Fındıkta tekelcilerin planı tutmadı!

Yurtdışında geliştirilen fındık planı tutmadı

Fındıkta tekelcilerin planı tutmadı!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tekelci ve yerli işbirlikçilerin Şili, Azerbaycan ve Gürcistan’daki fındıkla ilgili plan ve yatırımlarının tutmadığını, çürütüp yağını çıkardıklarını kaydetti. 

Türkiye’ye yurt dışından yağlık fındık ithal edildiğini belirten Karan, bir yağ firması tarafından Şili’den Gürcistan’ın Poti Limanı'na buradan da serbest bölge olan Trabzon Limanı'na 2-4 fındık yağı hammaddesi ithal edildiğini aktardı. Dünyada Türk fındığı ve özellikle Giresun kalite yağlı fındığın alternatifsiz olduğunu vurgulayan Karan, Şili, Azerbaycan ve Gürcistan’da umduğunu bulamayanların, Türk fındık üreticisine şirin görünmek için sıraya girdiği ifade etti. Karan, “İklim şartları dışında Türk üreticisi sizin uzman ekiplerinizden üretim konusunda daha tecrübelidir. Üretim için biz cebemize girene bakarız. Geçimimizi sağlayamadığımız bir malı üretmek için çok bir çaba göstermeyiz. Üretimi artırmak istiyorsanız önce üreticinin alın terinin karşılığını verin” dedi.

“Miktarda arttı, gelir düştü”
4 aylık fındık ihracat rakamlarına bakıldığında, geçen sezonun aynı dönemine göre miktar artarken, gelirin gerilediğine dikkat çeken Karan, kaybeden Türk fındık üreticisi dururken, kazananın Avrupalı tüketici olduğunu belirtti. Karan, Türkiye’nin 2017-2018 ihracat sezonunun ilk 4 ayında yaklaşık 126 bin ton iç fındık ihraç ederek karşılığında 805 milyon 651 bin dolar gelir elde etti. 2016-2017 ihracat sezonunun ilk 4 ayında 92 bin 425 ton iç fındık ihraç ederek karşılığında 823 milyon 153 bin dolar gelir sağladığını hatırlattı.

Karan, İtalya başta olmak üzere fındık üretimi yapılan diğer ülkelerde geride kalan sezonda yüzde 50’lilere varan rekolte kaybı yaşandığını, buna bağlı olarakta Türk fındığına olan ilginin arttığını ancak dolar karşısında Türk fındığının değer kaybettiğini ifade etti.

Karan, Milli Savunma Bakanlığı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan kışlada güvenli gıda protokolü kapsamında askerlerin fındık ihtiyacının Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından karşılanacak olmasının ise son derece memnun verici olduğunu bildirdi.

Karan, TMO tarafından alınan fındıkların en iyi şekilde değerlendirilmesi adına atılan bu adımdan dolayı fındık üreticileri adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler