Salih Cora: “AK Parti reformları kadınların özgürlük alanını genişletti”

Milletvekili Cora, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Salih Cora: “AK Parti reformları kadınların özgürlük alanını genişletti”

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Cora, mesajında, "Kadın fedakârlığın, sabrın ve özverinin sembolüdür. Evinde ya da iş dünyasında emek veren ve değer üreten bütün kadınlar başımızın tacıdır. Her birinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü en içten duygularımla kutluyorum." dedi.

"AK Parti olarak 2002 yılından bugüne kadar çok sayıda yapısal reform yaptık, yasal düzenlemeleri hayata geçirdik, geçirmeye de devam edeceğiz. Kadınlarımızın siyasi temsilinde, bürokrasi, akademik, ticaret, iş ve sosyal hayattaki varlığında son 20 yıldır ciddi mesafeler kaydettik." diyen Milletvekili Cora, "Siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında kadının imzası varsa bunda AK Parti'nin başarısı vardır." ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Cora, sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti her zaman kadınlara hak ettiği değeri vermiştir. Kadınların iş gücüne katılımını %34 seviyesine çıkardık. Aynı şekilde kadın istihdamı 6 milyon seviyesinden 10 milyon düzeyine geldi. 2002 yılında kadın milletvekili sayısı 24, kadın temsil oranı %4,4 iken şimdi kadın milletvekili oranı %17,3'e yükselmiştir. Bugün Gazi Meclisimizde 54'ü AK Parti'den olmak üzere 101 kadın milletvekili vardır. 5 Aralık 1934'teki yasa ile kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilse de bu, vesayet organlarının inisiyatifine terk edildi. Özelikle 28 Şubat sürecinde kamusal alan safsatasıyla başörtülü kadınlar hem kamu kurumlarından hem siyasetten men edilmiştir. Kılık kıyafetlerine göre yargılandılar. Seçilme hakkı başta olmak üzere kadınların anayasal haklarını kullanmaları engelledi. Kamusal alanda olduğu gibi siyasette de kadınların varlığına tahammül edilmedi. Ancak AK Parti döneminde kadınların her alanda önleri açılmış ve haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile başlamışlardır. Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ve kararlı mücadelesi sonucunda 2014 yılında başörtülü milletvekililleri meclise girebilmiştir."

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

"Kadına yönelik şiddetin, haksızlığın ve kötü muamelenin doğrudan doğruya insanı hedef aldığına inandık ve mücadelemizi de buna göre yürüttük." şeklinde konuşan Cora, kadına yönelik şiddetle mücadelede yürütülen çalışmaların tamamlandığını ve kısa süre içerisinde TBMM gündemine getireceklerini söyledi. 

Cora, "Her zaman bu konu üzerinde hassas davrandık. Ülkemizdeki kadın cinayetleri oran olarak Avrupa ülkelerinin çoğundan daha geridedir ancak bu hadiseleri sıfır noktasına getirmeliyiz. Bu doğrultuda TBMM'de yeni düzenlemeler gündeme getireceğiz. Kadına yönelik saldırılarda somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranış indirime tâbi olmayacak, Takım elbise, kravat takdir indirimi gerekçesi sayılmayacak, Kadına karşı işlenen kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve eziyet gibi suçların cezası artırılacak, nikâhlı veya bosanmış eşe karşı işlenen tehdit suçu cezalarının alt sınırı 9 aya çıkarılacak, Fiziksel veya iletişim aracılarıyla yapılan ısrarlı takip eylemlerinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar uygulanacak, bu suç için tutuklama kararı da verilebilecek, eş veya boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları katalog suç düzenlemesine dâhil edilecek, Şiddet mağduru kadınlara talep etmeleri hâlinde baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilebilecek." dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem