Giresun'da kivi üreticilerine uyarı

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kivi üreticilerini verimli hasat konusunda uyardı.

Giresun'da kivi üreticilerine uyarı
Müdürlükten yapılan açıklamada, il genelinde bin 787 dekar alanda kivi üretimi yapıldığı belirtildi.

Yeni mahsul tahmini kivi rekoltesinin bin 800 ton civarında olmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, ürünlerin her yıl kasım ayının ilk haftası ya da ortalarından itibaren hasat edilmeye başlanıldığı kaydedildi. 

Çiftçilerden, tam olgunluğa ulaşan ürünleri hasat etmeleri istenilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat zamanının belirlenmesinde en garantili metot, meyvedeki 'Suda Çözünen Kuru Madde (SÇKM)' miktarının tespit edilmesidir. Son haftalara girildiğinde SÇKM miktarına sık sık bakılarak (en az haftada 3 defa) hasat zamanı belirlenmelidir. Kuru madde değeri refraktometrede 6,5-7 aralığında görüldüğünde hasat zamanı gelmiş demektir ve meyve hasat edilmelidir."

Açıklamada, erken hasadın meyve tat ve aromasının tam oluşmasını ve kalitesini olumsuz etkilediği, geç yapılacak hasadın meyvenin manav ömrünü kısalttığı vurgulandı.

Hasatta meyvenin sap kısmının meyve dibinden koparılması, meyve sapının da ağaçta bırakılması gerektiği belirtilen açıklamada, "Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olunabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Hasat sonrası kiviler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır." ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler