ABD'den Türkiye'ye: İstemiyoruz

Türkiye'ye ABD'den jet yanıt...

ABD'den Türkiye'ye: İstemiyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son olarak G20 Zirvesi'nde gündeme getirdiği Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge önerisine, Washington sıcak bakmıyor. Beyaz Saray, "Uçuşa yasak bölgenin  sahadaki temel sorunları çözeceğini düşünmüyoruz çünkü sahada hala bir savaş devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasının temel sorunları çözeceğini düşünmediklerini söyledi. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın Laos ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rhodes'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Obama arasındaki görüşmeden sonra ABD'nin pozisyonu soruldu.

Ankara'nın sınır ötesi harekâtı Fırat Kalkanı'yla IŞİD'in sınırdan temizlenmesinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Rhodes, şöyle devam etti:

"Sahada Suriye Demokratik Güçlerine destek için yaptığımız kendi operasyonlarımız Menbic'in temizlenmesine yardım etti. Menbic, IŞİD savaşçılarının Türkiye'ye doğru önemli bir geçiş noktasıydı.

Türkiye'nin Cerablus'taki operasyonları ve sınırdaki temizlik operasyonları da oradaki sınır bölgesinin kesilmesine olan önemli önceliğimizde ciddi ilerleme sağladı. O  bölge, yabancı savaşçıların Suriye'ye girip çıktığı bir yerdi ve Türk güçleri,  muhalif güçler, bizim lojistik desteğimiz ve hava desteğimiz sayesinde sınırın o bölgesini kapatabilirsek IŞİD'e karşı büyük bir kazanım elde etmiş olacaktık."

Rhodes, uçuşa yasak bölge konusunda ise görüşlerinin değişmediği mesajını verdi.

ERDOĞAN İLE PAYLAŞTIK

ABD askeri kaynaklarını, IŞİD ve El Nusra ile mücadelede kullanmak istediklerini anlatan Rhodes, "Uçuşa yasak bölgenin sahadaki temel sorunları çözeceğini düşünmüyoruz çünkü sahada hala bir savaş devam ediyor. Uçuşa yasak bir bölge sadece belli bir alanı kapsamış olacak. Oysa sorunlar ve şiddet ülkenin genelinde" dedi.

Türkiye sınırındaki temizlenmiş alanın korunması halinde daha geniş bir alanda güvenliğin sağlanacağını ve yabancı savaşçı akışının duracağını belirten Rhodes, bu düşüncelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştıklarını aktardı.

GÜLEN'İN İADESİ

Ben Rhodes, Ankara'nın ısrarla iadesini istediği FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmemesi halinde Türk-Amerikan ilişkilerinin ciddi zarar görüp görmeyeceği ve bundan endişe duyup duymadıklarına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Şüphesiz bu konunun ilişkilerde rahatsız edici olduğunu vurgulayan Rhodes, şu açıklamayı yaptı:

"Başkan'ın, Gülen'i iade etmeyi seçmesini sağlayacak bir sistemimiz yok. Türkiye'nin endişelerini ciddiye aldığımızı göstermemiz bence önemli. Bu yüzden Adalet Bakanlığı, Türkiye'nin sunduğu kanıtları incelemek ve Türk muhataplarıyla konuyu ele almak için çok fazla kaynak tahsis etti. Bence Türk hükümeti konuyu ciddiye aldığımızı görüyor. Endişelerini görmezden gelmiyoruz, sadece 'Yasal bir eşiği tutturmanız gerekiyor' diyoruz. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam edecek."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler