3 bin 581 dolardı ve bu rakam 2019'da 9 bin 127 dolara çıktı. Bunun dışında otomobil noktasında satışlara bakalım. Şimdi bu bir şeyi gösteriyor. Yani Türkiye bir tırmanışta. Bizim bu tırmanışımızı görmek istemeyen, gözü olup da görmek istemeyenler var. Ben belgelere dayalı konuşuyorum. Mesela sadece açılan şirket sayılarna bakıyorsunuz 30 bin 842 iken, şu anda 2017 itibariyle 85 bin 265 adet şirket açılmış.

Bugün dünden daha güçlüyüz, yarın daha güçlü olacağız. Türkiye'de 17 yıl önce terörle verilen mücadeleyi bir düşünün. Terörle mücadelede 17-18 yıl önce neredeydik bugün neredeyiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler