Gümüşhane’de muhtarlara KKKA anlatıldı

Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı Muhtarlar bilgilendirildi.

Gümüşhane’de muhtarlara KKKA anlatıldı

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü, en fazla Haziran ve Temmuz aylarında görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla (KKKA) ilgili köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. 


Kurumun toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Sorumlu Hekimi Dr. Bilge Nur Türkfiliz, KKKA hastalığıyla ilgili Merkez ilçeye bağlı köy muhtarlarına bilgi verdi.

“Hastalık en çok Haziran-Temmuz aylarında ortaya çıkıyor”

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan keneler aktif hale geldiğini, hastalığın en çok Haziran ve Temmuz aylarında ortaya çıktığını belirten Dr. Türkfiliz, “İlimizde de vakalar görülmekle birlikte yıllardır süren eğitimler sonrası halkımızda artan bilince bağlı olarak her geçen yıl görülen vaka sayısı azalmaktadır. Son yıllarda görülen vakalar göz önüne alındığında özellikle şehir dışından gelen vatandaşlarımızda sıklıkla hastalık tablosu ortaya çıkmakta bu da gerekli koruma önlemlerini almakta yetersiz kalmalarına bağlanmaktadır” dedi.

“Hastalığa özel tedavi yok, yalnızca destek tedavisi var”

Virüslerin başlıca bulaşma yollarının vücuda kene tutunması, kenelerin çıplak elle çıkarılması yada ezilmesi, hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etme, enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temas olduğunu kaydeden Dr. Bilge Nur Türkfiliz, günümüzde hastalığa özel bir tedavi bulunmadığını hastalara yalnızca destek tedavisi verilebildiğini hatırlattı.

“KKKA hastalığıyla mücadelede en önemli basamak korunma ve gerekli tedbirlerin alınması”

Henüz geçerliliği ispatlanmış bir aşısı bulunmayan KKKA hastalığıyla mücadelede en önemli basamağın korunma ve gerekli tedbirlerin alınması olduğuna değinen Türkfiliz, tarlaya, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmesi, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmesi, kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiselerin kontrol edilerek kene olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

Vücuda tutunan kenenin ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riskinin de o kadar azalacağını vurgulayan Türkfiliz, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında en önemli basamağın korunmak olduğunu yineleyerek, bahar ve yaz aylarında gerekli önlemlerin alınması, hastalık bulgularına karşı tetikte olunması gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler