Fındık rekoltesi yeniden belirlenmeli

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan yeniden rekolte çalışmasının yapılması gerektiğini bildirdi.

Fındık rekoltesi yeniden belirlenmeli

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya iletilen 2017 yılı tahmini fındık rekoltesinin gerçekliğini yitirdiğini belirtti, rekolte için yeniden çalışma yapılarak kamuoyuna açıklanmasını istedi.


Karan yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz ayı başında yapılan ve halen resmi olarak açıklanmayan fındık rekolte tespit çalışmasının ardından, üründe yüzde 25- 30 oranında kayıp yaşandığını söyledi.

Külleme hastalığına bağlı olarak fındıkta önemli miktarda dökülme yaşandığına dikkat çeken Nurittin Karan şöyle konuştu:

“İklim şartlarından dolayı külleme hastalığı belli bölgelerde etkisini geç gösterdi ve rekolte tespitinde yanılmalara neden oldu. Ayrıca geçtiğimiz hafta bölgemiz genelinde etkili olan aşırı sıcak fındığı dalında yaktı. Bu da başka bir etkendir. Rekolte tespit komisyonunca sayım yapılan bahçelerde teknik elemanlarımızca yapılan tespitlerde fındıkta ciddi anlamda, ‘afet’ denilecek anlamdadökülme tespit ettik. Hasat edemeden tonlarca fındığı külleme hastalığına kurban ettik. Bize göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’nın masasında bulunan 2017 yılı tahmini fındık rekoltesi gerçekliğini kaybetmiştir. Sağlıklı ve gerçekçi bir rekolte için yeni bir çalışma yapılarak kamuoyuna açıklanmalıdır.” 

ÜRETİCİLER TEDİRGİN

Üreticilerin yeni sezon öncesi tedirgin olduğunu da dile getiren Nurittin Karan, “Toprak Mahsulleri Ofisi yeni sezonda fındık alacak mı almayacak mı? Dalda ne kadar fındık kaldı? Bunun ne kadarı çuvala girecek? Fiyat istenilen seviyede, üreticinin alın terini karşılayacak mı? Bu soruların yanıtları üreticileri tedirgin etmektedir” ifadesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel