Hüseyin Örs'ten Bakan Muş'a çağrı! "Artık top sizde"

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a “Artık top sizde!” dedi.

Hüseyin Örs'ten Bakan Muş'a çağrı! "Artık top sizde"

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ihracatçıların ve uluslararası nakliyecilerin sorunlarını gündeme getirdi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda İYİ Parti adına konuşan Örs, Trabzon Limanı ile Rusya Federasyonu Soçi bölgesindeki Adler Limanı arasında tarifeli yük ve yolcu gemilerinin çalışmasına yönelik girişimlerin yapılmasını istedi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a “Artık top sizde!” dedi.

1990'lı yıllardan 2010 kadar, kesintisiz bir şekilde Trabzon Limanı ile Soçi Limanı arasında tarifeli yük ve yolcu gemilerinin çalıştığını belirten Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, “Bu durum Trabzon ve bölge illeri ihracatına çok önemli katkılar sağlamıştır. Ancak, Rusya Federasyonu Soçi Olimpiyatları'nın düzenleneceği gerekçesiyle 2010 yılında Trabzon'dan giden tarifeli gemi seferlerine Soçi Limanı'nı kapatmış ve bu limana yakın diğer limanlara da yeni seferler düzenlenmesine müsaade etmemişti. Konuyla ilgili olarak Trabzon genelinde bazı girişimlerde bulunuldu, Rusya Federasyonu Krasnodar bölgesi yetkilileriyle toplantılar düzenlendi ama onlardan bugüne kadar bir sonuç alınamadı. Ülke ve bölge ihracatımız ile bölge turizmine yapacağı katkı dikkate alınarak konunun üst makamlar nezdinde yapılacak görüşmelerle. Trabzon Limanı'ndan Rusya Federasyonu’nun bölgemize en yakın bölgesindeki, en uygun liman olan Adler Limanı'na tarifeli yük ve yolcu gemi seferlerinin yeniden başlamasının sağlanması bölge ihracatına büyük katkı sağlayacaktır. Bu konuda Ticaret Bakanlığımızın Rusya nezdinde girişimlerde bulunmasını ve bu sorunun ivedilikle çözülmesini talep ediyoruz. Biz futbol diliyle konuşmayı seviyoruz Sayın Bakanım, siz de Trabzonlusunuz, bu konuda top sizde.” ifadelerini kullandı.

Sarp Sınır kapısında yoğunluk nedeniyle birçok sorunun yaşandığına dikkat çeken Örs, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bilindiği üzere, Sarp Sınır Kapısı, ülkemizin en yoğun kara yolu sınır kapılarından biridir. Bu kapı, Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkasya ve Orta Asya bölgesine yapılan taşımalarda kullanılan bir kapımız. Sarp Sınır Kapısı'nın yoğunluğu her geçen gün daha da artıyor ve uzun araç kuyrukları oluşuyor. Zaman zaman ta Hopa'dan Sarp'a kadar kilometrelerce tır kuyrukları oluşmakta, tırlarımız dört beş gün kuyrukta beklemekte, hem ihracatçılarımız hem de nakliyecilerimiz büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Ben o bölgede bekleyen tır şoförü arkadaşlarımı birkaç kez ziyaret ettim. Onların da çok sorunları var, onları yine iletiriz ama ben Muratlı Sınır Kapısı'na dikkat çekmek istiyorum çünkü öyle ki bu Muratlı Sınır Kapısı, Gürcistan tarafındaki yol güzergâhı tamamen şehir merkezleri dışından geçtiği için daha seri bir şekilde çalışmış olacak ve kapıdan da sadece yük taşıtları giriş çıkış yapacağı için Sarp Sınır Kapısı'nın yoğunluğu azalmış olacaktır. Bu nedenle, Orta Asya bölgesine ve Türk Cumhuriyetlerine yapılan ihracatımızın gelişmesine büyük katkı sağlayacak ve 31 Ağustos 2013 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Gümrük Müdürlüğü kurulan Muratlı Sınır Kapısı'nın, karşılıklı 2 ülke tarafından faaliyete geçmesinin sağlanması gerekir. Böylelikle araç ve tır kuyruğu sorunu tamamına yakın bir şekilde çözülmüş olacaktır. Bu sebeple, Muratlı Sınır Kapısı'nı ivedilikle açılması hususunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır.”

Konuşmasının son bölümünde uluslararası nakliyecilerin sorunlarına değinen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Bölgedeki uluslararası nakliyecilerle görüştüm; onların da sizlere iletmemi istedikleri bir sorunları var. Bu nakliyeci arkadaşlarımız, Kazakistan'ın, sadece Türk plakalı araçlara uyguladığı güzergâh şartlı transit belge yaptırımı nedeniyle Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a Türk plakalı araçlarla taşıma yapamadıklarını ifade ettiler. Yüzlerce nakliyeci ve binlerce şoförümüzün bu durumdan muzdarip olduğunu gördüm, onların şikâyetleri var; bu sorunun da çözümü noktasında talepleri var. Bu arkadaşlarımızın mağduriyetini gidermek için de bir an önce Dışişleri Bakanlığı veya sizin nezdinizde girişimlerde bulunması gerekmektedir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem