Almanlar Trabzon'a hayret ettiler

Etkinliklerin organizatörlerinden Trabzon vakfı Başkanı Bilgin Aygül de konuşmasında kamuoyuna önemli bilgiler aktardı

Almanlar Trabzon'a hayret ettiler
Dortmund’da düzenlenen Her Yönüyle Trabzon Etkinliklerinin değerlendirme toplantısında etkinliklerinin toplamda 910 bin Euro maliyetle gerçekleştirildiği açıklanırken Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından etkinlikler için 150 bin Euro çıktığı kaydedildi  

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Vakfı ve Avrupa Trabzon Dernekler Federasyonu tarafından 24-28 Şubat tarihlerinde Almanya’nın Dortmund kentinde gerçekleştirilen Her Yönüyle Trabzon Etkinliklerinin değerlendirme toplantısı bugün gerçekleştirildi. 

EYOH Hatıra Parkı’nda gerçekleştirilen toplantıda Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül’ün yanı sıra Trabzon’dan etkinliklere katılan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, sanatçılar, gazeteciler ve organizasyonda görev alan gazeteciler hazır bulundu. 

GÖRÜŞLERİNİZ BUNDAN SONRA BİZE YOL GÖSTERİCİ OLACAK 

Toplantının açılışında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, amaçlarının etkinliklere katılanların değerlendirmesini alarak eksiklik ve aksaklıkları görmek olduğunu kaydederken tüm katılımcıların görüşmelerini ifade etmelerini istedi. Başkan Gümrükçüoğlu, “Bizim bu toplantıdaki amacımız sizlerin kanaatlerinizi, varsa tenkitlerinizi almak. Eksiklikler ve fazlalıklara dair tüm katılımcılarımızı dinlemek istiyoruz. Ayrıca yazılı olarak görüşlerinizi alacağız. Tüm bu ifadeleriniz bizlere yol gösterici olacaktır. Burada önemli olan sizlerin düşüncelerinizdir, tespitlerinizdir” diye konuştu.

BİRLİK OLDUĞUMUZDA NELER BAŞARABİLECEĞİMİZİ GÖSTERDİK

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise konuşmasında etkinliklerin başarı ile tamamlandığını kaydederken, “Bu etkinliğin orada gerçekleştirilmesi tek başına büyük bir başarıdır. Trabzon’un birlik ve beraberlik olduğu zaman neler başarabileceğini, yurt dışındaki vatandaşlarımızı nasıl kucaklayacağımızı göstermiş olduk ve kardeş şehir Dortmund’la bağların daha da kuvvetlenmesini, pek çok alanda somut işbirliklerinin nasıl yapılabileceğinin alt yapısı oluşmuş oldu” ifadelerini kullandı. 

ALMANLAR ‘BU İŞİ NASIL BAŞARDINIZ’ DİYE HAYRET ETTİLER

Etkinliklerin organizatörlerinden Trabzon vakfı Başkanı Bilgin Aygül de konuşmasında kamuoyuna önemli bilgiler aktardı. Yorucu bir projenin tamamlandığını kaydeden Aygül, “Eğer bu projeleri el birliğiyle gerçekleştirebilsek bir daha ki dönemlerde çok daha başarılı sonuçlar görebiliriz. Bu projede Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun, milletvekillerimizin çok desteğini gördük. Eğer Büyükşehir Belediyesi olmasıydı bu proje başarıya ulaşmazdı. Almanlar ‘bu kadar kısa sürede böyle bir proje yaşama nasıl geçer’ diye hayret ettiler” şeklinde konuştu. 

40 YILIN HESABINI KURUŞUNA KADAR VERMEYE HAZIRIM 

Konuşmasında bazı eleştirilere de yanıt veren Aygül sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ben 1976’da Trabzon Derneği’nin kurucularındanım, 86‘da Trabzon Vakfı’nı kurduk. Bu projeye 10 yıl önce başladık. Bir kırgınlığımı dile getirmek istiyorum. Son dönemde çok ağır, beni çok üzen yazılar okudum medyadan. Hatta bazıları da benim çok eski arkadaşım. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan, maalesef ilgi odağı olmak için abuk sabuk şeyle yazan, gazeteci geçinen birkaç kişi var. Bir şeyin altını çizerek söylemek istiyorum: Ben Trabzon Vakfı ve Trabzon’la ilgili hiçbir işte bir kuruş para, ücret almadım, almam, böyle bir işe girmem. Çünkü bu benim onurumdur, 40 yıllık emeğimdir. Benim geçmişim Trabzon Vakfı’dır. Ben gerçekten birkaç arkadaşa çok kırıldım. Benim gibim insanları lütfen kırmasınlar.  Araştırsınlar bilgi sahibi olsunlar ondan sonra ne yaparsa yapsınlar, haklıysalar lanetlesinler ama bilgi sahibi olmadan insanları Trabzon’dan küstürmesinler. Sizleri tenzih ediyorum ama bir aydır canım yandı. Bu kadar yorgunluğun altında böyle abuk sabuk şeylerle uğraştık. Değil iki yılın, on yılın kırk yılın hesabını kuruşuna kadar vermeye hazırım.” 

dsc_7771.jpg

ETKİNLİKLERİN TOPLAM MALİYETİ 910 BİN EURO OLDU

Dortmund’da gerçekleştirilen Her Yönüyle Trabzon Etkinliklerinin maliyeti açısından da kamuoyunu bilgilendiren Aygül, projenin ilk olarak 2,5 milyon EURO maliyetle gerçekleştirilmesinin planlandığını ancak, proje kapsamında birçok kesintiye gidilerek 910 bin Euro maliyetle projenin tamamlandığını kaydetti.  

Trabzon Vakfı Başkanı Aygül açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Bu projeye 2,5 milyon Euro maliyet olacak şekilde başladık. Bunda uzun metrajlı bir film vardı. 600 bin Euro maliyetli bu filmi iptal ettik. 200 bin Euro’luk opera projemizi iptal ettik. Büyük salonda, çok büyük bir konser vermek istiyorduk. Bunun da maliyeti 220 bin Euro idi. Onu da iptal ettik, reklamlardan ve diğer giderlerden de kısarak bu işi başardık.

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 150 BİN EURO VERDİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu etkinlikler için 200 bin Euro taahhüt etmiştir ve şimdiye kadar 150 bin EURO vermiştir. Trabzon’dan çıkan para budur. Tanıtma Fonu 300 bin EURO taahhüt etmiştir. Salondan gelen para maliyetin yüzde 5’i bile değildir. Bütün gelirimiz 900 bin Euro’ya yakındır, masrafımız da 910 bin Euro’dur. Bu maliyetin içerisinde 150 bin Euro boş alan kirası vardır. Salonun elektriği, suyu hariç kirası budur. Sadece güvenlik için bizden 43 bin Euro para aldılar. Avrupa’da ciddi şekilde hem yabancı düşmanlığı artmış, hem de bir korku var. ‘Neden bize böyle yapıyorsunuz’ dedik, ‘milli maçımızı başlamasına 10 dakika kala bir ihbarla birlikte iptal ettik’ dediler. Harcanan rakam budur ve bunun da kuruşu kuruşuna hesabını vereceğiz. 

DORTMUND’DAKİ ETKİNLİKLERİ 51 BİN 432 KİŞİ İZLEDİ

Fuarı toplam olarak 51 bin 432 kişi izledi. Bunun içinde bütün girişler var. Kapıdaki her görevlide bir saat vardı, gireni ve çıkanı kontrol ediyorlardı. Salonlarda aynı anda 7 bin 500 kişinin üzerinde insanın olmasına izin vermiyorlar. O salonda bomba imha uzmanından itfaiyeye kadar her şey hazır bekletildi. Çünkü Avrupa’da son yaşanan olaylar, onları son derece tedirgin hale getirmiş.” 

dsc_7774.jpg

BU ORGANİZASYONUN İÇİNDE OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Etkinliklerin organizasyonun görev alan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya ise konuşmasın da organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, “Organizasyonumuzun gerçekleşmesinde Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun himayeleri, milletvekillerimizin gayretleri, Sayın Bakanımız Özak’ın ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleri çok önemliydi. Biz bize verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye gayret ettik. Elbette eksikliklerimiz, hatalarımız vardır. Bu organizasyon bir şehrin yurtdışında bu şekilde kendini tanıttığı ilk organizasyon olması bakımından çok önemliydi. Bu organizasyonun içinde yer almaktan gurur duyuyorum, iftihar ediyorum. Eksikliklerimizi bize söylediğinizde daha sonra böyle bir etkinlik yapacaksak daha iyisini yapmak adına da bütün gayreti göstereceğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı. 

Gerçekleştirilen ön değerlendirmelerin ardından tüm katılımcılar tek tek söz alarak etkinliklerle ilgili değerlendirmelerini yetkililerle paylaştılar. 

BURAYA HARCANAN PARAYA HELAL OLSUN

Toplantının sonunda söz alan Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, etkinliklerin gerçekleştirilmesinin büyük bir başarı olduğunu kaydederken, “Bu işi Ankara’da yaptık herkese örnek olduk. Dedik ki bu işi Avrupa’ya taşıyalım. İki seçim geçirdi ülkemiz. O nedenle çalışmalarımız sarktı. Tanıtma Fonu”nun vereceği 1 milyon TL’lik desteğin sözünü ancak ocak ayında aldık. Sanıyorum mart ayında para alınacak. Emlak Konut’a gittik, 300 bin lira verdiler bize bu işi başarmamız için, sponsor oldular. Vermese zaten başlayamayacaktık. Büyükşehir Belediye Başkanımızda 200 bin Euro taahhüt edince ‘biz bu işi yaparız’ dedik. Giderleri de kısarak bu işi yaptık. Buraya harcanan paraya helal olsun. Bir kere Trabzon büyük moral kazandık” dedi. 

BU İŞİN ALTINDAN KALKTIK, ARKADAŞLARIMI KUTLUYORUM 

Özak, “Bilgin Bey ve Mustafa Bey olmasa biz bu işi başaramazdık. Orada fiyatlar çok pahalı. 240 bin Euro salona, güvenliğe, suya ve elektriğe para verdik. Transferle ilgili 35 bin Euro para çıktı karşımıza. Bunları yapmak çok zordu. Altından kalktık, arkadaşlarımı kutluyorum” diyerek sözlerini tamamladı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler