Bu bıçağın özelliği geleneğinde

Giresun merkeze bağlı Ülper köyünde yaşayan Hakkı Şahin, geleneksel yöntemle bıçak yapımını sürdürüyor.

Bu bıçağın özelliği geleneğinde
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Giresun’da hala ilkel yöntemlerle yapılan Ülper bıçağı ilgi görüyor.

Geleneksel Ülper bıçaklarının son ustası Hakkı Şahin, bıçağın her Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi bu yıl da Giresun'da büyük ilgi gördüğünü söyledi. El işçiliği ile yapıldığından verilen siparişlere yetişemediğini kaydeden Şahin "Satışlarımız geçen yıla göre daha iyi. Bıçak talebinde artış var. Stoklarımızda bulunan ürünlerin yanı sıra siparişleri yetiştirmek için yoğun bir çalışma içerisindeyim. Özellikle yaptığımız kesim bıçağı, et doğrama, deri yüzme, kemik sıyırma ve masattan oluşan kurban seti büyük ilgi görmekte. Bıçağımızın en büyük özelliği keskinliğini uzun süre korumasıdır" dedi.

"En büyük özelliği geleneksel ilkel yöntem"

Bıçağın Giresun’da ispatlanmış kalitesinden dolayı tercih edildiğini belirten Şahin "Bizim en büyük özelliğimiz bıçağı ilkel yöntemler ile yapmamızdır. Fabrikasyon bıçaklara göre Ülper bıçaklarının suyu daha kıvamında verilebilmektedir. Bıçağı ilkel yöntemlerle yapmaya devam ediyoruz. Çünkü Ülper bıçakları özelliğini ancak bu şekilde sürdürebilir. Yoksa diğer fabrikasyon bıçaklarından hiçbir farkımız kalmayacaktır. Fabrikasyon bıçaklar 5 dakikada üretebilirken, biz bir bıçağı bir buçuk-iki saatte yani günde 3 ya da 4 bıçak ancak üretebilmekteyiz. Bu nedenle de Kurban Bayramı artan taleplere cevap verememekteyiz" şeklinde konuştu.

Giresun’un son el yapımı bıçak ustası

İlkel yöntemlerle bıçak üretiminin son temsilcisi olduğunu da kaydeden Şahin "Ben yaklaşık 1980’li yıllardan beri bu mesleği sürdürüyorum. Bir zamanlar bu köyde bu mesleği yapan bir çok kişi vardı bugün ise sadece ben kaldım. Bıçak üretilirken dövülmüş çelik önce kalıbımızda kesiliyor. Daha sonra körükte ısıtılarak dövülmeye ve şekil verilmeye devam ediyor. Tamamen körükte ısıtılarak şekil verilen ve su kıvamı ayarlanan bıçaklarımız yine el çalışmasıyla yüzey parlatması yapılıyor. Bıçak saplarımız ise yine el işçiliği ile yapılmaktadır. Hatta müşterin isteğine göre boynuzdan veya ağaçtan çeşitli desenlerle süslenebilmektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler