Fındıkta hasat ve harman dönemi uyarısı.

Fındıkta üreticilerine hasat ve harman dönemleri konusunda uyarılarda bulundu.

Fındıkta hasat ve harman dönemi uyarısı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesi için hasat ve harman dönemleri konusunda uyarıda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'ye önemli katma değer sağlayan fındığın önde gelen problemlerinden birinin aflatoksin oluşumu olduğu ifade edildi.

Üretimden tüketime kadar her aşamada aflatoksin oluşumunu önlemeye yönelik çeşitli önlemler alınmasının zorunlu olduğunun vurgulandığı açıklamada, bu önlemlerin başında fındık bahçelerinde kültürel işlemlerin geldiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, budama, gübreleme ve zirai mücadele ile verim düşüklüğünün ve aflatoksin oluşumunun önlenmesi gerektiği aktarıldı.

Aflatoksin oluşumunun önlenmesinde hasat ve harmanda dikkat edilecek hususlara işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Fındık mutlaka resmi olarak ilan edilen tarihlerden önce toplanmamalı, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanmalıdır. Hasat sırasında çeşitler birbirine karıştırılmamalı, erkenci ve geççi çeşitler ayrı ayrı hasat edilmelidir. Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır. Toplanan zuruflu fındıklar, çuvalda kızışmaya meydan vermeden en kısa zamanda harmana boşaltılmalıdır. Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, fındık 10 santimetreden kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır. Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır."

Açıklamada, kabuğun zuruftan ayrılması işleminde, ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz makinesi kullanılması gerektiği aktarılarak, "Patozlanan fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır. Kuruyan fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Kuruyan iç fındığın nem oranının yüzde 5'ten fazla olmaması gerektiğine işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır. Çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır. Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt ve benzeri çuvallarda zemini tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir. Çuvallanan fındıklar satışa sunulmayacaksa depolama yerleri için ambar zararlılarına karşı önlem alınmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler