23 bin ceviz fidanı dağıtıldı

Gümüşhane’de üreticilere 23 bin ceviz fidanı daha dağıtıldı.

23 bin ceviz fidanı dağıtıldı

Gümüşhane’de ceviz eylem planı kapsamında temin edilen yöreye ve mevsime uygun 23 bin ceviz fidanı düzenlenen törenle üreticilere dağıtıldı. Yıl içerisinde ek olarak dağıtılacak 25 bin fidanla birlikte 100 bin ceviz fidanı hedefine de ulaşılmış olacak. 


Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde ceviz fidanı dağıtım töreni düzenlendi. 

Törende konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Gümüşhane’de yaptığı çalışmalar için İl Müdürü Edip Birşen nezdinde tüm kurum çalışanlarına teşekkür ederek, “Ben göreve başladığımda pestil ve kömenin en önemli girdilerinden birisi olan cevizin Şili’den, Arjantin’den geldiğini duyunca kulaklarıma inanamadım. Çiftçilerimiz, bahçelerimiz, damla sulama sistemlerimiz ve havuzlarımız hazır dediler. Bir milyon kaynak talep etti müdürümüz. Bu bölgeye uygun fidanları geçtiğimiz yıl toprakları buluşturduk” dedi. 

“Ceviz yetiştiriciliği uzmanlık isteyen bir iş, adeta bir sanat” 

Özellikle Milletvekilleri Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül’e ceviz konusunda ki yardımları için teşekkür eden Vali Memiş, fidanları vatandaşlara rastgele dağıtmadıklarını kaydederek, “Uzmanlık isteyen ve teknik sorumluluk isteyen bir iş, adeta bir sanat. Siz üreticilerin bir sanatçı olduğunu düşünüyorum. Bir ressam nasıl ki iyi bir tablo yapıyorsa ve o bir sanat eseriyse bir elma üreticisi iyi bir Gümüşhane göbek elması üretiyorsa o bir sanatçıdır. Çiftçimiz iyi bir hayvan besliyorsa o bir sanatçıdır” dedi. 

23 bin ceviz fidanı dağıtıldı

“Bu güneş sahilde yok” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gümüşhane’ye geçtiğimiz aylarda geldiğini ve Gümüşhane’nin yöresel ürünlerini ikram ettiklerini hatırlatan Vali Memiş, “Hem Cumhurbaşkanımız hem de eşleri ürünleri çok beğendiler. Külliyeye de gönderdik. Bunlar bizim önemli değerlerimiz. Ben Karadeniz sahilinde büyüdüm. Sahil buradan daha yeşil olabilir ama burada sahilde olmayan çok değerli bir şey var o da güneş. Bu güneş bizim meyve ve sebzelerimize lezzet veren çok önemli bir unsur. Tam geçiş bölgesindeyiz. Toprağımız çok bereketli. Organik ürünlerimiz değerinde alıcı bulabiliyor. Üretimimize dikkat edip daha da çok artıracağız” diye konuştu. 

“1 kilogram bile cevizi dışardan almama hayalimiz var” 

Beş yıl sonra dağıtılan bu fidanların meyve vereceğini bu süre sonunda da pestil-köme üreticilerinin 1 kilogram cevizi bile dışardan satın almayacağını ve bu durumun en önemli hayallerinden birisi olduğunu dile getiren Vali Memiş, alanda bulunan Ziraat Mühendisi ve Veterinerlere de şöyle seslendi: “Ben bu Gümüşhane’de çok ayakkabı eskittim, dağlarda taşlarda. Mühendis, veteriner arkadaşlarımın ayakkabılarını çamur, tozlu, topraklı görmek isterim. Sizi aradığımda yerinde yok desinler. Size arazide, bahçede bulmak isterim. Bu performansınıza devam edin.” 

“Gümüşhane ceviz konusunda gen bankası, 100 yaşı aşkın ağaçlarımız var” 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ise Gümüşhane’de tarihi bir geçmişi olan ve bir kültürü oluşan meyvecilikte ceviz yetiştiriciliğinin önemli bir yere sahip olduğuna değinerek, Gümüşhane’nin nu konuda bir gen bankası olduğunu, 100 yaşına kadar ceviz ağaçları görmenin mümkün olduğunu söyledi. 

Kapama ceviz bahçesi 5 bin dönüme çıkarıldı 

Hazırlanan ceviz eylem planı doğrultusunda önce çiftçi başvurularını alıp bahçelerin toprak tahlilleri yapıldıktan sonra oluşturulan tespit komisyonu tarafından yerinde tespit edildiğini, ayrıca bahçe kuracak üreticilere Halk Eğitimi Merkezi ile ortaklaşa meyve yetiştiriciliği kursu düzenlediklerini ifade eden Birşen, bugün dağıtılan 23 bin ceviz fidanıyla birlikte 2005 yılından bugüne 60 bin ceviz fidanına ulaştıklarını, kapama ceviz bahçesi alanının da 5 bin dönüme çıktığını dile getirdim. 

2018 yılında 100 bin fidan hedefine ulaşılacak 

DOKAP idaresine sunulan ceviz projesi ile 2018 yılında 25 bin ceviz fidanıyla daha yeni ceviz bahçeleri oluşturmaya devam edeceklerini kaydeden Birşen, Vali Okay Memiş’in talimat ve himayelerinde 100 bin ceviz fidanı hedefine bu yıl ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

Ceviz fidanlarını Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesinde ceviz konusunda Prof.Dr. Yaşar Akça’nın tavsiyeleri ile bölge için en uygun olan fernor ve fernette çeşitlerini seçtiklerini hatırlatan Birşen, dağıtılan fidanların hepsinin bakanlık tarafından sertifikalandırılarak tescil edildiğini söyledi. 

Gümüşhane çiftçisinin adeta sanat icra ettiğini belirten Birşen, “Biz fidanı veriyoruz ancak bahçelerin teraslanması, sulama havuzlarının yapılıp, damlama sulama sistemlerinin kurulmasıyla Gümüşhane çiftçisi adeta sanat icra etmektedir. Çiftçilerimizi kutluyor, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, emeği geçen personelimi kutluyorum” dedi. 

Ekrem Sebat Turan da elmasıyla tanınan Gümüşhane'nin son dönemde altın ve gümüş madenleriyle, pestil ve kömesiyle tanındığını hatırlatarak, pestilin hammaddesi olan ceviz ve dut üretimine el atılmasının yanısıra üreticinin de bilinçlendirilmesinin kendilerini hem heyecanlandırdığını hem de çok memnun olduklarını söyledi. 

Yapılan konuşmaların ardından şehit babası Vahittin Erdoğan’a ve kadın üreticilere fidanları Vali Memiş tarafından, diğer üreticilere de protokol üyeleri tarafından dağıtıldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler