Balbay : ' Bu durum manidar '

 Silivri’de devam edilen Ergenekon davasında Mustafa Bolkan’ın tanık sıfatıyla ifadesi alınan Mustafa Bolkan’ın daha sonra emniyette alınan ifadesi okundu. Duruşmaya verilen arada basın mensuplarına seslenen Mustafa Balbay, “3. yargı paketiyle tam tahliye

Balbay : ' Bu durum manidar '

 

Silivri’de devam edilen Ergenekon davasında Mustafa Bolkan’ın tanık sıfatıyla ifadesi alınan Mustafa Bolkan’ın daha sonra emniyette alınan ifadesi okundu. Duruşmaya verilen arada basın mensuplarına seslenen Mustafa Balbay, “3. yargı paketiyle tam tahliye beklerken bu tanığın çağırılması manidar değil mi?” dedi. 

Emniyet ifadesinin okunmasından önce Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk tanık olarak ifadesine başvurulan Mustafa Bolkan’ın 24 Ağustos 2009 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde ifadesine başvurulduğunu belirtti.

İfade tutanağının ek klasörlerde olmadığını belirten Başkan Çalmuk söz konusu ifadenin emniyet tarafından 29 Mayıs 2012 tarihinde savcılığa gönderildiğini, savcılığın da aynı tarihte mahkemeye ulaştırdığını açıkladı. Çalmuk, mahkemeye ilk kez gelen emniyet ifadesinde tanığa Mustafa Balbay’ın notlarında “57. nin (57’inci Hükümetin) başının düşmesi özel bir planlamaydı” şeklinde bir ifade geçtiği belirtilerek “Bahsi geçen özel planlama o dönemlerde (Ecevit’in) Başkent Üniversitesi’de rahatsızlığından dolayı yattığı zaman zarfı olabilir mi” diye bir soru yöneltildiğini okudu. Bolkan’ın da bu soruya “Başkent Hastanesi’nin buradaki amacı, olası acil müdahalede tedavi protokolünü bilmeyen Sağlık Bakanlığı görevlilerince muhtemel ölüme sebebiyet verilmesi amaçlanmış olduğu kanaatindeyim” diye cevap verdiğini aktardı.

Çalmuk, emniyetteki ifadesini okuduktan sonra tanık Bolkan’a “Bu kanaate nasıl vardınız” diye sordu. Bolkan “Başkent Üniversitesi Başhekimi Rengin Erdal’ın ‘bizi ilgilendirmez’ sözleri” nedeniyle böyle bir yorum yaptığını söyledi.

Bolkan’ın çapraz sorgusu sırasında söz alan CHP milletvekili tutuklu sanık Mustafa Balbay, “Bilgisayarımdan çıktığı ve bana ait olduğu iddia edilen notların hukuki delil olarak kullanılamayacağına ilişkin TÜBİTAK raporları var” dedi.

Bolkan’a çok sayıda soru yönelten Balbay, “Sizin amirleriniz kimdir? Bir numara vali mi, iki numara sağlık müdürü mü, üç numara kim” diye sordu.

Bolkan’ın “Bir numara il sağlık müdürü, iki numara vali…” diye yanıt vermesi üzerine mahkeme başkanı Çalmuk, “Ergenekon’un 1 numarası” tartışmalarına gönderme yaparak Balbay’a “Bu numara sorularının özel bir anlamı yok değil mi” diye sordu.

Balbay “Burada numara çok” diye yanıt verince Çalmuk “Artık başka numaraya geçelim” dedi.

Tanık Mustafa Bolkan’ın emniyette verdiği ifadede çok ciddi suçlamalar içeren yorumlar yaptığını söyleyen Balbay, “Yeni çıkan yasada ‘her şeyin somut olgulara dayandırılacağı belirtiliyor” ifadesini kullandı. Çalmuk ise “Taleplerle ilgili konuları gerekçeleriyle söyleyeceğiz” diye açıklama yaptı.

Bolkan’a emniyette sorulan soruları eleştiren Balbay, “Bu sorular şuna benziyor. Tuncay Özkan ‘alkollüyken namaz kılınmaz’ diyor. Ağızdan ağza dolaştıktan sonra ‘Tuncay Özkan namaz kılınmaz’ dedi diye aktarılıyor” şeklinde benzetme yaptı. Başkan Çalmuk da, “Tam ortasına bastınız” deyince Balbay “Bizim de tam üstümüze basılıyor” diye karşılık verdi.

Daha sonra duruşmaya ara verildiği sırada basın mensuplarına seslenen Balbay, 3.yargı paketi kapsamında tahliye taleplerinin gündemde olduğunu hatırlatarak, “Tam da böyle bir dönemde buraya böyle bir tanık çağrılıyor. ‘Balbay’ın notları’, ‘Haberal’ın tedavisi gündeme getiriliyor. Manidar değil mi?” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem