Prof. Dr. Osman Bektaş’tan önemli sel uyarısı: “Tıpkı deprem gibi…”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Giresun’daki sel sonrası önemli bir uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan önemli sel uyarısı: “Tıpkı deprem gibi…”

Haber61 – Haber Servisi – Giresun’un Dereli ilçesinde meydana gelen sel, Türkiye’nin şehir planlarının yeniden tartışılmasına neden oldu.

Dere yataklarına yapılan binalar şiddetli yağışlar sonrasında yerle bir olurken birçok kişinin hayatını kaybetmesine ve büyük maddi zarara neden oluyor. 

Haber61 Köşe yazarı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, yaşanan sellerin önüne geçebilmek, yarattıkları hasarı en aza indire bilmek için tıpkı deprem yönetmeliği gibi taşkın düzlükleri için de sel yönetmeliği oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Bektaş, “Tıpkı deprem yönetmeliği gibi taşkın düzlükleri için de sel yönetmeliği oluşturulmalıdır. Hızla artan nüfus ve şehirleşme taşkın düzlüklerindeki yapıların dizaynı ve sele karşı direncini belirleyen yönetmeliklere ihtiyaç duyar. Bu gün Amerika'daki taşkın düzlüklerinin yönetimi tıpkı deprem yönetmeliğine benzer şekilde yapılmaktadır. Sigorta bu yönetmeliğe uygun olarak hazırlanır. 500 yıldan daha fazla bir zaman içerisinde tekrarlanan taşkınlar risk dışı bırakılır. Taşkın tekrarlama zamanı taşkın yüksekliği taşkın hızı dikkate alınarak taşkın düzlükleri tehlike derecesine göre sınıflandırılır. Her farklı bölgede farklı türde yapılara ve malzeme kullanılmasına müsaade edilir.” dedi.

Prof. Dr. Osman Bektaş'ın daha önce köşesinde konu ile alakalı yazdığı yazısını okumak için TIKLAYIN!
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel