Batı ülkeleri neden Çin aşısını tercih etmedi? Bilim kurulu üyesi cevapladı

Batı ülkelerinin neden Çin aşısını tercih etmediğini Bilim Kurulu Üyesi ve Sinovac Koordinatörü Prof. Dr. Ünal açıkladı.

Batı ülkeleri neden Çin aşısını tercih etmedi? Bilim kurulu üyesi cevapladı

Bilim Kurulu Üyesi ve Sinovac Türkiye Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal, Çin aşısının neden batı ülkeleri tarafından tercih edilmediğini anlattı. Aşının güvenli olduğunu belirten Ünal, siyasi faktörler nedeniyle batı ülkelerinin Çin aşısını tercih etmediklerini söyledi.

Sinovac Türkiye Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal, batılı ülkelerin neden Sinovac aşısını tercih etmediğinden, koronavirüse karşı yürütülen ilaç çalışmalarına kadar bir çok önemli konuda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de tartışma konusu olan Çin aşısının güvenilirliğiyle ilgili soruya yanıt veren Prof. Dr. Serhat Ünal, "Sağlıkta 2. kalite diye bir kavram yoktur. Sinovac 15-20 yıldır aşıyla uğraşan bir firma. Yıllardır dünyaya aşı yapıp satan bir firma. Daha önceki malzemeleri güvenerek kullanılmış. Herkes bu aşının iyiliği kötülüğünü düşünüyor da sağlık ekibimiz düşünmüyor olur mu? Ben bir huzursuzluk görmüyorum. Bir miktar da haksızlık yapıldığını düşünüyorum ucuzluk kavramıyla birleştirilerek." ifadelerini kullandı.

"MUTASYON HER GÜN OLUR"

"İngiltere'de virüsün mutasyon geçirdiği doğru mu?" sorusuna da yanıt veren Ünal, "Mutasyon her gün olur. Bu hataları kontrol eden bir sistem vardır. Virüsün hatası onun fonksiyonlarına ne derece etkili ona bakmak lazım. Mutasyon sonucu daha çok bulaşır hale geldi mi? Ona bakmak gerekiyor. Daha önce de mutasyonlar oldu. İngiltere'de bir mutasyon var ama fonksiyonel bir yansıması olup olmadığı henüz tespit edilmedi." dedi.

"BATI ÜLKELERİ SİYASİ NEDENLERDEN DOLAYI ÇİN AŞISINI TERCİH ETMEDİ"

Batılı ülkelerin Sinovac aşısını tercih etmelerinin nedeninin siyasi olduğunu söyleyen Ünal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada bence siyasi faktörler devreye giriyor. Altyapısı müsait ülkelere yönelmek durumunda kaldılar. Bunu söylemeye yetkili değilim ama Çin, Sinovac aşısını alan 3 ülkeden Brezilya, Türkiye, Endonezya'dan başka ülkeler var.

"İLAÇ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Aşı gibi ilaçta da çalışmalar devam ediyor. İlaçtan da beklentimiz var. Türkiye'nin de katıldığı değişik Faz-3 çalışmalar devam ediyor.

BURUN SPREYİ ÇALIŞMALARI

Türkiye'de de böyle çalışmalar var. Burundan sıkıldığı zaman günde 2-3 kere virüsün yapışmasına mani olacak bir malzeme. İnşallah 2021 içinde böyle bir maddenin elimizde olması iyi bir şey. Bilim Kurulu bir bilimsel danışma kurulu. Bu tavsiyelerin hayata geçmesi Sağlık Bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından verilen kararlar. Biz işin tıbbi yönünü düşünerek tavsiyelerde bulunuyoruz. Bakanlığın belli bir planı var bu konuda. Eğer bu etkinlikte bir sorun olur vaka sayısı kontrol altına alınamazsa tam kapanma gündemi bakanlığın masasına gelir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem