DSİ Doğu Karadeniz'de makinalı çalışmalarla taşkın riskini önlüyor

DSİ Doğu Karadeniz'deki çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam ediyor

DSİ Doğu Karadeniz'de makinalı çalışmalarla taşkın riskini önlüyor

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.
 
Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla hizmete sunuluyor.

DSİ Doğu Karadeniz'de makinalı çalışmalarla taşkın riskini önlüyor
 
Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak hizmete sundu. DSİ, estetik ve emniyeti ön plana çıkaran ıslah projeleriyle, hem taşkın risklerini azaltıyor, hem de halkın can ve mal güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Bu ıslah çalışmalarında makinalı çalışmaların da önemli bir rol oynadığı kaydedildi.

2022 yılında da, Doğu Karadeniz’in zorlu coğrafyasında, iklim şartlarına rağmen makinalı çalışmalar devam ederken olası taşkınlar öncesi tedbirler alınmaya devam ediliyor.

Trabzon'da 252.120 m3 kazı, 28.100 m3 yükleme, ve 217.121 m³xkm taşıma çalışması gerçekleştirilirken,  Rize'de 1.457.485 m3 kazı, 12.800 m3 yükleme, 11.716 m3 ve 138.096 m³xkm taşıma, Gümüşhane'de 67.040 m3 kazı ve 6.680 m³xkm taşıma ve Giresun'da ise, 125.665 m3 kazı, 14.300 m3 yükleme ve 144.064 m³xkm taşıma çalışması yapıldı.

DSİ Doğu Karadeniz'de makinalı çalışmalarla taşkın riskini önlüyor

Doğu Karadeniz illerinde makinalı çalışmaların belirli periyotlar halinde devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Ülkemizin en çok yağış alan bölgesi olan Doğu Karadeniz’de, makinalı çalışmalarımızla riskli derelerdeki taşkın risklerini azaltıyoruz. 2022 Yılı 1 Ocak tarihinden bugüne kadar toplamda, 585.130 m3 kazı çalışması, 55.200 m3 yükleme ve 505.961 m³xkm taşıma çalışması yapılmıştır. Ülkemizin her köşesinde olduğu gibi, Doğu Karadeniz illerimizde de makinalı çalışmalarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.
DSİ Doğu Karadeniz'de makinalı çalışmalarla taşkın riskini önlüyorDSİ Doğu Karadeniz'de makinalı çalışmalarla taşkın riskini önlüyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem